Τις προθέσεις της για τις τεχνολογίες που επιδιώκει να καθιερώσει στα μοντέλα της παρουσίασε η Nissan στην Εκθεση του Τόκιο.
Με όχημα το πρωτότυπο IDS, η πιο ευρωπαϊκή από τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποκάλυψε τις προτεραιότητές της, που εστιάζονται στον συνδυασμό της αυτόνομης οδήγησης με την ηλεκτροκίνηση.
Στο πεντάθυρο αμάξωμα του IDS διακρίνονται αισθητικά στοιχεία από το πρωτότυπο Sway, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2015 στη Γενεύη ως ο πιθανός διάδοχος του νέου Micra, ωστόσο η ουσία βρίσκεται στην εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία αναβαθμίζουν την έννοια της αυτόνομης οδήγησης.
Σύμφωνα με τη Nissan, ακόμη και αν ο οδηγός επιλέξει τον αυτόματο πιλότο αναθέτοντας την οδήγηση στο ίδιο το όχημα, εκείνο μιμείται το οδηγικό στυλ και τις προτιμήσεις του.
Σε συνθήκες χειροκίνητης λειτουργίας ο ρόλος των συστημάτων του IDS είναι να επιτηρούν τον οδηγό βοηθώντας τον την κρίσιμη στιγμή να αποφύγει ένα ατύχημα αξιοποιώντας ένα σύστημα αισθητήρων.
Αν και η ιαπωνική εταιρεία δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν το IDS να δείχνει τον δρόμο για την επόμενη γενιά του ηλεκτροκίνητου Leaf, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φουτουριστικό hatchback θα αποτελέσει τον διάδοχο του πιο καλοπουλημένου ηλεκτροκίνητου μοντέλου της ευρωπαϊκής αγοράς αλλά και τη βάση μιας νέας γκάμας μοντέλων στο πρότυπο της σειράς i της BMW.
«Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα από ένα Leaf στο μέλλον. Πάντοτε θεωρούσαμε ότι δεν πρέπει να είναι απλώς ένα αυτοκίνητο» υποστηρίζει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της φίρμας Τρέβορ Μαν.
Σε αυτή την προσπάθεια η Nissan αντλεί τεχνογνωσία και από το ηλεκτροκίνητο επαγγελματικό βαν NV200 ώστε να προχωρήσει στην εξέλιξη ενός ηλεκτρικού SUV που θα την τοποθετήσει δίπλα στους κορυφαίους ευρωπαίους κατασκευαστές και στην αμερικανική Tesla.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ