Α. Τσίπρα: Η κυβέρνησή μας έχει καθαρή εντολή τετραετίας

Έπειτα από μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στους ρυθμούς της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Μετά τον ευρύ κύκλο διεθνών επαφών ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί αναμένεται ότι θα περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο εν όψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της επόμενης Δευτέρας.

Το περίγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του στις 20 Σεπτεμβρίου δικαίωσε τη δύσκολη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση και έβαλε τέλος στα περί «αριστερής παρένθεσης».

Η κυβέρνησή μας έχει καθαρή εντολή τετραετίας, συνέχισε.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεθνοποίηση του θέματος του ελληνικού χρέους, θέμα που θα ανοίξει μετά την πρώτη αξιολόγηση και πριν το τέλος του έτους.

«Είναι καθήκον μας να διαμορφώσουμε συμμαχίες για ένα θέμα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές» εξήγησε.

Υπενθύμισε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι απλά αριθμητικό ζήτημα, αλλά από τη ρύθμισή του εξαρτάται και η δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Θα πρότεινα και στη ΝΔ να παραδεχθεί την αλήθεια των αριθμών της. Επί των ημερών της δεν έγινε τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί δεν έγινε απολύτως τίποτα για να απαλλαγεί η χώρα από το βραχνά χρέους. Και για αυτό θα ήθελα να τους καλέσω να συνδράμουν στην προσπάθεια» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση άνοιξε σε διεθνές επίπεδο και το ζήτημα των προσφυγικών ροών και της ευθύνης που έχει η Ευρώπη για την αντιμετώπισή του.

Εξήρε μάλιστα τις προσπάθειες των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

«Αυτό είναι το ένα πρόσωπο της Ευρώπης. Γιατί το άλλο είναι ο αυταρχισμός, τα κλειστά σύνορα και τα δακρυγόνα κατά των προσφύγων» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ότι το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο, καθώς πρέπει να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και να διαχειριστεί τα ανοικτά ζητήματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το θέμα των εργασιακών σχέσεων, την εξεύρεση ισοδυνάμων και την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ.

«Προς το συμφέρον μας είναι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγόροτερα με την πρώτη αξιολόγηση για να ανοίξει το κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης του χρέους» τόνισε.

Παράλληλα, είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να αναπτυχθεί και ο κυβερνητικός σχεδιασμός της τετραετίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη δημιουργία δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής, τη διαφάνεια στο Δημόσιο και τη στήριξη της δημόσιας Υγείας.
«Αυτούς τους στόχους είμαστε αποφασισμένοι να τους προωθήσουμε, ώστε η Ελλάδα να βγει από την επιτροπεία και να επιστρέψει στις αγορές» συνέχισε.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα καλυφθούν οι θέσεις του διευθυντή και του γραμματέα της ΚΟ, καθώς επίσης και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος και των τριών αντιπροέδρων της Βουλής.
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Νίκος Βούτσης θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Βουλής.
Ο κ. Τσίπρας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο «παράλληλο πρόγραμμα», θεωρώντας αναγκαίο κακό το μνημόνιο.
Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως θα επιχειρήσει να προκαταλάβει αντιδράσεις από επίδοξους αμφισβητίες, οι οποίοι πάντως κατά την τρέχουσα περίοδο δεν εμφανίζονται ιδιαιτέρως μαχητικοί και τηρούν στάση αναμονής. Άλλωστε, το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων δεν προσφέρει πεδίο εσωκομματικής διεργασίας και συζήτησης, παρά κυρίως αφορμή για αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.
Ως προς το τελευταίο και με δεδομένη την ρευστότητα στην ΝΔ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται πως μεγαλύτερη έμφαση θα δώσει στην διατύπωση των προσκλήσεων προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όπου θεωρεί ότι έχει πεδίο παρέμβασης και άσκησης πολιτικής πίεσης για τους επόμενους μήνες.
Πέραν αυτού, στο αμέσως προσεχές διάστημα έστω και με χαλαρούς ρυθμούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για το «συνέδριο επανίδρυσης» του κόμματος, το οποίο τοποθετείται κατ’ αρχάς στην Άνοιξη.
Για το επόμενο Σαββατοκύριακο (11-12 Οκτωβρίου) έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος. Εκεί αναμένεται να τακτοποιηθούν εσωκομματικές εκκρεμότητες όπως η κάλυψη θέσεων στην ΠΓ και η εκλογή νέου γραμματέα (πιθανώς του Π.Ρήγα).

Με τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή των τριών αντιπροέδρων της Βουλής, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, η οποία και πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος. Η κατάταξη στη σειρά των αντιπροέδρων θα είναι επιλογή του κ. Τσίπρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ακόμα πέντε υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων: Χαρά Καφαντάρη, Εύη Καρακώστα, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Γάκης, Μουσταφά Μουσταφά.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο -μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής- προκειμένου να εκλεγούν ο Γραμματέας της Κ.Ο. και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk