Μνημόνιο – λάιτ φέρνει τελικώς προς ψήφιση η κυβέρνηση της Τετάρτη, καθώς ο φόβος της ανατροπής της κρίθηκε ότι απειλεί με δραματικές εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Γνωρίζοντας ότι η πορεία των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων, οι οποίες και θα κρίνουν αφενός την παραμονή της χώρας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της προοπτικών αλλά και αφετέρου την ταχύτητα των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, κρίνεται το προσεχές διήμερο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην διακινδυνεύσει μία διεύρυνση του ρήγματος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν όψει της ψήφισης του δεύτερου σκέλους των προαπαιτούμενων του μνημονίου που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η ηγεσία της κυβέρνησης, έχοντας ήδη αφομοιώσει προσωρινώς το πρώτο ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε αρχικώς να δραματοποιήσει την διαδικασία και να διαμηνύει πως αν ο αριθμός των βουλευτών στην ψηφοφορία της Τετάρτης πέσει κάτω από τον αριθμό των 120, στην ουσία ανατρέπεται και δρομολογούνται άλλου Τύπου εξελίξεις, με ορατά σενάρια εκλογών ή σχηματισμού άλλης κυβέρνησης και πάντως με την πολιτική αστάθεια να επανέρχεται ως καθοριστική παράμετρος σε όλα τα μέτωπα.

Εν τέλει, έπειτα από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και συσκέψεις, αποφασίστηκε να έλθει προς ψήφιση μία «ελαφρά» εκδοχή του μνημονίου, και ειδικότερα τα μέτρα που αφορούν την ενσωμάτωση των ρυθμίσεων για το bail in των τραπεζών και τις αλλαγές στων κώδικα ποινικής δικονομίας, αφήνοντας για επόμενο στάδιο τα μέτρα για την φορολόγηση των αγροτών και τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Οι προειδοποιήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή με δηλώσεις όπως αυτή του Ν. Φίλη ο οποίος σημείωσε ότι ακόμη κι αν δεν τίθεται νομικό ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, θα δημιουργηθεί μοιραία πολιτικό ζήτημα, ενώ την Δευτέρα άλλα πολιτικά στελέχη, προσέθεσαν πινελιές δραματοποίησης, με τον Δ. Παπαδημούλη να αναφέρει μέσω twitter, ότι αν πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, «πέφτει και η χώρα».

Στην ουσία οι πιέσεις αυτές του Μεγάρου Μαξίμου απευθύνονταν στους έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συντάχθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη με την Αριστερή Πλατφόρμα και απέφυγαν να ψηφίσουν «όχι» στην συμφωνία, προτιμώντας να δηλώσουν παρών ή να απέχουν.

Ελπίδα του κ. Τσίπρα είναι σε αυτή τη φάση να αποφύγει τις ανατροπές, οι οποίες – αν και εφόσον η κυβέρνηση αναγκαστεί να ομολογήσει ότι έχει χάσει την δεδηλωμένη, θα φέρουν τη χώρα εκ νέου εκτεθειμένη σε σενάρια grexit και σε μία κατάσταση μετέωρη και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη.

Οι ανησυχίες αυτές συνδυάζονταν και με τον φόβο ότι στην ψηφοφορία της Τετάρτης ενδέχεται να διαμορφωθεί ένα νέο αντιμνημονιακό μέτωπο, καθώς δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά και η αντιπολίτευση θα παραμείνει ενιαία στην ψήφιση των μέτρων, με κυριότερη εστία ανησυχίας τις ρυθμίσεις για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών.

Από την έκβαση της διαδικασίας στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη θα κριθούν πολλά και κυρίως ο χρόνος κατά τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τις εξελίξεις στο κόμμα του. Αν η κυβέρνηση διατηρήσει τις ελάχιστες δυνάμεις στο επίπεδο των 120 ή κατορθώσει να προσελκύσει κάποιους από τους έξι «παρόντες» της τελευταίας ψηφοφορίας, η εκτίμηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα βιαστεί να ανοίξει το εσωκομματικό μέτωπο με συνεδριάσεις και συγκρούσεις και ότι θα προτιμήσει να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και επιτραπεί εκ των συνθηκών να ανοίξει η επόμενη συζήτηση για την «μεγάλη συμφωνία» το φθινόπωρο.

Αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές, ο κ. Τσίπρας ίσως αναγκαστεί – όπως λένε στελέχη του κόμματός του – να επισπεύσει τις διαδικασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά προσφυγή στις κάλπες, δεδομένου ότι ένα τέτοιο σενάριο περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου την Τετάρτη η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:

– Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

– Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

– Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.