Αναθεωρεί τον προϋπολογισμό της για τους πρόσφυγες η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Handelsblatt, αν θα εγκαταλείψει το στόχο ισοσκελισμένου προϋπολογισμού των δαπανών για την προσφυγική κρίση.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Handelsblatt, αν θα εγκαταλείψει το στόχο ισοσκελισμένου προϋπολογισμού των δαπανών για την προσφυγική κρίση.

Οι πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα πως υπολογίζεται ότι το Βερολίνο μπορεί να χρειαστεί περίπου 10 δισ. δισ. ευρώ για την προσφυγική κρίση το 2016, σε σύγκριση με τα σχεδόν 7 δισ. ευρώ που είχαν προβλέψει νωρίτερα.

Η Γερμανία κατόρθωσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της για πρώτη φορά από το 1969 πέρσι, το 2014 -ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις- και η συμμαχία έχει υποσχεθεί να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό από φέτος έως το 2019.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι σε πρόσφατες συζητήσεις μέλη της κυβέρνησης αναρωτιώνται αν είναι πλέον λογικό να επιμείνουν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2016.

Την Τετάρτη, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτήθηκε αν ο στόχος ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έθετε περιορισμούς στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες, απάντησε, «Ασφαλώς και δεν θα πούμε σε πρόσφυγα που πνίγεται στη Μεσόγειο, ‘Φίλε, μείναμε από λεφτά!’».

«Έχουμε τα μέσα στη Γερμανία για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση» είπε, προσθέτοντας πως η προσφυγική κρίση ήταν η μεγαλύτερη προτεραιότητα και «άλλα πράγματα θα πρέπει να υπαχθούν κάτω από αυτήν, ως ένα σημείο».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Σόιμπλε θα ανακοινώσει αν θα κρατήσει το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2016 όταν ανακοινώσει τις προβλέψεις για τους φόρους την επόμενη εβδομάδα.

Οριακή η κατάσταση των γερμανικών υποδομών για τους πρόσφυγες

Εκτεθειμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες της υπαίθρου πέρασαν το βράδυ εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα Αυστρίας και Γερμανίας, περιμένοντας να καταφέρουν να περάσουν στη δυτική πλευρά ενώ στην πλευρά της Βαυαρίας οι εγκαταστάσεις έχουν αρχίσει να γεμίζουν.

Οι αριθμοί μένουν αμείωτοι από το καλοκαίρι και μόνο την Τετάρτη είχαν φτάσει τουλάχιστον 6.500 άτομα -την ώρα που η Αυστρία εξετάζει «τεχνικά μέτρα» στα δικά της σύνορα προς τα νοτιοανατολικά.

Η νύχτα προς Πέμπτη ήταν πολύ δύσκολη στην Κάτω Βαυαρία, στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας: Τα συσσωρευμένα προβλήματα -το ότι γέμισαν τα κέντρα στέγασης στην «πρώτη γραμμή» ενώ δεν βρίσκονταν μέσα για μεταφορά των ομάδων από τα σύνορα- είχαν αφήσει στο κρύο μέχρι τις 4 τα ξημερώματα τις τελευταίες ομάδες που περίμεναν στην ύπαιθρο.

Συνολικά, σύμφωνα με την ενημέρωση της γερμανικής αστυνομίας τις πρώτες πρωινές ώρες, είχαν περάσει την Τετάρτη από την περιοχή της μεθορίου 6.500 άνθρωποι.

Η μεγάλη πλειονότητά τους, περίπου 5.000, είχαν περάσει μόνο από δύο σημεία (σε Βέκσαιντ και Πάσαου), όπου καταγράφηκαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk