«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως επαφή των τεχνικών κλιμακίων» υποστήριξε την Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

«Η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου. Την έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές, αυτό που έγινε χθες (σ.σ. τη Δευτέρα στο Eurogroup) ήταν στο μήκος κύματος της συμφωνίας αυτής, δηλαδή δεχόμαστε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο αυτό είναι σφιχτό και περιοριστικό. Και αυτό φάνηκε χθες. Αυτό έγινε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική αποστολή τα πήγε καλά στο μέτρο του εφικτού» δήλωσε στο Mega.

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, «για να υπάρξει χρηματοδότηση, πρέπει να υπάρξει επαφή τεχνικών κλιμακίων. Έτσι λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι λειτουργεί η νομισματική ένωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς επαφή τεχνικών κλιμακίων, για τον απλό λόγο ότι για να πάρεις τα λεφτά πρέπει ο άλλος να δει λογαριασμούς από κοντά καταρχήν».

Εκτίμησε, επίσης, ότι με το ξεκίνημα του ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια, «πιθανότατα θα αρχίσει μια εκτόνωση της πίεσης για να έχουμε κάποια φυσιολογικότητα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», αναγνωρίζοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή λόγω της πίεσης».

Ερωτηθείς γιατί είναι διαφορετικός αυτού του είδους ο έλεγχος από εκείνον τον οποίο υφίστατο η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Λαπαβίτσας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα είναι το ίδιο και δεν θα έχουμε αυτό που ο υπουργός Οικονομικών χθες είπε ότι ήταν μια αποικιοκρατική συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα».

«Περιμένει ο ελληνικός λαός να δει ότι θα έχουμε μεν επαφές τεχνικών κλιμακίων αλλά σε άλλο μήκος κύματος, συνεργασία δηλαδή εταίρων για να δούμε πώς θα ξεμπλοκάρει η κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, σημείωσε ότι πρόκειται για «παράταση της δανειακής σύμβασης όπερ σημαίνει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που είχε αναβληθεί», ενώ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες έκανε λόγο εκ νέου για δύσκολη κατάσταση και για «πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις».

«Η κυβέρνηση και αυτοί που στείλαμε στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με τρόπο που κατά την άποψή μου δείχνει αποφασιστικότητα και διάθεση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Εκεί θα φανεί το πού στεκόμαστε και τι κάνουμε, στο πώς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, στα νομοσχέδια που περνάνε και θα περάσουν από τη Βουλή σε τακτική βάση» είπε χαρακτηριστικά.