Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των σορών των θυμάτων και των συντριμμιών του αεροσκάφους της AirAsia που κατέπεσε την Κυριακή, με 162 επιβαίνοντες, στη θάλασσα της Ιάβας.

Την Τετάρτη, τέταρτη κατά σειρά ημέρα ερευνών, το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν τα παλιρροιακά κύματα και έτσι το δράμα των συγγενών των θυμάτων μοιάζει να μην έχει τέλος.

Λόγω της αεροπορικής τραγωδίας όλες οι εκδηλώσεις στην Ινδονησία για την υποδοχή του νέου έτους ακυρώθηκαν.

Στο αεροσκάφος, τύπου Airbus Α320-200, επέβαιναν 155 επιβάτες (εκ των οποίων 16 παιδιά και ένα βρέφος), και επταμελές πλήρωμα. Η συντριπτική πλειονότητα των επιβαινόντων ήταν Ινδονήσιοι.

Η πτήση QZ8501 είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας, με προορισμό το αεροδρόμιο Σάνγκι της Σιγκαπούρης. Η επικοινωνία του πύργου ελέγχου με το αεροσκάφος χάθηκε 42 λεπτά μετά την απογείωση.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή συντονισμένης έρευνας από ελικόπτερα και πλοία προκειμένου να εντοπιστούν οι σοροί όλων των θυμάτων.

Το βράδυ της Τετάρτης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων στη Σουραμπάγια, ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβας δήλωσε στο BBC ότι θα ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις.

«Αυτή την ώρα προσευχόμαστε για τα θύματα. Είναι μία μεγάλη τραγωδία για την Ινδονησία και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα θύματα και τις οικογένειές τους» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.