«Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός Τύπου Όλγα Γεροβασίλη και εκτιμά ότι πάνω από 120 βουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα.

Προσθέτει, όμως, πως «το θέμα μας είναι να μην χαθεί ο στόχος, είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δύο διαφορετικοί δρόμοι, αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες εφόσον αυτό συνεχιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί αλλά πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις όλων, στις προθέσεις όλης της κυβέρνησης, να μην φτάσουμε σε τέτοια θέματα. Ωστόσο ξέρετε είναι δυναμική η κατάσταση, ρευστή και νομίζω ότι κάθε μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί. Αλλά σίγουρα οι εκλογές δεν χρησιμεύουν σε τίποτα».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε πολύ σκληρό δίλημμα αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και σημειώνει ότι οι αντιδράσεις σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικές.

«Διότι πιθανόν όλοι δεν εκτιμούμε στον ίδιο βαθμό το άμεσο και το αναγκαίο και το επιτακτικό. Αυτό όμως πιστεύω ότι και οι μέρες που πέρασαν βοήθησαν για να κατανοηθεί καλύτερα η αναγκαιότητα και ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί και ένα πρώτο, θα το έλεγα σοκ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» εξηγεί η κυρία Γεροβασίλη και προσθέτει:

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική ωριμότητα στους περισσότερους τουλάχιστον και αυτό αποτυπώθηκε και στην πρώτη ψηφοφορία, νομίζω θα αποτυπωθεί και τώρα. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να στρίψουμε λίγο πριν τον γκρεμό και αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε η άτακτη χρεοκοπία με Grexit και όλα όσα συνεπάγεται τα οποία, νομίζω, ήταν μη διαχειρίσιμα. Επομένως ήταν υποχρεωτικό βήμα και μία απάντηση σε ένα πολύ σκληρό και εκβιαστικό δίλημμα… Κατά την άποψή μου χρήσιμη πολιτική και αριστερή πολιτική είναι αυτή η οποία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού οποιοδήποτε βήμα και αν χρειαστεί να κάνεις ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα πίσω. Το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος».

Η συνέντευξη της υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κυρία υπουργέ καταρχήν καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας. Μετά τον ανασχηματισμό ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των προτεραιοτήτων αυτών;
Απ: Να σας ευχαριστήσω αρχικά για τις ευχές σας. Χαρά μου να μιλάω μαζί σας. Σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να επιταχυνθούν διαδικασίες που αφορούν τα θέματα της φοροδιαφυγής, τα θέματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και βεβαίως αδήλωτες καταθέσεις. Αυτός είναι ένας στόχος, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά γι αυτό και οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας τουλάχιστον να αποκατασταθεί όσο γίνεται, σε όποιο βαθμό γίνεται, το αίσθημα αδικίας το οποίο είχε κυριαρχήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διότι δεν μπορεί να πλήττεται ο ελληνικός λαός με μέτρα και ταυτοχρόνως κάποιοι να φοροαποφεύγουν, να φοροδιαφεύγουν κ.λπ. Απαιτείται σκληρή δουλειά, σκληρή συντονισμένη δουλειά και σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό.

Ερ: Κυρία υπουργέ και από άλλες κυβερνήσεις είχαν μπει ανάλογοι στόχοι ,αλλά αυτοί οι στόχοι δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι τώρα θα μπορέσετε να χτυπήσετε την πληγή που λέγεται διαφθορά και φοροδιαφυγή;
Απ: Η διαφορά κατά την άποψή μου είναι στην πολιτική βούληση, διότι ικανοί είναι όλοι ,αλλά το θέμα είναι κατά πόσο κάποιος είναι στραμμένος πραγματικά σε αυτό και ουσιαστικά και το εννοεί. Διότι όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα πεδίο σύγκρουσης όλο αυτό, σύγκρουσης συμφερόντων και θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε δυναμικά μέσα στο πεδίο αυτό και να είμαστε αποτελεσματικοί. Είμαι βέβαιη ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη βούληση για αυτό, νομίζω μάλιστα ότι έχουμε καθυστερήσει .

Ερ: Την Τετάρτη είναι μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων που ζητούν οι δανειστές. Με βάση τις διαρροές που υπήρξαν στην προηγούμενη, πρώτη ψηφοφορία, αισιοδοξείτε ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον πήχη των 120 βουλευτών;
Απ: Έχω πολλούς λόγους να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι σαφώς θα είναι πάνω από 120.

Ερ. Σε τι ελπίζετε ότι θα αλλάξουν στάση οι διαφωνούντες βουλευτές ;
Απ. Οπως καταλαβαίνετε ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε πολύ σκληρό δίλημμα. Επομένως οι αντιδράσεις σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικές. Διότι πιθανόν όλοι δεν εκτιμούμε στον ίδιο βαθμό το άμεσο και το αναγκαίο και το επιτακτικό. Όμως πιστεύω ότι και οι μέρες που πέρασαν βοήθησαν για να κατανοηθεί καλύτερα η αναγκαιότητα και ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί και ένα πρώτο, θα το έλεγα σοκ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όταν είσαι υποχρεωμένος να ψηφίσεις νόμους τους οποίους δεν πίστευες ο ίδιος ότι θα το κάνεις.

Ερ. Κα υπουργέ θα έχετε και εσείς προσωπικά αντιληφθεί ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δυσφορήσει και ίσως απογοητευθεί με τα τελευταία μέτρα, τα οποία ακόμη και ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε καταστροφικά. Βλέπετε ότι θα αντέξει η πρώτη αριστερή κυβέρνηση απέναντι σ΄αυτή τη δυσαρέσκεια:
Απ. Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική ωριμότητα στους περισσότερους τουλάχιστον και αυτό αποτυπώθηκε και στην πρώτη ψηφοφορία, νομίζω θα αποτυπωθεί και τώρα. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να στρίψουμε λίγο πριν τον γκρεμό και αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε η άτακτη χρεοκοπία με grexit και όλα όσα συνεπάγεται τα οποία, νομίζω, ήταν μη διαχειρίσιμα. Επομένως ήταν υποχρεωτικό βήμα και μία απάντηση σε ένα πολύ πολύ σκληρό και εκβιαστικό δίλημμα. Κατά την άποψή μου χρήσιμη πολιτική και αριστερή πολιτική είναι αυτή η οποία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού οποιοδήποτε βήμα και αν χρειαστεί να κάνεις ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα πίσω. Το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος.

Ερ: Μια τελευταία ερώτηση κυρία υπουργέ. Η μόνιμη καταψήφιση τελικά από κάποιους βουλευτές είναι συμβατή με την κοινή πορεία, τον κοινό στόχο; Μήπως η μόνιμη καταψήφιση οδηγεί σε εκλογές;
Απ: Κοιτάξτε οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα βήματα της συμφωνίας για να αποκατασταθεί ας το πούμε μια κανονικότητα, μια σταθερότητα για να μπορούμε από εκεί και μετά να δουλέψουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις, να αντιστρέψουμε και τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Βεβαίως νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δυο διαφορετικοί δρόμοι αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες εφόσον αυτό συνεχιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί αλλά πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις όλων, στις προθέσεις όλης της κυβέρνησης ,να μην φτάσουμε σε τέτοια θέματα. Ωστόσο ξέρετε είναι δυναμική η κατάσταση, ρευστή και νομίζω ότι κάθε μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί. Αλλά σίγουρα οι εκλογές δεν χρησιμεύουν σε τίποτα.