Την περαιτέρω οργανική ανάπτυξη της Hellas Direct, καθώς και δυνητικές ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στο πλαίσιο της αναμενόμενης συγκέντρωσης της ασφαλιστικής αγοράς, θα χρηματοδοτήσει η επένδυση αρκετών εκατ. ευρώ του Third Point Hellenic Recovery Fund στο startup που έφερε στην Ελλάδα την ασφάλιση χωρίς μεσάζοντες.
Πρόκειται για μία ακόμη επένδυση της Third Point σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων έπειτα από την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της πολωνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού, την πρόσφατη επένδυση στην Energean Oil, τη συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο και την επένδυση στην Dolphin Capital. Σημειωτέον ότι η Third Point εμφάνισε κέρδη μισού δισ. ευρώ από πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με στελέχη της Hellas Direct, η απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου από τη Third Point διασφαλίζει ότι αφενός θα υπάρχει ένας πανίσχυρος σύμμαχος στην επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα και αφετέρου μια διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης εν όψει των ριζικών μεταβολών που έρχονται στην ασφαλιστική αγορά.


Αυστηρά κριτήρια

Τα επόμενα χρόνια αναμένονται μεγάλες αλλαγές λόγω της από 1ης Ιανουαρίου 2016 εφαρμογής της οδηγίας Solvency II που θέτει αυστηρούς όρους διαφάνειας, οικονομικής επιφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.
Λόγω της αυστηροποίησης των κριτηρίων εκτιμάται ότι τόσο αρκετές μικρές, οικογενειακές ασφαλιστικές εταιρείες όσο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην τα καταφέρουν να συνεχίσουν την πορεία τους στην αγορά σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν τις απαραίτητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου βάσει της νέας οδηγίας. Παρόμοιες εξελίξεις αναμένονται και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, το μερίδιο των μικρών επιχειρήσεων, μεσαίων και των λίγων μεγάλων ημεδαπών ασφαλιστικών ανέρχεται περίπου στο 1/3 της αγοράς, με αθροιστικό τζίρο μισό δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σε συνέχεια των συμφωνιών ελληνικών τραπεζών με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα κληθούν να μεταβιβάσουν τα ασφαλιστικά τους χαρτοφυλάκια σε ιδιώτες επενδυτές. Η κίνηση εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων της χώρας. Μόνο τα συμβόλαια στον κλάδο ζωής προσεγγίζουν σε αξία τα 4 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη της ασφάλισης του ΙΧ φτάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι τομείς της ασφάλειας ζημιών προσεγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ.


Τι θα κάνουν οι ξένοι

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Οπως αναφέρουν, είναι σχεδόν βέβαιον ότι γερμανικές εταιρείες, όπως η Allianz και η ERGO, θα παραμείνουν στη χώρα, δεν είναι όμως σίγουρο τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους ξένους ομίλους.
Οι ευκαιρίες που διανοίγονται είναι σημαντικές. Πληροφορίες θέλουν τη Hellas Direct να διερευνά την επέκτασή της και στον κλάδο της ασφάλισης της περιουσίας μέσα από εξαγορές, συνέργειες ή και συγχωνεύσεις.
Σε δύο χρόνια η Hellas Direct έχει συγκεντρώσει περίπου 25.000 πελάτες, ενώ το 2014 εξαπλασίασε τον τζίρο της. Η εταιρεία ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2012 από δύο πρώην στελέχη της Goldman Sachs του Λονδίνου, τους κ.κ. Αλέξη Πανταζή και Αιμίλιο Μάρκου, οι οποίοι άφησαν τις δουλειές τους και έπειτα από τρία χρόνια αναζήτησης επενδυτών κατάφεραν να «σηκώσουν» χρήματα και να ξεκινήσουν το πρώτο ασφαλιστικό startup της χώρας, που υπόσχεται χαμηλές τιμές χωρίς μεσάζοντες.
Στη Hellas Direct κεφάλαια επενδύει και το Endeavor Catalyst, το οποίο κάνει την πρώτη του επένδυση στην Ευρώπη. Στο επενδυτικό κεφάλαιο συμμετέχουν ο βρετανός επενδυτής Τζον Μόλτον, οι επιχειρηματικές οικογένειες Λεβέντη και Δαυΐδ και ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs κ. Τζιμ Ο’ Νιλ. Στρατηγικός συνεργάτης της Hellas Direct είναι η Munich Re.

HeliosPlus