Μήνυμα Αναστασιάδη για τα 55 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε αποψινό διάγγελμα του με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι η σημερινή επέτειος αποτελεί ευκαιρία για ένα βαθύ προβληματισμό για την πορεία που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς «η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας ελπιδοφόρου πορείας, αποτέλεσε δυστυχώς στοιχείο αντιπαλότητας και διχασμού των δύο κοινοτήτων που συνιστούν τον κυπριακό λαό».

Ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε αποψινό διάγγελμα του με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι η σημερινή επέτειος αποτελεί ευκαιρία για ένα βαθύ προβληματισμό για την πορεία που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς, όπως επισημαίνει, «η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας ελπιδοφόρου πορείας, αποτέλεσε δυστυχώς στοιχείο αντιπαλότητας και διχασμού των δύο κοινοτήτων που συνιστούν τον κυπριακό λαό».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εξαρχής οι δύο κοινότητες της Κύπρου δεν πίστεψαν στο νεοϊδρυθέν κράτος και το δικοινοτικό χαρακτήρα του, «αφού οι μεν το θεωρούσαν σταθμό και όχι την οριστική λύση, ενώ οι δε ευνοημένοι από τις συνθήκες θεώρησαν το νέο κράτος εφαλτήριο ολοκλήρωσης ξένων σχεδιασμών».

Μέσα από τις διαπραγματεύσεις, επιδιώκεται συμφωνία για ένα κράτος που θα είναι «μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο η διασφάλιση του διζωνικού χαρακτήρα δεν θα αφαιρεί από κανέναν, είτε είναι Ελληνοκύπριος είτε Τουρκοκύπριος, κανένα ανθρώπινο δικαίωμα».

Στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, αναφέρει ο κύπριος πρόεδρος, «έχουμε επιτύχει να γεφυρώσουμε διαφορές, αλλά βεβαίως δεν το αποκρύβω πως έχουμε διαπιστώσει και απόσταση σε κάποιες πτυχές του κυπριακού προβλήματος». Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρακτική υποστήριξη της Τουρκίας, αλλά και του διεθνούς παράγοντα και όσων άλλων δυνάμεων μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό ο κύπριος πρόεδρος επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Από τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, σε αυτή την συγκυρία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα έχουν όλοι να ωφεληθούν.
  • Η επίλυση του Κυπριακού με απόλυτο σεβασμό σε όσα συμφωνηθούν, θα συνιστά ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα δημιουργήσουμε ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη και ευημερία.
  • Την ίδια ωστόσο ώρα είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό, πως μία ετεροβαρής λύση προς τη μία ή την άλλη κοινότητα δεν θα συνιστά βιώσιμη επιλογή.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιτευχθεί μία λύση, που θα καθιστά τους πολίτες της πραγματικά ισότιμους με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk