Γιατί ο Μάριο Ντράγκι χάλασε το χριστουγεννιάτικο πάρτι των αγορών

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως εκτιμάται στην αγορά, χάλασαν το πάρτι των Χριστουγέννων της ζώνης του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν μια πιο επιθετική πολιτική από τον πρόεδρο της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως εκτιμάται στην αγορά, χάλασαν το πάρτι των Χριστουγέννων της ζώνης του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν μια πιο επιθετική πολιτική από τον πρόεδρο της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι. Οι αγορές περίμεναν τα «μαγικά του Ντράγκι» αλλά υπέστησαν ένα σοκ, ανέφεραν αναλυτές, την ώρα που το ευρώ αντιδρούσε έντονα ανοδικά ως προς το δολάριο, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να «κλείσουν» τις πτωτικές (short) θέσεις, ενώ τα χρηματιστήρια σημείωναν απώλειες.
Η μετριοπαθέστερη στάση του Ντράγκι ίσως αποτυπώνει τις αντιδράσεις κυρίως του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και τις ανησυχίες από τα υπόλοιπα μέλη ότι μπορεί να μην έχουν άλλες επιλογές αν τα πράγματα χειροτερέψουν, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές. Για άλλους επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται ότι δεν ήθελε να δυσκολέψει και την απόφαση της ομότιμής του Janet Yellen της Fed για αύξηση επιτοκίων στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι επισημαίνουν πως «κρατάει βόλια» και για τον επόμενο χρόνο.
Ο Guillaume Menuet, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Citigroup, αναμένει π.χ. περαιτέρω χαλάρωση για το 2016, πιθανότατα μέσω δύο ή και περισσότερων μειώσεων των ήδη αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων ως το -0,75%, επιπλέον παράταση του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» κατά έξι ακόμη μήνες και πιθανώς αύξηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων από τα 60 δισ. στα 75 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη η EKT παρέτεινε, όπως αναμενόταν, ως τον Μάρτιο του 2017 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και συμφώνησε να αγοράζει ομόλογα δήμων και περιφερειών, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για περικοπή των επιτοκίων κατάθεσης στο -0,30%. Εκεί που διέψευσε τις προσδοκίες ήταν ως προς την ενίσχυση του «τυπώματος χρήματος» στα 75 δισ. ευρω.
Οπως εκτιμάται, η μετριοπαθής κίνηση της ΕΚΤ ίσως οδηγήσει τις αγορές, οι οποίες θεωρούσαν τις κεντρικές τράπεζες τον καλύτερό τους φίλο, να συνειδητοποιήσουν πως αυτό δεν θα συμβαίνει απαραιτήτως για πάντα. Μάλιστα τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν θα συναντώνται πλέον με παράγοντες της αγοράς μία εβδομάδα πριν από τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής προκειμένου «να αποφευχθούν η δημόσια φημολογία ή λανθασμένες αντιλήψεις για τις συναντήσεις μεταξύ μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου και των μέσων ενημέρωσης και παραγόντων της αγοράς».
Εν τω μεταξύ οι αγορές έχουν διαμορφώσει τη γενική εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει με 75% πιθανότητες – βάσει των προθεσμιακών συμβολαίων – τα επιτόκια στις 16 Δεκεμβρίου και ότι η κίνηση αυτή θα ωθήσει το δολάριο σε νέα ύψη και το ευρώ κάτω από το όριο της ισοδυναμίας – κάτι που τελευταία φορά συνέβη το 2000, όταν έσκασε η φούσκα των εταιρειών τεχνολογίας.

«Πολλοί λόγοι μάς κάνουν κάπως επιφυλακτικούς απέναντι σε αυτές τις προσδοκίες. Στην πραγματικότητα, στους πέντε από τους έξι τελευταίους κύκλους αύξησης των επιτοκίων η αξία του δολαρίου κορυφώθηκε μόνο την ημέρα της πρώτης αύξησης. Η ισχύς του δολαρίου φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την κατεύθυνση των αμερικανικών επιτοκίων»
παρατηρεί ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank. Η εξήγηση ίσως βρίσκεται, όπως αναφέρει, στη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Υπάρχουν περισσότερα δολάρια σε κυκλοφορία εκτός των ΗΠΑ παρά εντός. Οταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, ταυτόχρονα μειώνει την εν δυνάμει οικονομική ανάπτυξη για τον υπόλοιπο κόσμο. Προκειμένου αυτό να διορθωθεί, το δολάριο πρέπει να αποδυναμωθεί ώστε να επανέλθει η ισορροπία. Η αξία του χρήματος αυξάνεται ενώ τα κόστη συναλλάγματος μειώνονται, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί ένα νέο σημείο ισορροπίας.
Ο πλανήτης είναι εθισμένος στα δολάρια σε πρωτοφανή βαθμό σήμερα, αναφέρει. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποχρεώσεις και τις χρηματοροές είναι εκφρασμένο σε δολάρια.
Βρισκόμαστε πλέον στη χρονική στιγμή όπου η Fed θα ξεκινήσει τη διαδικασία κανονικοποίησης της νομισματικής πολιτικής. «Πολλοί διατυπώνουν την άποψη ότι η αγορά μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει τα υψηλότερα επιτόκια. αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η αύξηση των επιτοκίων θα εξελιχθεί τόσο ομαλά» αναφέρει ο ίδιος. Αν το δολάριο δεν αποδυναμωθεί, τότε για τον ίδιο δεν αποκλείεται μια νέα παγκόσμια ύφεση, χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων, αποπληθωρισμός και άλλη μια τεράστια πίεση για το χρέος.


Εντάχθηκε στο νομισματικό «καλάθι» του ΔΝΤ
Η διεθνοποίηση του γουάν

Με μεγάλο χαμένο το ευρώ, το κινεζικό γουάν ή ρενμίμπι (RMB), όπως είναι η επίσημη ονομασία του, διεθνοποιείται αποτυπώνοντας τη νέα εποχή στον πολυπολικό κόσμο που ζούμε, καθώς εντάχθηκε στο «καλάθι» των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (Special Drawing Rights – SDR) του ΔΝΤ που περιλαμβάνει τα πέντε κύρια αποθεματικά νομίσματα του πλανήτη.
Η απόφαση, που θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο Οκτώβριο, αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για το κινεζικό νόμισμα, καθώς τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων θα μετατραπούν σε γουάν.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η Κίνα, από τη μία πλευρά, επιθυμεί το γουάν να κερδίσει μερίδιο αγοράς ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ, από την άλλη, διεκδικεί πλέον συμμετοχή στους παγκόσμιους νομισματικούς πολέμους, στο πλαίσιο των οποίων έλαβε χώρα μια ολόκληρη σειρά υποτιμήσεων σε διάφορα νομίσματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk