Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2015 με ρυθμό 7%, που είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας 6ετίας.

Οι συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων και των συντελεστών υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών καθώς και τα μέτρα χαλάρωσης στον τομέα των ακινήτων φαίνεται ότι οδήγησαν κυρίως σε κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο, χωρίς να προσφέρουν μεγάλη στήριξη στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σημαίνει ότι χρειάζονται γρήγορα επιπλέον μέτρα στήριξης.
Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από το 7,3% του τέταρτου τριμήνου του 2014, ενώ αναλυτές δήλωσαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% που ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία για το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν φαίνεται να είναι συνεπής με την εξέλιξη των συνιστωσών του.

Τα στοιχεία για τις μηνιαίες λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, που ανακοινώθηκαν μαζί με τα στοιχεία για το ΑΕΠ, ήταν όλα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, που αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ήταν η χαμηλότερη από το 2000, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 8,5% που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός από το 2009.

«Αν δει κανείς τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, οι εξαγωγές ήταν χαμηλές, όπως και η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις πολύ βραδύτερες, επομένως πως μπορεί να αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 7%;», αναρωτήθηκε οικονομολόγος της Daiwa στο Χονγκ Κονγκ.