Τσίπρας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας»

Να σταματήσει από απόψε το βράδυ η πολυγλωσσία, την οποία χαρακτήρισε αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας το μεσσημέρι του Σαββάτου, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των θεσμών της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ και την παροχή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους, παρουσίασε το Σάββατο ο Αλ.Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος και κηρύσσοντας ουσιαστικά τον προεκλογικό αγώνα.

Νωρίτερα ζήτησε να σταματήσει από απόψε το βράδυ η πολυγλωσσία, την οποία χαρακτήρισε αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα με το πρόγραμμα στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας» δήλωσε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Αντ.Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα, νεκρανασταίνει το φόβο, το Grexit, τη χρεοκοπία» και «χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι, με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες τις εκδοχές του».

Απαντώντας εμμέσως στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «χρησιμοποιεί τη λέξη ‘αλήθεια’ σε μια εκστρατεία ψέματος».

«Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα ο κ. Σαμαράς; Έλεγε αλήθεια όταν καταδίκαζε το μνημόνιο ή όταν το διαφήμιζε και το εφάρμοζε;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Η μόνη αλήθεια του είναι η εξουσία, στην υπηρεσία των συμφερόντων που θέλουν την Ελλάδα οικόπεδο και αποικία».

«Του Σαμαρά το e-mail»

Ο Αλ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, αλλά και για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 σε, περίπου, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

«Μετά την αποκαλυπτική δήλωση της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ότι αν επανεκλεγεί ο κ. Σαμαράς, θα φέρει αμέσως αυτά τα συμφωνημένα μέτρα στη Βουλή, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δε πρόκειται για mail Χαρδούβελη. Πρόκειται για mail Σαμαρά που το νέο Μνημόνιο» είπε, τονίζοντας:

«Αυτή είναι η αλήθεια που νομίζει ότι θα κρύψει η Νέα Δημοκρατία από τον ελληνικό λαό, αλλά σήμερα, σε αντίθεση με το 2012, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι έχουν συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι εάν η ΝΔ κερδίσει στις εκλογές, τότε θα ξεκινήσει ένα «πογκρόμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», καθώς «ήδη μεγάλα πακέτα στεγαστικών δανείων μεταπωλούνται από συστημικές τράπεζες σε λεγόμενα distress funds».

«Κάποτε η προπαγάνδα απειλούσε ότι ‘θα ‘ρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια’. Σήμερα τα σπίτια του λαού κινδυνεύουν από τις τράπεζες, τα νέα μνημόνια και από τον κ. Σαμαρά που τα έχει ήδη αποδεχτεί και συνυπογράψει» συνέχισε.

«Υποταγή ή διαπραγμάτευση»

«Στις 25 Γενάρη η υποταγή, που συνοδεύεται από την παρανομία και τον αυταρχισμό τελειώνει» είπε, επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία, κι έτσι «το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν».

«Στις 25 Γενάρη το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ, υποταγή ή διαπραγμάτευση, λιτότητα ή ανάπτυξη» διεμήνυσε.

Το παζάρι στην Κεντρική Επιτροπή

Με έναν παρασκηνιακό εσωκομματικό συμβιβασμό και υπό την πίεση της αναγκαιότητας για κομματική ενότητα εν όψει ελογών ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πρίν την έναρξη του διαρκούς προγραμματικού συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση όλων των πλευρών ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες αργά το βράδυ του Σαββάτου και να μην υπάρξει συνέχεια την Κυριακή, όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί.
Επειτα και από την ατυχή εξέλιξη και κατάληξη της συζήτησης με την ΔΗΜΑΡ, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην λογική της πολιτικής διεύρυνσης, κάνοντας ένα άνοιγμα με μετεκλογικό ορίζοντα προς ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, σλλά και επιμένοντας στην ανάγκη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του κόμματος ακόμη και στελεχών από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ.

Αντιθέτως το Αριστερό Ρεύμα επέμενε για αρκετή ώρα ότι στελέχη που συμμετείχαν σε μνημονιακές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να είναι καν υποψήφιοι και μελετούσε το ενδεχόμενο να καταθέσει σχετική τροπολογία.

Εν τέλει, με παρέμβαση του κ. Τσίπρα και με δεδομένα τα νέα στοιχεία που προκύπτουν στο πολιτικό σκηνικό με την δημιουργία του κόμματος του Γ. Παπανδρέου – που πολλοί εκτιμούν θα μπορούσε να προσελκύσει ψήφους που έχουν καταφύγει (και) στον ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη σαφές ότι οι εκλογική πραγματικότητα και σκοπιμότητα επιβάλλει την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια στελεχών ακόμη και από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι πρόσωπα με τέτοια χαρακτηριστικά δεν θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή

Σε μία έμμεση αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών, είπε ότι «αν θέλεις να ξεχωρίσεις, ξεχωρίζεις, και ασχολείται μαζί σου ακόμη και ο Σαμαράς».

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής συμμαχιών, περιορίστηκε όμως σε ένα άνοιγμα προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσουν μετεκλογικά.

Εκτενής και ονομαστική ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στην Λούκα Κατσέλη, για την οποία είπε ότι έχει στηρίξει και έχει συνεργαστεί εδώ και πολύ καιρό με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διεκδικεί θέση, είτε υποψηφίου είτε σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.

Η συγκεκριμένη αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύετηκε ως σχόλιο και αναγκαιότητα υπό την σκιά και της σημερινής ανακοίνωσης της δημιουργίας του κόμματος του Γ. Παπανδρέου.

Ενας δεσμευτικός κώδικας δεοντολογίας για όλους τους υποψηφίους και όσους εκλεγούν βουλευτές στις επικείμενες εκλογές κατατέθηκε προς ψήφιοση στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνεται το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο κείμενο μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα και όχι στους βουλευτές, ότι κανείς δεν δικαιούται να χαράσσει προσωπική προεκλογική τακτική και στρατηγική, ότι οι παραιτήσεις των βουλευτών είνα ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κόμματος, κ.ά.

Το κείμενο του κώδικα δεοντολογίας που έχει κατατεθεί προς ψήφιση.

Τα κυριώτερα αποσπάσματα της ομιλίας Τσίπρα

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Είναι η ώρα της μέγιστης ευθύνης απέναντι στο λαό μας, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σ’ αυτήν την καίρια περίοδο:

Απευθύνουμε ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο για τη νίκη του λαού μας σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υπέστησαν την μνημονιακή καταστροφή, μόχθησαν και παλεύουν για την πολιτική αλλαγή στον τόπο μας.

Απευθυνόμαστε πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς.

Είναι μια μάχη που αφορά το σήμερα και το αύριο των δυνάμεων της εργασίας και του λαϊκού κινήματος.

Τους καλούμε να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να εργαστούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών.

Απευθύνουμε κάλεσμα για μια πλατιά εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το συμπληρώνουν με τις δικές τους επιμέρους προτεραιότητες.

Σε δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου.

Απευθυνόμαστε ειδικότερα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.

Σε όσες και όσους με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια.

Απευθυνόμαστε, επίσης και ειδικότερα από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας, στους Οικολόγους – Πράσινους γιατί θεωρούμε σημαντική και κρίσιμη την συνάντηση της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας.

Όχι μόνο για την αλλαγή του σήμερα, αλλά και για την επόμενη μέρα, όταν θα προχωράμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμού των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όταν θα πορευόμαστε με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, όταν θα υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά, όταν θα κάνουμε ριζικές τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες είχαμε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ. Παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά.

Και ιδιαίτερα υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.

Η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής.

Θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές του Συνέδριο επικαιροποιεί και εξειδικεύει την συνεδριακή του στρατηγική για την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου, με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.

Και επιβεβαιώνει την πολιτική του βούληση να συγκροτήσει ψηφοδέλτια ανοιχτά στη κοινωνία που χειμάζεται.

Ανοιχτά σε πρόσωπα και δυνάμεις που με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, έρχονται για συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια.

Έρχονται να μοιραστούν την ιστορική ευθύνη της ανατροπής και όχι θέσεις εξουσίας.

Την ευθύνη της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας στα θεμέλια της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk