Με στόχο να αναδειχθούν οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να επέλθουν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας, ώστε η διαφάνεια να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, πραγματοποιήθηκε το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, με τίτλο «Κράτος και Διαφθορά: Διαφάνεια ως μοχλός Ανάπτυξης».
Η φετινή διοργάνωση εστιάστηκε σε δύο βασικές ενότητες: Επιχειρηματικότητα, Ανάπτυξη, Διαφάνεια και Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Διαφάνεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα διαφάνειας, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς επισημαίνοντας ως βασικές προτεραιότητες την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, την αναμόρφωση των διαδικασιών των Δημοσίων συμβάσεων, την πάταξη της λαθρεμπορίας, τον έλεγχο στο «Πόθεν Έσχες» και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Στην ενότητα «Επιχειρηματικότητα , Ανάπτυξη, Διαφάνεια» οι ομιλητές τόνισαν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ το κράτος θα πρέπει να περιορίζεται στο ρόλο του ως θεματοφύλακας των θεσμών, των κανόνων και της κοινωνικής συνοχής. Η επιχειρηματικότητα συνδέει την Aνάπτυξη με τη Διαφάνεια όταν υπάρχει ξεκάθαρη και λογική φορολογία, αξιόπιστο κράτος και κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Σημαντικός κρίθηκε και ο ρόλος της παιδείας, η οποία μπορεί να καλλιεργήσει πολίτες που δε θα δείχνουν ανοχή στη διαφθορά.
Ο κ. Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, κατέδειξε με απτά παραδείγματα πως η ασάφεια και η δυνατότητα πολλαπλών ερμηνειών στους νόμους δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τη διαφθορά. Όπως τόνισε: «αν δεν έχουμε νόμους και αν δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα συμβεί αν παραβατήσουμε, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ένα διαφανές νομοθετικό σύστημα, το οποίο να μην οδηγεί σε σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς με όλες τις αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις που μπορεί να έχει.»

Στην ενότητα «Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Διαφάνεια» το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι για την πάταξη της διαφθοράς βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και μια αποφασισμένη ηγεσία, η οποία θα ακολουθήσει με προσήλωση συγκεκριμένες πρακτικές. Επίσης, τονίστηκε ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που ωθεί τα άτομα στη διαφθορά επειδή οι τυπικοί θεσμοί (νομοθεσία, απονομή δικαιοσύνης, αστυνόμευση) δεν έχουν κατορθώσει να αυξήσουν το κόστος της διαφθοράς έναντι του κέρδους που μπορεί να επιφέρει μία πράξη διαφθοράς.
O γενικός διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας, κ. Cobus de Swardt ανέφερε πως οι επιχειρήσεις ευδοκιμούν όταν υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: πολιτική σταθερότητα, οικονομική προβλεψιμότητα και διοικητική ικανότητα, ενώ η ανάπτυξη είναι άμεση συνάρτηση του υγιούς ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στους θεσμούς ενός κράτους.
Τέλος, ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, κ. Δημήτρης Βλάσσης, επικεφαλής του Τομέα Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε σχετικά με την πάταξη της διαφθοράς, ότι « η επιτυχία θα έρθει όταν θα βρούμε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην καταστολή, η οποία είναι πιο άμεση ως μορφή αντιμετώπισης του προβλήματος, και την πρόληψη, η οποία είναι πιο μακροπρόθεσμη.»

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς θα καταθέσει τις προτάσεις της στους κατεξοχήν αρμόδιους, ασκώντας τις απαραίτητες πιέσεις ώστε να γίνουν πραγματικότητα και να υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση κατά τη διαφθοράς.