Την χορήγηση πρόσθετου χρόνου στην Γαλλία έως το 2017 για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά, αλλά και την πρόταση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε σήμερα Τρίτη από τις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Το Ecofin που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στις Βρυξέλλες απεύθυνε σύσταση στη Γαλλία ώστε να προβεί σε διόρθωση του ελλείμματός της στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος έως το 2017.

Ακόμη, ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Αυτή, βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ήτοι στην κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ πρόσθετης επένδυσης κατά τα επόμενα τρία έτη, σε στοχευμένες επενδύσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και σε μέτρα που θα καθιστούν την Ευρώπη περισσότερο ελκυστική.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η Οδηγία 2014/59/ΕΕ για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών και παρείχε επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την επικύρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης.

Σημειώνεται όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στη Γαλλία χρόνο έως το 2017 για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, αφού το Παρίσι έχασε την ήδη παρατεταμένη προθεσμία του 2015.

Ωστόσο, η Κομισιόν αποφάσισε να ανεβάσει κατά μία βαθμίδα την πίεση στη Γαλλία, ώστε η χώρα να προχωρήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της, η οποία πλήττεται ταυτόχρονα από τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και «ένα αυξημένο χρέος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τη Γαλλία να παρουσιάσει τον Απρίλιο ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλει στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις το Παρίσι πρέπει να υιοθετήσει φέτος πρόσθετες διαρθρωτικές δημοσιονομικές περικοπές ύψους 0,2% του ΑΕΠ.