Από τους τελευταίους φρουρούς της παρεξηγημένης ρετσίνας, την οποία εξέλιξαν ποιοτικά και εμπορικά, παραμένει η οικογένεια Κεχρή και το ομώνυμο οινοποιείο, στη Βόρεια Ελλάδα. «Κάναμε μεγάλο αγώνα για να ανατρέψουμε τη στρεβλή εικόνα που είχαν οι καταναλωτές για τη ρετσίνα. Σήμερα όμως διαπιστώνουμε μια σταθεροποίηση στην κατανάλωση, η οποία περιμένουμε να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο Στέλιος Κεχρής, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Κεχρή.
Εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με σπουδές χημικού στη Θεσσαλονίκη και Οινολογίας στην Ντιζόν της Γαλλίας, ανέλαβε την επιχείρηση το 1984. Η αναγνώριση της προσπάθειάς του ήρθε 15 χρόνια μετά, με το «Κεχριμπάρι», που για τον ίδιο ενσαρκώνει την «αυθεντική ρετσίνα». Είναι η πρώτη ρετσίνα στην παγκόσμια οινική ιστορία που βραβεύεται σε διεθνή διαγωνισμό οίνου, στη Θεσσαλονίκη το 1999, αναφέρει.
Το 1996 γεννιέται «Το δάκρυ του πεύκου», από την κόρη του, την Ελένη Κεχρή, το οποίο βραβεύεται με χρυσό μετάλλιο στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίως: Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge (2009), Mundus Vini (2013) και Vinalies Internationales (2014).
Η ιστορία των Κεχρήδων γράφεται για πάνω από έναν αιώνα εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής, ο Ευάγγελος Κεχρής. Το 1911, επιστρέφοντας από τη Βοστώνη, όπου ως μετανάστης διατηρούσε εστιατόριο, μετέφερε στις αποσκευές του γυάλινα μπουκάλια. Ηθελε να εμφιαλώσει κρασί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Αν και δεν πρόλαβε να εφαρμόσει την πρωτοπόρο ιδέα του, μεταδίδει τη σπίθα της καινοτομίας στους τέσσερις γιους του. Το 1939, τα τέσσερα αδέλφια ανοίγουν την παραδοσιακή ταβέρνα «Κόκορας» στην παλιά Θεσσαλονίκη, κάτω από το κάστρο. Στην ταβέρνα έφτιαχναν το κρασί με μούστο: Σαββατιανό από την Κάρυστο και Ασύρτικο από τη Σαντορίνη. Εκεί οινοποιούν για πρώτη φορά το «Κεχριμπάρι», τη ρετσίνα που ξεχωρίζει και γρήγορα αποκτά μεγάλη ζήτηση. Το «Κεχριμπάρι» ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της οινοποιίας – ποτοποιίας «Αφοί Ε. Κεχρή» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το 1954.
Το οινοποιείο Κεχρή παράγει εννέα ετικέτες οίνου, σχεδόν 1.000.000 φιάλες ετησίως. Το 70% της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια και περίπου το 30% εξάγεται από το 1972 σε Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά. Την τελευταία 5ετία το οινοποιείο έχει μια μέση αύξηση εξαγωγών 25%, ενώ στην εγχώρια κατανάλωση το ποσοστό κινείται στο 18%.
Φέτος στο οινοποιείο έφθασαν κάπου 1.000.000 κιλά σταφύλια από τους ιδιόκτητους αμπελώνες και από τους 45 αμπελουργούς κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και την Κάρυανη Καβάλας. Η καλλιέργεια των αμπελώνων παρακολουθείται συστηματικά από γεωπόνο οινολόγο. Τον σκοπό αυτόν εξυπηρετεί και η ένταξη του οινοποιείου στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. «Η συμβολαιακή δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αμπελουργών, οι οποίοι σώθηκαν τώρα εν μέσω των capital controls» σημειώνει ο κ. Κεχρής και προσθέτει ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η υπογραφή μακροχρόνιων συμφωνιών με τους προμηθευτές, στο πλαίσιο αναβάθμισης της συνεργασίας και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.
Οι οινοπαραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας ξεπέρασαν το πρόβλημα ρευστότητας, μέσω της «ειδικής κάρτας». Περισσότεροι από 15.000 αγρότες που συμμετέχουν στη Συμβολαιακή πληρώνουν κανονικά τους εργάτες γης εξοφλώντας το εργόσημο, μέσω καταθετικού λογαριασμού, με χρήση της ειδικής αυτής κάρτας.
Φιλοσοφία της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, είναι ότι μπορεί να δημιουργηθούν προϊόντα καλύτερης ποιότητας, που θα φέρουν όχι μόνο «ετικέτα προέλευσης», αλλά και «ταυτότητα εμπιστοσύνης». Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

HeliosPlus