Τη Ζωή Κωνσταντοπούλου προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Βουλής

Τη Ζωή Κωνσταντοπούλου προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της ανακοίνωσης της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Η κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να είναι η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής. Οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των αντιπροέδρων της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσουν αφού εκλεγεί νέος Πρόεδρος.

Τη Ζωή Κωνσταντοπούλου προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της ανακοίνωσης της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Η κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να είναι η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής, μετά την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των αντιπροέδρων της Βουλής, που θα ξεκινήσουν αφού προηγουμένως έχει εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Βουλής, διεξάγονται με ξεχωριστές ψηφοδόχους για κάθε αξίωμα και τα μέλη του προεδρείου εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία.

Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, «τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς».

Ειδικότερα, από τα μέλη του Προεδρείου, οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ).

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΧΑ).

H Χρυσή Αυγή αναμένεται να προτείνει έναν από τους βουλευτές της για τη θέση του Ε΄ αντιπροέδρου, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση θα καταψηφιστεί στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή, εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα τηρήσουν όμοια στάση με εκείνη που είχαν τηρήσει στην προηγούμενη Βουλή.

Για την ανάδειξη αντιπροέδρου απαιτείται πλειοψηφία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές, αριθμό που θεωρείται απίθανο να συγκεντρώσει η Χρυσή Αυγή.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ποτάμι).

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Συνάντηση Μεϊμαράκη – Κωνσταντοπούλου

Την αναμενόμενη διάδοχό του στην προεδρία της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα καλέσει στο γραφείο του ο Ευ.Μεϊμαράκης, προκειμένου να την ενημερώσει για τα τρέχοντα θέματα του Κοινοβουλίου πριν την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στις 13:00, παρουσία του γενικού γραμματέα της Βουλής και των γενικών της διευθυντών -θα είναι ανοικτή και για τους δημοσιογράφους.

Αντιδρούν ΝΔ, Ποτάμι στην υποψηφιότητά της

Η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι επικρίνουν την πρόταση Τσίπρα να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η Συγγρού σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «ενώ ο υποψήφιος Πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, προφανώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά».

«Απαράδεκτο και πρωτοφανές» χαρακτήριζαν εξάλλου κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, το γεγονός της παρουσίας στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, της προτεινόμενης για την προεδρία της Βουλής.

«Ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει όλα τα κόμματα και παρατάξεις. Αυτά τα δείγματα γραφής δεν είναι καθόλου καλά» σημειώνεται στο σχόλιο.

«Έκπληξη προκαλεί το πρόσωπο που προτείνεται για την Προεδρία της Βουλής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

«Αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καβγάδων.

»Θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα που ήταν 2,5 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση και ζητούσε επιτακτικά εδώ και τώρα εκλογές, να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για αυτή την ιστορική του ευκαιρία».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk