Kαταιγιστική μορφή λαμβάνουν οι εξελίξεις στην Αθήνα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την Παρασκευή, και από τις 20:30 βρίσκεται σε εξέλιξη, την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup που συνεδριάζει το Σάββατο τστις 3 το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα θα υπάρξει συνεδρίαση και του Euroworking Group.

Μετά τις 11 το βράδυ το κυβερνητικό συμβούλιο μετατράπηκε σε διευρυμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει διάγγελμα του Πρωθυπουργού τα ξημερώματα του Σαββάτου, για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή. Εχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή το Σάββατο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, κυβερνητικές πηγές που επικαλείτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχαν αναφέρει ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 16 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.

Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

To ελληνικό πρόβλημα στις Βρυξέλλες

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Αυτό υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντεϊσελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα

Στο μεταξύ ένας δραματικός διάλογος έγινε μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού ο κ. Τουσκ είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» (game is over) με τον Ελληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και 3 εκατ. φτωχούς ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων.

«Αυτό δεν είναι παιχνίδι» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας του ότι δεν πρέπει «να υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Νωρίτερα είχε διακόψει τις εργασίες του τοEurogroup στις Βρυξέλλες και οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να καταθέσει νέα πρόταση επί της οποίας θα συνεχισθεί η συζήτηση σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο στις 6 το απόγευμα.

Παρά την εμπλοκή που οδήγησε στη διακοπή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους εταίρους για την έκβαση του νέου γύρου της συζήτησης το Σάββατο.

Η εμπλοκή στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης που οδήγησε τελικά στη διακοπή του, είχε διαφανεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά καθώς οι εταίροι αρνούνταν να συζητήσουν επί δύο κειμένων και ειδικότερα επί του ελληνικού σχεδίου.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Θα προσπαθήσω και μέχρι το τελευταίο λεπτό θα εργασθώ για να κρατήσω την Ευρώπη όλη μαζί», είπε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Το σκηνικό της αδιαλλαξίας που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει αμετακίνητη στις θέσεις της, οι οποίες άλλωστε την Δευτέρα είχαν χαρακτηριστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών ως καλή βάση για συζήτηση. Παρά το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε το πρωί από τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονταν εποικοδομητικά, όταν έληξε το τελεσίγραφο των εταίρων, ώστε στις 12 το μεσημέρι να κατατεθεί προσχέδιο συζήτησης για το Eurogroup, τελικά κατατέθηκαν δύο ξεχωριστά κείμενα: ένα από την ελληνική πλευρά και ένα ακόμη που περιλαμβάνει τις προτάσεις σοκ που έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πιστωτές.

Το Eurogroup ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας και λίγο αργότερα προκλήθηκε η νέα εμπλοκή από την άρνηση των συμμετεχόντων να συζητήσουν επί δύο κειμένων, αφήνοντας στην άκρη την ελληνική πρόταση. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι «ηελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup».

«Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς ακόμη», ανέφερε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ. «Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποιά σημεία συμφωνεί και με ποιά όχι και «θα ξεκινήσουμε από εκεί», πρόσθεσε. Ερωτηθείς, τέλος, τί αναμένει από την αποψινή συνεδρίαση απάντησε: «Σκληρή δουλειά».

Σύμφωνα, πάντως με κυβερνητικό αξιωματούχο οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup.

«Οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της ένωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός», πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πάντως στην πρότασή της η Αθήνα επιμένει – σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο – στις φορολογικές εξαιρέσεις για τα νησιά ως μέρος των τροποποιημένων της προτάσεων, ενώ όπως έγινε γνωστό προσέφερε ισοδύναμα.