Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας ομάδας που θα είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών σκέφτεται να δημιουργήσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.
Η σκέψη αυτή εντάσσεται στην εφαρμογή της πολιτικής να είναι η Αστυνομία πιο φιλική με τον πολίτη και στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» όπως τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΕΛΤΑ της Άμεσης Δράσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολιγομελής –πιθανότατα –αυτή ομάδα θα αποτελείται από ένστολους αστυνομικούς με «ελαφρύ» εξοπλισμό με πηλίκιο, οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο και εμφανή διακριτικά και δεν θα έχουν σχέση με τα ΜΑΤ που επεμβαίνουν σε περίπτωση επεισοδίων, ενώ εάν συμβούν τότε θα ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. μέσω των ασυρμάτων τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί της ομάδας αυτής θα φέρουν πηλίκιο και οπλισμό και θα έχουν ρόλο διαμεσολάβησης –επικοινωνίας με τους διαδηλωτές, κάτι πως ως τώρα κάνει ο επικεφαλής αξιωματικός των αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται σε μέτρα ασφαλείας, προκειμένου «να γίνεται ήπια διαχείριση της κατάστασης και να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο τα όποια ζητήματα», όπως λένε επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ
Ο ρόλος των αστυνομικών αυτών δεν θα είναι να τους απωθούν ή παρεμποδίζουν, ενώ στόχος είναι παράλληλα να μην επαναληφθεί το σκηνικό στις διαδηλώσεις με την διαρκή επιτήρηση των συμμετεχόντων από διμοιρίες των ΜΑΤ.
Το σχέδιο αυτό, σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο και δεν υπάρχει σχεδιάγραμμα εφαρμογής του.
Επιπλέον εντός των ημερών ο κ. Πανούσης αναμένεται να συναντηθεί με τους πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη, Ν. Δένδια και Γ. Φλωρίδη ενώ ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο και για συνάντηση με τον προκάτοχο του Β. Κικίλια.
Επίσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκφράζουν φόβους για νέο γύρο καταλήψεων από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου.