Ανοίγματα σε πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας με στόχο να γίνει πράξη η διεύρυνση του κόμματος κάνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στα πλαίσια της προσπάθειας να ισχυροποιηθεί το μήνυμα της ΝΔ, ότι αποτελεί το ασφαλές πολιτικό καταφύγιο του αστικού κόσμου και των μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, ανεξάρτητα από τη μέχρι πρότινος τοποθέτησή τους στον πολιτικό χάρτη, «άνοιξαν» θέσεις στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Η περίπτωση της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου που θα είναι οριστικά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κέρκυρα, είναι η πιο χαρακτηριστική, καθώς έχει πολύ υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» αναμένεται μια ακόμα ηχηρή μετεγγραφή από τον κεντροαριστερό χώρο.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ εντάσσεται ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ επιβεβαιώνοτας πλήρως το vima.gr.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, σε ποια θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τοποθετείται ο κ. Οικονόμου.

Η Αντζελα Γκερέκου νωρίς το πρωί της Πέμπτης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα. Καλώ τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν. Γνωρίζουν ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όπως έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να διασφαλίσω το συμφέρον του τόπου μου, την ευημερία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας»

Παράλληλα σε αρκετούς νομούς συμπαρατάσσονται με τον Πρωθυπουργό, σε αυτή τη σύγκρουση των «δυο κόσμων», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ευρύτερες δυνάμεις που δεν ανήκαν στον στενό κομματικό χώρο. Στόχος της ΝΔ, όπως είχε περιγράψει και το «Βήμα της Κυριακής», αποκαλύπτοντας και το σχέδιο του πρωθυπουργικού επιτελείου, είναι να εκφραστεί με τα ψηφοδέλτια που θα ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής, το «όλον της παράταξης» αλλά και τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν εντάσσονται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, μια επιλογή που έχει ως στόχο την κατάληψη ζωτικού χώρου πέραν του γνωστού.

Πόλεμος για τα μάτια της Γκερέκου

Επιβάρυνε τις σχέσεις ΝΔ και ΠαΣοΚ η επιχείρηση «γοητείας» του Μεγάρου Μαξίμου με την Άντζελα Γκερέκου. Η υφυπουργός Πολιτισμού, συμφώνησε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Βήμα», σε όλα με τη ΝΔ και παρά τον πόλεμο που ξέσπασε με την Χαρ. Τρικούπη, θα είναι τελικώς υποψήφια στην Κέρκυρα.

Το ΠαΣοΚ αντέδρασε έντονα από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, θύμισε τη δήλωση της παραμονή των Θεοφανίων ότι θα είναι ξανά υποψήφια με το κόμμα, αλλά τελικώς φαίνεται στη Χαρ. Τρικούπη δεν γνώριζαν τις παρασκηνιακές επαφές της εδώ και μέρες με την ηγεσία της ΝΔ. Μάλιστα, λέγεται ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση και πρόεδρο του ΠαΣοΚ να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κίνηση της ΝΔ.

Η ίδια φέρεται να ρωτήθηκε ανήμερα των Θεοφανίων στην Κέρκυρα, μετά τον αγιασμό των υδάτων, εάν θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ, αλλά ούτε το επιβεβαίωσε, ούτε και το διέψευσε. Επίσης, δήλωσε άγνοια για την ανακοίνωσή της, μόλις πριν λίγες ώρες, δηλ. το βράδυ της παραμονής των Θεοφανίων, ότι θα είναι υποψήφια με το ΠαΣοΚ. Μάλιστα, είπε ότι αυτή η ανακοίνωση εκδόθηκε από το πολιτικό της γραφείο, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει!

Κύκλοι του ΠαΣοΚ ανέφεραν το απόγευμα της Τετάρτης ότι για αυτούς ισχύει η δήλωση της κυρίας Γκερέκου της 5ης Ιανουαρίου. Κάνουν λόγο για αχαρακτήριστη ενέργεια, αν ισχύει και προσθέτουν ότι «είναι αδιανόητο να αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος ο κ. Σαμαράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητα Γκερέκου, λέγεται ότι ήταν ιδέα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια που μετακόμισε από την Κέρκυρα στην Β΄ Αθήνας, την οποία και αποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι με τέτοιες κινήσεις έχει να κερδίσει πολιτικούς πόντους, καθώς δίνει το μήνυμα της διεύρυνσης.

Η είδηση περί υποψηφιότητας Γκερέκου, η οποία είχε πρόβλημα επανεκλογής με το ΠαΣοΚ ή με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στην τριεδρική Κέρκυρα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική ΝΔ με τον πολιτευτή και εκ νέου υποψήφιο Στέφανο Γκίκα να είναι έξαλλος.

Η περίπτωση Οικονόμου και ο Φορτσάκης

Εάν τελικώς επιβεβαιωθεί η πληροφορία για τον κ. Οικονόμου, στην πρώτη θέση θα είναι ένα πρόσωπο που ακόμα αναζητείται, καθώς δεν έχει προχωρήσει το σενάριο να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας – αν και τίποτα δεν αποκλείεται – με τον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Θόδωρου Φορτσάκη, παρά την σχετική εισήγηση και τις πολλές θετικές γνώμες που υπήρξαν.

Το Βήμα της Κυριακής και στη συνέχεια, ανήμερα των Θεοφανίων η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Βήματος, αποκάλυψε τις εισηγήσεις που έχουν γίνει για τον κ. Φορτσάκη, αλλά οριστική απόφαση δεν υπήρξε. Ο ίδιος ο πρύτανης, ένα πρόσωπο που αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς στη ΝΔ αλλά και ευρύτερα στην κεντροδεξιά λόγω της σύγκρουσής του, όπως αναφέρουν ανώτερα γαλάζια στελέχη, με το αριστερό κατεστημένο στα ΑΕΙ, δήλωσε ότι δεν του έχει γίνει σχετική πρόταση, όπως έχει αναφέρει και το Βήμα. «Αν και μια τέτοια πρόταση προερχόμενη από κόμμα του δημοκρατικού τόξου θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή, ο Πρύτανης έχει εκλεγεί πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία για να επιτελέσει το σημαντικό έργο της ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας. Στο έργο αυτό παραμένει προσηλωμένος» ανέφεραν στενοί του συνεργάτες.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση θα είναι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ίσως στην τέταρτη ο κ. Οικονόμου και θα ακολουθήσει ο έτερος πρωθυπουργικός σύμβουλος, Σταύρος Παπασταύρου.

Σε μη εκλόγιμη θέση θα είναι ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος που «τρέχει» και την προεκλογική καμπάνια του κόμματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος σε μη εκλόγιμη θέση θα είναι και η πρώην ευρωβουλευτής (είναι πρώτη επιλαχούσα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ) Νίκη Τζαβέλα.

Tο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της «Δράσης», συνιδρυτής και πρώτος αντιπρόεδρος στη «Δημιουργία Ξανά», Αγης Βερούτης θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ.

Ο κ. Βερούτης συναντήθηκε με το γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και δήλωσε ότι συστρατεύεται στον αγώνα για την εκλογική νίκη της ΝΔ και θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος.