Ζητώντας σταθερά συνεννόηση και όχι εκλογές, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την ανάγκη εκ νέου σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να δεσμευτεί η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι ο κίνδυνος Grexit παραμένει στο προσκήνιο.

«Τα πράγματα είναι καλύτερα αν και δεν αποφύγαμε τους κινδύνους» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος· Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως θα μεταφέρει το αίτημα για νέα συνεδρίαση στον πρωθυπουργό, πάντως σημείωσε πως «το κεκτημένο από την προηγούμενη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία αποτέλεσε τη βάση της σημερινής πορείας, λειτουργεί ακόμα». Και επανέλαβε πως ενδεχόμενη πορεία της χώρας εκτός Ευρωζώνης θα ήταν καταστροφική.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών εάν δεν διασφαλιστεί ότι η χώρα έχει ξεφύγει με ασφάλεια από το Grexit και τις περιπέτειες.

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βελτιωθούν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, που είναι καταστροφικές για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως, για την προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Και προσέθεσε: «Θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το bonus των 50 εδρών, όπως έχει δεσμευθεί ούτως ή άλλως στις προγραμματικές του δηλώσεις και βεβαίως, θα πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και έχει βάλει την υπογραφή του και εάν δεν μπορεί, να μας το πει. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις Δημοκρατίες. Οι πρωτοβουλίες είναι στο χέρι του πρωθυπουργού».

Στη συνάντησή του με τον κ. Γεννηματά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «το κεκτημένο από την προηγούμενη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία αποτέλεσε τη βάση της σημερινής πορείας, λειτουργεί ακόμα. Αυτό αποδεικνύεται από τα βήματα που έχουμε κάνει, από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε».

«Χωρίς να έχουμε αποφύγει τους κινδύνους τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί, ιδίως από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ακολουθούν την ευρωπαϊκή πορεία, τι σημαίνει οικονομικώς, κοινωνικώς και εθνικώς μια ενδεχόμενη πορεία της Ελλάδας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Ευρωζώνη».

«Μια τέτοια πορεία θα ήταν καταστροφική, το τονίζω για πολλοστή φορά» υπογράμμισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αυτό το ενδεχόμενο έχει αποτραπεί και πρόσθεσε ότι αυτό το κεκτημένο θα το θωρακίσουμε με ό,τι μέσα χρειασθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Διαβεβαίωσε, επίσης, την Φώφη Γεννηματά ότι θα μεταβιβάσει όσα του εξέφρασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και εξήρε την προσήλωση τόσο της ιδίας όσο και του ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη εθνική υπόθεση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία της γιατί, όπως είπε, η περιπέτεια που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει τελειώσει και ο κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να είναι μπροστά μας.

Και σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να συνομιλήσει ξανά ο πρωθυπουργός με τα κόμματα που στηρίζουν την συμφωνία και να υπάρξει και ένας οδικός χάρτης, μια δέσμευση για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες από δω και πέρα».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι την Τετάρτη ψηφίζεται και η δεύτερη δέσμη μέτρων των προαπαιτούμενων και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε και να δεσμευτούμε όλοι πώς προχωρούμε, πώς είναι τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής πορεία της χώρας, έως ότου είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο και τα προβλήματα και οδηγούμαστε στην έξοδο από την κρίση».