Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΠΑΣΟΚ για το κείμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Επισημαίνει ότι -όπως προκύπτει- πρόκειται για μια δεσμευτική συμφωνία που υπογράφηκε ερήμην της Βουλής και από την οποία απορρέουν μείζονος σημασίας θέματα, όπως η αφαίρεση 11 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της χώρας.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη επικρίνει την κυβέρνηση ότι «παριστάνει μέσα τη σκληρή, ενώ στις διεθνείς επαφές της παραπαίει μεταξύ αυτάρεσκης αφέλειας και εναγώνιου εξευμενισμού, μπας και καλύψει κάποια επείγουσα ταμειακή ανάγκη χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Χαρ. Τρικούπη υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει πως η τωρινή παράταση συμπεριλαμβάνει και την επιστροφή στο EFSF των 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ, «που το Eurogroup τα πήρε μέσα από τα χέρια των «σκληρών» διαπραγματευτών της κυβέρνησης!» και αναφέρει ότι «τώρα, η κυβέρνηση ξύπνησε και ισχυρίζεται ότι το EFSF της πήρε πίσω και 1,2 δισ. που δεν έπρεπε να επιστρέψει γιατί δεν ήταν σε ομόλογα του EFSF, αλλά σε ρευστό».

Αναφέρει ακόμη, ότι στο κείμενο της συμφωνίας παράτασης «που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα περιλαμβάνεται ρητός όρος πως τα 11 αυτά δισεκατομμύρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών με πρωτοβουλία της ΕΚΤ και με βάση τους κανόνες της νέας κοινοτικής οδηγίας, των νέων κανονισμών και των άρθρων 107 και 108 ΣΛΕΕ και όχι όπως έγινε στις προηγούμενες δυο ανακεφαλαιοποιήσεις».

Συνεπώς, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τίθενται τρία μείζονος σημασίας θέματα, για τα οποία ερωτά «ποιος τα αποφάσισε αυτά και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη»:

1. Υπογράφηκε μια δεσμευτική συμφωνία με τεράστιες επιπτώσεις, ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, που η κυβέρνηση ακόμη τώρα δεν καταθέτει καν στη Βουλή.
2. Αφαιρέθηκαν από τα αποθεματικά της χώρας 11 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει λυθεί το οξύ ζήτημα των ταμειακών αναγκών, με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση να εκλιπαρεί να πάρει πίσω 1,2 δισ. από τα 11 δισ. που παρέδωσε αμαχητί.
3. Τα 11 δισ. επιστράφηκαν στο EFSF χωρίς να διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν, αν προκύψει ανάγκη, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή για την προστασία των Ελλήνων καταθετών, με τους όρους που ίσχυαν έως τώρα και όχι με νέους, πολύ αυστηρότερους, όρους.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης πως όταν στις 27 Φεβρουαρίου είχε θέσει το θέμα της υπογραφής από τον υπουργό Οικονομικών της παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» χωρίς έγκριση της Βουλής, «τονίσαμε ότι αυτό έγινε για να μη δηλωθεί πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση γλείφει εκεί που έφτυνε και υπέγραψε κείμενο πανομοιότυπο με αυτό της προηγούμενης παράτασης που παραπέμπει στην κυρία σύμβαση και άρα ρητά στο μνημόνιο και τις αναθεωρήσεις του».

«Μακάρι να ήταν μόνο αυτό», συμπληρώνει. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ακόμη περιμένει το υπογεγραμμένο κείμενο, που είχε ζητήσει με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, «για να το δουν επιτέλους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας».