Συστράτευση των παραδοσιακών γαλάζιων ψηφοφόρων επιχειρεί την ύστατη στιγμή η Νέα Δημοκρατία

Με τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται, όπως κατέγραψαν και οι χθεσινές δημοσκοπήσεις, στην αρχή της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, η ΝΔ με εμφανές το άγχος, προσπαθεί να αλλάξει, όσο αυτό είναι εφικτό τα δεδομένα ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης της 25ης Ιανουαρίου.

Με τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται, όπως κατέγραψαν και οι χθεσινές δημοσκοπήσεις, στην αρχή της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, η ΝΔ με εμφανές το άγχος, προσπαθεί να αλλάξει, όσο αυτό είναι εφικτό τα δεδομένα ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης της 25ης Ιανουαρίου.

Το κλίμα στις τάξεις της ΝΔ είναι βαρύ, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν από πολλές περιφέρειες και ειδικά από το Λεκανοπέδιο Αττικής είναι αρνητικά, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το βλέμμα στους ψηφοφόρους του κέντρου και της μεσαίας τάξης, έθεσε με ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς στον ΕΒΕΑ, διλήμματα για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η ηγεσία της ΝΔ, στη σκιά σκληροπυρηνικών παρεμβάσεων με εμφυλιοπολεμικό άρωμα όπως αυτή του Μάκη Βορίδη, ότι «η δικιά μας η γενιά δεν θα παραδώσει τη χώρα στην Αριστερά, ότι και εάν χρειαστεί να κάνουμε», προτάσσει τη φράση «τώρα είναι ώρα ευθύνης» και ήδη προβάλλονται και τα δυο νέα τηλεοπτικά σποτ, όπου κυρίαρχα είναι τα συνθήματα: «το πώς θα γραφτεί η ιστορία είναι στο χέρι μας» και «γράφουμε την ιστορία με το σωστό τρόπο».

Η σημερινή ηγετική ομάδα της Ν.Δ. αρκετά πιεσμένη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις μετρήσεις είναι «πάνω στο κύμα» και με εμφανή τα σημάδια της ηττοπάθειας σε μεγάλο τμήμα της κομματικής πυραμίδας, δεν παραδίδει τα όπλα και μέχρι την τελευταία στιγμή θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Ανάμεσα στο άλμα στο μέλλον ή την επιστροφή στο πιο αμαρτωλό παρελθόν, οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και η τελευταία ψήφος μετράει. Κορμός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εγγυώνται την έξοδο από την κρίση είναι η ΝΔ που μπορεί να συνεργαστεί με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα» είπε χθες ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα έδωσε το «πράσινο φως» για να γίνει τελικά η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος και όχι στο ΟΑΚΑ (ή κλειστό γήπεδο του μπάσκετ ή στο ποδηλατοδρόμιο), όπως ήταν η αρχική σκέψη.

Η ΝΔ σε αυτή την τελική ευθεία για τις εκλογές, θα έχει στο κέντρο της ρητορικής της, τους δυο διαφορετικούς κόσμους, όπως λένε κεντρικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, που εκφράζουν τα δυο κόμματα. Παράλληλα, όπως λένε θα αναδεικνύονται οι αντιφατικές θέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάνε για «πολιτικές απάτες», ενώ η επικοινωνιακή ατζέντα των τελευταίων ημερών θα αναφέρεται στους δυο αυτούς κόσμους με βασικό θέμα: πως θα είναι η Ελλάδα την επόμενη μέρα με βάσει τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, συνεχίζει τις παρεμβάσεις και τις ομιλίες του – σήμερα έχει σειρά για περιοδεία η περιφέρεια Αττικής – έχει ως βασικό στόχο, όπως είναι αναμενόμενο τους αναποφάσιστους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει για τη ΝΔ η σημαντική απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων της στις εκλογές του 2012 προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον τοποθετείται σε άλλο σημείο στον πολιτικό χάρτη και ορίζεται ως κεντροαριστερά για την πλειοψηφία των πολιτών με βάσει και τη χθεσινή δημοσκόπηση της GPO για το Μέγκα και την εκπομπή Ανατροπή.

Η στάση ενός σημαντικού τμήματος της κεντροδεξιάς που επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον τρομάζει, παρά τη ρητορική ορισμένων στελεχών της ΝΔ, αλλά και το κλίμα φόβου που καλλιεργείται από διάφορα κέντρα, προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επειδή όμως «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», όπως λέει η κλασσική ρήση, η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ ελπίζει με το διακύβευμα περί της σύγκρουσης δυο διαφορετικών κόσμων, να συστρατευθούν μαζί της την ύστατη στιγμή οι παραδοσιακοί γαλάζιοι ψηφοφόροι, αλλά και οι μετριοπαθείς που επιλέγουν κεντροαριστερά σχήματα.

Ήδη, από τα νέα εκλογικά σποτ της ΝΔ είναι σαφής η ανάδειξη του εκλογικού δίπολου περί της σύγκρουσης δυο διαφορετικών κόσμων: «η Ελλάδα της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών του ΣΥΡΙΖΑ και η Ελλάδα της ομαλής ευρωπαϊκής πορείας και της ανάπτυξης υπό τη ΝΔ».

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο κ. Σαμαράς έκανε χθες στον ΕΒΕΑ, κάλεσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων να συγκρίνουν τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι με τις προτάσεις του θα έλθει σε ρήξη με την ΕΕ, θα δημιουργηθεί κίνδυνος εξόδου από την ΕΕ και θα αναγκαστεί να υπογράψει νέα μνημόνια.

«Χωρίς μνημόνια δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν μνημόνια. Θα ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσει τελικά νέες θυσίες» είπε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι υποστηρίζει εξωφρενικές θέσεις, όπως για επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, επανακρατικοποιήσεις, εθνικοποίηση του κλάδου ενέργειας, υπαγωγή του τραπεζικού συστήματος στον έλεγχο του Δημοσίου, έντοκα γραμμάτια από τις καταθέσεις, αλλά και φόρο τραπεζικών συναλλαγών.

Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της ΝΔ είναι: α) Περιορισμός της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 25% στο 15%, με πρώτο βήμα τη μείωση στο 22%, β) Μείωση του ΕΝΦΙΑ, ήδη από το 2015 κατά 7%, ώστε προοδευτικά να φθάσει στο 1% του ΑΕΠ, γ) μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων (μειώθηκε από 45% σε 42% και στόχος να πάει σταδιακά στο 33%), δ) κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών στον ΟΑΕΕ, ε) όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στ) όχι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Τα δύο νέα τηλεοπτικά σποτ της ΝΔ

Το πρώτο με τον τίτλο: «Το πως θα γραφτεί η Ιστορία είναι στο χέρι μας».

Το δεύτερο με τίτλο: «Γράφουμε την Ιστορία με το σωστό τρόπο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk