Οριακή αύξηση του ELA κατά 200 εκατ. ευρώ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στη Ρίγα στο τέλος της εβδομάδας και στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – πιστωτών, έλαβε τις αποφάσεις της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στη Ρίγα στο τέλος της εβδομάδας και στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – πιστωτών, έλαβε τις αποφάσεις της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Από τη μία πλευρά ανέβασε, έστω και οριακά, το περιθώριο χρηματοδότησης των τεσσάρων συστημικών ομίλων από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA) κι από την άλλη δεν προχώρησε σε «κούρεμα» των ενεχύρων που είναι κατατεθειμένα στο Ευρωσύστημα από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αύξησε το πλαφόν του ELA κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 80,2 δισ. ευρώ, διατηρώντας στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ το περιθώριο άντλησης ρευστότητας μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τράπεζες έχουν δανειστεί έως σήμερα 77,2 δισ. ευρώ.

Η μικρή αυτή μεταβολή ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του κλάδου, δεδομένης της σταθεροποίησης των καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες, λόγω της μείωσης των εκροών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δημοσίευμα του Bloomberg πάντως νωρίτερα ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αιτήθηκε την αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Μάχη για το «κούρεμα»

Αν και δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα αυτό, στο σύνολό του, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε για μία ακόμη φορά η αύξηση του «κουρέματος» που εφαρμόζεται στους τίτλους που φέρουν ελληνικό ρίσκο, για το οποίο δόθηκε «μάχη».

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δέχθηκε σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη μέτρων περιορισμού του κινδύνου του Ευρωσυστήματος απέναντι στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε πολύωρη και εξαντλητική συζήτηση για το θέμα, ωστόσο επικράτησε τελικώς η άποψη πως θα πρέπει να αναμένεται η κατάληξη των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς εντός των επόμενων ημερών, πριν ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

Σε περίπτωση αύξησης της απομείωσης επί των εγγυήσεων που έχουν κατατεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ανώτατο όριο δανεισμού τους μέσω του ELA ενδεχομένως να περιοριζόταν έως και κατά μερικά δισ. ευρώ, πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση έως και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών για την προστασία των τραπεζών θα μίκραινε σημαντικά, επηρεάζοντας καταλυτικά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, κάτι που ο κ. Ντράγκι δε θέλει να «χρεωθεί».

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών, από σταθερές σε αρνητικές, δίνοντας ένα ακόμη «πάτημα» στα πιο «σκληροπυρηνικά» μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Moody’s, η αλλαγή στάσης για το μέλλον του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος αντανακλά την οξεία επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται πως οι πιέσεις είναι απίθανο να περιοριστούν κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και πάγωμα των καταθέσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk