Με εκπλήξεις το Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας – Στην πρώτη θέση ο καθηγητής Θ. Φορτσάκης

Εκπλήξεις της τελευταίας, κυριολεκτικά, στιγμής επιφυλάσσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών.

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας για τις Εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το οποίο έχει ως εξής:

Φορτσάκης Π. Θεόδωρος
Σταμάτης Δημήτριος
Κεραμέως Κ. Νίκη
Οικονόμου Βασίλης
Δεμέστιχας Γρηγόριος
Φαρμάκης Γρηγόριος
Χολέβας Κωνσταντίνος
Δρ. Γούσιας Ιωάννης Σπυρίδων
Τσακίρης Παύλος
Μανούσακα – Τσιριντάνη Παγώνα
Πέππας Νίκος
Ιωαννίδης Σάκης

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων:

Φορτσάκης Π. Θεόδωρος
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο διοικητικό και φορολογικό δίκαιο. Επί δωδεκαετία Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόννη (Paris 1 και 2) και στο Aix-Marseille 3. Διετέλεσε Πρύτανης, Πρόεδρος της Νομικής Σχολής, Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, Πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Πρόεδρος ή μέλος πολλών Επιτροπών. Συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και άρθρων στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά. Δικηγόρος ΑΠ.

Σταμάτης Δημήτριος
Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου. Διετέλεσε Βουλευτής στην Α΄ εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης από το 1985 μέχρι το 1993. Διετέλεσε επίσης, Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης την περίοδο 2005-2009, Υπουργός Επικρατείας από τον Ιούνιο 2012.
Γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη όπου και κατοικεί.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Κεραμέως Κ. Νίκη
Δικηγόρος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και την Αμερική. Απόφοιτος του Harvard Law School, του Πανεπιστημίου Paris II) και του Κολλεγίου Αθηνών.
Ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, που έχει προσφέρει σε ένα δίκτυο 378 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας, βοηθώντας πάνω από 300.000 συνανθρώπους μας. Είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, την προσφορά υπηρεσιών σε αστέγους της Νέας Υόρκης. Γραμματέας του Δ.Σ. του Harvard Club of Greece. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά και έχει βασικές γνώσεις γερμανικών. Είναι 34 ετών, έγγαμη.

Οικονόμου Βασίλης
Έχει σπουδάσει νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διατηρεί δικό του δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα. Υπήρξε πρωταθλητής Παίδων και Εφήβων στο άλμα εις τριπλούν και μέλος της Εθνικής Ομάδας Εφήβων Στίβου. Έχει εκλεγεί έξι φορές ανελλιπώς Βουλευτής Αττικής 2000 – 2015. Είναι 46 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά.

Δεμέστιχας Γρηγόριος
Αντιναύαρχος, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου. Απεφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1960. Ως Ανθυποπλοίαρχος μετέβη εθελοντικά στην Κύπρο και υπηρέτησε ως Κυβερνήτης Τορπιλακάτου τα έτη 1965-1966. Ως Πλωτάρχης μετείχε του Κινήματος του Ναυτικού του Μαΐου 1973 λόγω του οποίου συνελήφθη, φυλακίσθηκε και αποτάχθηκε. Επανήλθε στο Π.Ν το θέρος του 1974 μετά τη μεταπολίτευση. Ως Ανώτερος και Ανώτατος Αξιωματικός διετέλεσε Κυβερνήτης, Διοικητής Μοιρών Πλοίων, Διοικητής Ναυστάθμου Σαλαμίνος, Διοικητής Αντιτορπιλικών, Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, Υπαρχηγός ΓΕΝ και ως Αντιναύαρχος ως Αρχηγός Στόλου επί διετία, θέση από την οποία παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας τον Δεκέμβριο 1993, λόγω της επαναφοράς αποστράτων στο στράτευμα. Πέραν των επαγγελματικών πτυχίων είναι κάτοχος του πτυχίου Shipping Law and Practice of London School of Economics και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΛΕΣΜΕ και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής [ΕΣΕΠ] του Υπουργείου Εξωτερικών [2004-2009]. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940.

Φαρμάκης Γρηγόριος
Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ, όπου ειδικεύτηκε στη διοίκηση παραγωγής και στην πληροφορική. Ασχολήθηκε με την πληροφορική σε ακαδημαϊκό επίπεδο ως ερευνητής στο ΕΜΠ και επαγγελματικά ως σύμβουλος σε έργα υψηλής τεχνολογίας. Το 1998 ξεκίνησε με συνεργάτες του μία καινοτομική εταιρεία επιστήμης και τεχνολογίας, που ανέλαβε απαιτητικά έργα στατιστικής και πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς οργανισμούς, κερδίζοντας διεθνή καταξίωση. Έχει διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα του και συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο, κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αρθρογραφώντας στον Τύπο ή ως ομιλητής. Γεννήθηκε το 1968.

Χολέβας Κωνσταντίνος
Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», του επίσημου δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία σχετικά με τα Εθνικά μας θέματα και την Ελληνορθόδοξη Παράδοση και έχει βραβευθεί για το συγγραφικό του έργο.

Δρ. Γούσιας Ιωάννης Σπυρίδων
Πολυβραβευμένος νευροεπιστήμονας, δημιουργός της πλατφόρμας εξατομικευμένης χαρτογράφισης εγκεφάλου ALBERT, αναγνωρισμένος ως ιδιοφυΐα της δεκαετίας με “Outstanding”, Ερευνητής της Χρονιάς το 2007, κάτοχος βραβείου NOBELini για νέους επιστήμονες από Νομπελίστες και το περιοδικό “Nature”. Ειδικός εμπειρογνώμονας κονδυλίων ανάπτυξης και τεχνολογίας σε ΕΕ και ΗΠΑ. Μιλάει πέντε γλώσσες, μέλος διοικητικού συμβουλίου διεθνούς ιδρύματος υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές, πρώην Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

Τσακίρης Παύλος
Απόφοιτος του ελληνογαλλικού κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ και του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Καβάλας. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.
Από το 2004 δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, στην παραγωγή αβγών βιολογικής γεωργίας και την καλλιέργεια βιολογικών σιτηρών.

Μανούσακα – Τσιριντάνη Παγώνα
Δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού. Είναι πολύτεκνη, μητέρα επτά παιδιών. Είναι κάτοικος Καλλικράτη Σφακίων. Γεννήθηκε το 1958.

Πέππας Νίκος
Ο πρώτος Έλληνας αθλητής της Παραολυμπιακής Ξιφασκίας, με διεθνείς διακρίσεις και πρωταθλητής Ελλάδας. Είναι πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Διονύσου και πρώην Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της εστίασης.

Ιωαννίδης Σάκης
Οικονομολόγος, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ. Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης φοιτητής της Νομικής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2010 ανέλαβε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων και στη διάρκεια της θητείας του διατυπώθηκε η «Πρόταση Παιδείας» για την ανώτατη εκπαίδευση μέσα από την οποία αναδείχθηκε για πρώτη φορά το αίτημα για κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ της χώρας. Από τα φοιτητικά του χρόνια εργάζεται, έχοντας απασχοληθεί το περισσότερο διάστημα σε εταιρία χρηματοοικονομικών μελετών, αλλά και ως ειδικός συνεργάτης στον τομέα Πολιτικών Μελετών και Επιμόρφωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Από το 2009 είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων. Το 2013 εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Γεννήθηκε το 1983 στη Δράμα.

Οι κινήσεις πριν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Εκπλήξεις της τελευταίας, κυριολεκτικά, στιγμής επιφυλάσσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών. Μετά από κυοφορία ημερών και ενώ ήταν σχεδόν βέβαιη η συμμετοχή σε εκλόγιμη θέση του Χρύσανθου Λαζαρίδη, υπό την πίεση και των έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων, ο στενός πρωθυπουργικός σύμβουλος δεν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Επίσης εκτός του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα βρεθεί και ο έτερος πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου αλλά και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Στη λίστα σε μη εκλόγιμη θέση η κυρία ΝίκηΤζαβέλλα πρώην ευρωβουλευτής και νυν πρώτη επιλαχούσα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης πιθανότατα σε μη εκλόγιμη θέση ο κ. Αν. Καρίπογλου προερχόμενος από τη Δράση αλλά και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας συζητείτο έντονα το ονομα της οικονομολόγου Μιράντα Ξαφά για το Επικρατείας της ΝΔ.

Εξίσου δυνατά «ακούγεται» και το όνομα της κυρίας Εφης Μπάσδρα, προέδρου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), καθώς και της δικηγόρου Νίκης Κεραμέως.

Η Νίκη Κ. Κεραμέως είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και την Αμερική και ενδεκαετή εργασιακή εμπειρία κυρίως στους τομείς της συμβουλευτικής δικηγορίας και της διαιτησίας, καθώς και έντονη κοινωφελή δράση.

Είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι που εδρεύει στην Αθήνα.

Είναι απόφοιτος του Harvard Law School (μεταπτυχιακός τίτλος στα νομικά, LL.M.) του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) (βασικό πτυχίο με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, καθώς και μεταπτυχιακός τίτλος με ειδίκευση στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της διαιτησίας – και στα δύο πτυχία αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude) του Κολλεγίου Αθηνών (Valedictorian και αριστούχος).

Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής, και εν συνεχεία ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη. Από το 2007 δραστηριοποιείται ενεργά ως δικηγόρος στην Ελλάδα. Δημοσιεύει τακτικά άρθρα και μελέτες στον τομέα του δικαίου της διαιτησίας και ομιλεί σε συνέδρια. Το 2014 διορίστηκε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Δραστηριοποιείται, επίσης, ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών συμπολιτών μας. Ο Δεσμός, μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια λειτουργίας, έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 378 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 συνανθρώπους μας, προσφέροντας αγαθά με εκτιμώμενη αξία που υπερβαίνει το €1.300.000. Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε επίσης βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, είναι γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.

Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και έχει βασικές γνώσεις γερμανικών. Είναι 34 ετών έγγαμη.

Η νεαρά υποψηφία, δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης, είναι κόρη του Κωνσταντίνου Κεραμέως νομικού και ομότιμου καθηγητής Πολιτικής δικονομίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ

Τις προηγούμενες ημέρες κατεγράφη μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ και παρασκηνιακά δεν ήταν λίγα τα κορυφαία στελέχη που έλεγαν ότι θα έθεταν δημόσια θέμα για τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά στη λίστα.
Ειδικά για τον κ. Λαζαρίδη η δυσαρέσκεια θα ήταν μεγάλη, καθώς εάν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση, αυτό θα γινόταν για δεύτερη φορά και θα ήταν άκρως προκλητικό για πολλούς.Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει ότι ο ίδιος ζήτησε να μην είναι στη λίστα….
Σε εκλόγιμη θέση θα βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, εκ των πιο στενών συμβούλων του κ. Σαμαρά. Στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα τοποθετηθεί, όπως ανακοίνωσε και είχε αποκαλύψει το Βήμα, ο Θόδωρος Φορτσάκης, καθηγητής της Νομικής και μέχρι πριν από λίγες μέρες, πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην τέταρτη εκλόγιμη θέση αναμένεται να τοποθετηθεί ο Βασίλης Οικονόμου ενώ την τρίτη θέση σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος θα τοποθετηθεί γυναίκα.
Ο Πρωθυπουργός, επέλεξε τελικά να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και να μην δώσει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας την αίσθηση ότι ..τακτοποιεί τους στενούς του συνεργάτες και από χθες αναζητούσε νέα πρόσωπα από τον χώρο του πολιτισμού και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Δείτε επίσης
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk