Βολές για φαινόμενα διαφθοράς Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι, όπως είπε, «ενδιαφέρονται μόνο για προσωπικά συμφέροντα και προστατεύουν τους φίλους τους, αντί να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ολλανδικό RTL.

«Στα δύο χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών, είχα πολλούς Έλληνες συναδέλφους. Οι περισσότεροι έκαναν πολύ καλή και σοβαρή δουλειά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ωστόσο υπάρχουν και πολιτικοί στην Ελλάδα οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για προσωπικά συμφέροντα και προστατεύουν τους φίλους τους, αντί να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, ο νεποτισμός. Και αν δεν εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα στην ηγεσία μίας χώρας, τότε δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το πρώτο μέλημα είναι να συμφωνήσουμε για το πρόγραμμα, οπότε ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε» και πρόσθεσε για το ελληνικό ζήτημα:

«Ας ξεκινήσουμε αύριο, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι Έλληνες είναι πλέον έναν μήνα περίπου στην κυβέρνηση και έχουν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται τα δάνεια έκτακτης ανάγκης».

«Για μένα είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση του προγράμματος, ωστόσο εκταμίευση χρημάτων θα υπάρξει μόνο σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά σημειώσει πρόοδο στις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αρχίσει να κάνει βήματα προς τη συμμόρφωση με τους όρους των δανειακών της συμβάσεων», ξεκαθάρισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αρχίσουν και πάλι να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε σε συνέντευξή του στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με οικονομικούς εμπειρογνώμονες στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

«Πρέπει να γίνει αύριο», είπε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ελλάδα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση.

«Εάν το πρόγραμμα εξακολουθεί να παραμένει νεκρό, τότε ο κόσμος δεν θα έχει εμπιστοσύνη σε αυτό, και στη συνέχεια θα επιστρέψει η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και γύρω από αυτή», είπε.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει καμία εκταμίευση δόσης, παρά μόνο εάν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αντί να συζητά γι’ αυτές. «Το να πάρει χρήματα χωρίς να κάνει κάτι δεν πρόκειται να συμβεί», είπε.

Ντάισελμπλουμ: Διαβουλεύσεις μόνο αν γίνουμε δεκτοί στην Αθήνα την Τετάρτη

«Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν μόνον όταν οι άνθρωποί μας (σ.σ. οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών) γίνουν ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Εάν όχι, η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μετέδωσε το δίκτυο Euronews από τις Βρυξέλλες.

«Είπα στον έλληνα υπουργό (σ.σ. Οικονομικών) ότι πρέπει να ξεκινήσουν αύριο (οι διαπραγματεύσεις), διότι χάνω την εμπιστοσύνη μου στο πόσο σοβαροί είναι οι Ελληνες, δήλωσε επίσης ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin.