«Το πρόβλημα των ατυχημάτων, όπως διαπιστώθηκε και πέρυσι στην ετήσια έκθεση του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, μεταφέρθηκε στις περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στα νησιά, όπου το καλοκαίρι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα και το οδικό δίκτυο είναι κακώς συντηρημένο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα)».

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Επιστημών της Ισπανίας και επισκέπτης καθηγητής του Audencia Nantes School of Management κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης αναφορικά με την ετήσια έρευνα για την επικινδυνότητα των νομών της χώρας (πίνακας) ανάλογα με τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων.
Στην εκπόνηση της έρευνας πήραν ακόμη μέρος ο διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχαήλ Νικολαράκης και ο μεταπτυχιακός ερευνητής κ. Νικόλαος Γιανναράκης.
Ο κ. Ζοπουνίδης τόνισε επιπλέον ότι «οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα γιατί τα ατυχήματα εκεί δυσφημούν τη χώρα και οι τουρίστες στα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν για την ικανοποίησή τους ανεβάζουν την οδική ασφάλεια στις πρώτες θέσεις δυσαρέσκειας».

Και συμπλήρωσε: «Η κρίση σε έναν μεγάλο βαθμό βοήθησε στη μείωση των τροχαίων. Αλλά διαπιστώνεται ότι παρά την αύξηση της κίνησης, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο λόγω και της άφιξης μεγάλου αριθμού τουριστών, τα ατυχήματα δεν αυξήθηκαν».

Επιπροσθέτως εξέφρασε την άποψη ότι «χρειάζεται μια κεντρική καθοδήγηση και ένας συντονισμός για το τι πρέπει να γίνεται κάθε χρονική περίοδο και από ποιους. Αυτά που προτείνονται πρέπει να εκτελούνται σωστά, να υπάρχει λογοδοσία και τελικός έλεγχος. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρωτοβουλία πρέπει να πάρει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής που ως τώρα περιοριζόταν μόνο σε καταγραφικό ρόλο του προβλήματος, με ακροάσεις και χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις και λύσεις».

Μείωση στα ατυχήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την περυσινή χρονιά καταγράφηκε μείωση σε όλες τις κατηγορίες, τόσο των ατυχημάτων όσο και των παθόντων. Σημειώνεται επίσης ότι συνεχίστηκε η καθοδική πορεία των τελευταίων ετών και έτσι σε σχέση με το 2010 έχουμε περίπου 5.000 λιγότερους παθόντες και 3.400 λιγότερα ατυχήματα.
Παράλληλα «έσπασε» προς τα κάτω και το όριο των 800 νεκρών (799) ενώ πριν από πέντε χρόνια το 2009 είχαν καταγραφεί 1.463 νεκροί. Η σημαντικότερη μείωση παρουσιάζεται στα σοβαρά ατυχήματα (-19,2%) και στους σοβαρά τραυματίες (-18,8%).
Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι «στη Λευκάδα δεν είχαμε κανένα θύμα τροχαίου, ενώ είχαμε ένα στην Ευρυτανία και στη Ζάκυνθο. Οι μειώσεις δεν ήταν βέβαια ομοιόμορφες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Σε τρεις περιφερειακές ενότητες διαπιστώθηκαν αυξήσεις (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ιωάννινα).

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε νεκρούς καταγράφηκε στις Σέρρες, 147% (17 από 7) και η μεγαλύτερη μείωση στην Εύβοια, -51% (17 από 35) και στη Λάρισα, -44% (19 από 34)».

Επικίνδυνη πάντα η Αττική

Σχετικά με την Αττική στην έρευνα τονίζεται ότι «βρίσκεται στην τέταρτη θέση από την όγδοη το 2013. Παρά το γεγονός ότι εμφάνισε οριακή μείωση στα θανατηφόρα και στους νεκρούς, είχε αύξηση στα ελαφρά ατυχήματα και τα ελαφρά τραυματισθέντα άτομα».

Από τους 13.216 ελαφρά τραυματίες στο σύνολο της Ελλάδας οι 7.265 ήταν στην Αθήνα και τα προάστιά της, ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό (55%) σε σχέση και με τον πληθυσμό και τα κυκλοφορούντα οχήματα. Στις 30 Απριλίου 2014 σε 24 ώρες έγιναν 34 ελαφρά ατυχήματα. Μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα θα μας έδειχνε τους δικυκλιστές να κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της κατηγορίας.

Ειδικότερα πέρυσι έγιναν 191 τροχαία δυστυχήματα, 239 σοβαρά ατυχήματα και 5.865 ελαφρά που είχαν ως αποτέλεσμα 199 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 277 να τραυματιστούν σοβαρά και 7.265 ελαφρά.
Για την περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται μια σταθερότητα και κατατάσσεται στην 23η θέση, μια θέση χαμηλότερα σε σχέση με το 2013.
Ειδικότερα το 2014 έγιναν 50 τροχαία δυστυχήματα, 52 σοβαρά ατυχήματα και 1.707 ελαφρά που είχαν ως απολογισμό 54 νεκρούς, 63 σοβαρά τραυματίες και 2.173 ελαφρά.


Συμπεράσματα και προτάσεις

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «τα αρμόδια υπουργεία και η κεντρική εξουσία γενικότερα πέρυσι αλλά και εφέτος έχουν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούν, βλέπε οικονομία, και αφήνουν την οδική ασφάλεια σε δεύτερη μοίρα. Οι 800 νεκροί όμως και οι 14.300 τραυματίες δεν είναι δευτερεύον θέμα».

Τονίζεται ακόμη ότι «η κρίση των τελευταίων ετών βοήθησε στη μείωση των τροχαίων. Βοήθησε όμως και την αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών οι οποίοι σκέπτονται πλέον οικονομικά όχι μόνο για τα χρήματα αλλά για την εξοικονόμηση καυσίμων οδηγώντας συντηρητικά και οικολογικά, αποφεύγοντας να κάνουν παραβάσεις σκεπτόμενοι ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις κλήσεις της τροχαίας και επιλέγουν τη συνετή οδήγηση ώστε να προλάβουν τυχόν παραβάσεις των άλλων οδηγών που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες και οικονομική επιβάρυνση στην οποία δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η Πολιτεία αυτή την εποχή δίνει στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, tablet, κ.λπ.). Το επόμενο έτος θα προτείναμε να δοθεί κοινωνικό μέρισμα για να αλλάξουν ελαστικά, να περάσουν από ΚΤΕΟ, να κάνουν έλεγχο φρένων κ.λπ., όλα τα σαραβαλάκια που κυκλοφορούν από ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα κάνουν και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς τους ή τις οικογένειές τους αλλά και τους πεζούς ή τους υπόλοιπους οδηγούς».

HeliosPlus