Νίκος Κυριαζής: «Εφικτή η «άμεση δημοκρατία» στην Ελλάδα σήμερα»

Η δυνατότητα εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας στη σύγχρονη Ελλάδα και οι προκλήσεις που φέρνει ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και λογοτέχνες την Πέμπτη στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Κηφισιά.

Η δυνατότητα εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας στη σύγχρονη Ελλάδα και οι προκλήσεις που φέρνει ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και λογοτέχνες την Πέμπτη στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Κηφισιά.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Νίκου Κυριαζή, «Πόλεμος και Δημοκρατία. Ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα», από τις εκδόσεις Ευρασία και συμμετείχαν, ο συγγραφέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Θεοφάνης Τάσης Λέκτωρας του Alpen-Adria Universitat Klagenfurt, και Επισκέπτης Καθηγητής του Princeton University καθώς και ο κ. Γιώργος Οικονόμου Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Συγγραφέας.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος μίλησε για την εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας στην περιοχή. Έκανε λόγο για συνοικιακά συμβούλια που πραγματοποιούνται με μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον ενώ τόνισε ότι στη διαδικασία αυτή υπάρχει ανάγκη η έκφραση των απόψεων να πραγματοποιείται σε σχέση ισοτιμίας.

Ο κ. Βλαχόπουλος εστιάστηκε στις διάφορες μορφές άμεσης δημοκρατίας που υπάρχουν στα σύγχρονα κράτη. Πάντως, υποστήριξε ότι η άμεση δημοκρατία δεν είναι πανακεια, ούτε κυρίως το δημοψήφισμα, στο οποίο βασικό ρόλο παίζει η διατύπωση του ερωτήματος. Πάντως, ο ίδιος δεν ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας, ειδικά σε τοπικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κ. Τάσης εστιάστηκε στην εξέλιξη της δημοκρατίας με βάση τους πολέμους στην Αρχαία Ελλάδα κάνοντας διάκριση ανάμεσα στο φυσικό νόμο και τον νόμο των ανθρωπίνων κοινωνιών. Επίσης, μίλησε για προϋποθέσεις για την εφαρμογή δημοκρατίας ως προς τον άνθρωποτυπο και τόνισε ότι στην Αρχαία Ελλάδα οι πολίτες ήταν ταυτόχρονα και οπλίτες.

Ο κ. Κυριαζής τάχθηκε υπέρ της δημοκρατίας, θεωρώντας σκόπιμο να εισαχθεί στην Ελλάδα. Τόνισε ότι στην άμεση δημοκρατία οι πολίτες λαμβάνουν αποφάσεις για κάθε θέμα ξεχωριστά και παράλληλα παρουσίασε τα ζητήματα που αντιμετωπίζει καλύτερα η άμεση δημοκρατία παρά η έμμεση.

Τέλος ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η εκλογική διαδικασία όπως πραγματοποιείται σήμερα δεν είναι δημοκρατία κάνοντας λόγο για κατάχρηση του όρου δημοκρατία στην Ελλάδα, όπου αντίθετα το πολίτευμα ήταν φιλελεύθερη ολιγαρχία.

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων από τους ομιλητές ακολούθησε συζήτηση, στην οποία προέκυψε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, και ιδιαίτερα η εξάπλωση του Διαδικτύου δρουν ευεργετικά στην εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας, η οποία μπορεί να είναι λειτουργική ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk