Μάχη για Πρόεδρο, αλλά το βλέμμα και στις κάλπες

Τη σύμπλευση των ευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων επιδιώκει, όπως τουλάχιστον μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς στην πορεία των τριών κρίσιμων ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Τη σύμπλευση των ευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων επιδιώκει, όπως τουλάχιστον μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς στην πορεία των τριών κρίσιμων ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Παράλληλα, με το μυαλό και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πιθανότητα στις 25 Ιανουαρίου, λόγω αδυναμίας εκλογής του Σταύρου Δήμα, επαναφέρει τα σκληρά διλήμματα που είχαν τεθεί και στις εκλογές του 2012, όπως «παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή».
Οι επόμενες 15 ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες στην πορεία του κ. Σαμαρά, ο οποίος προφανώς, όπως παραδέχονται και κορυφαία στελέχη της Κεντροδεξιάς, έκανε μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει μια από τις πιο δύσκολες παρτίδες στην καριέρα του. Ο ίδιος παραμένει συγκρατημένος, αποφεύγει τις εκτιμήσεις και επικεντρώνει την προσοχή του στην προεδρική εκλογή και στην επίτευξη του στόχου της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, αλλά στο μυαλό του έχει την πιθανότητα να στηθούν κάλπες σε 40 ημέρες. Αν η Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο, αναμένεται μια άκρως πολεμική προεκλογική εκστρατεία.
Η στρατηγική που θα ξεδιπλώσει στην πορεία προς τις ψηφοφορίες στη Βουλή και στη συνέχεια αν χρειαστεί κατά την προεκλογική περίοδο, αναδείχθηκε κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη.
Το δίλημμα ετέθη με τον πιο έντονο τρόπο και ο Πρωθυπουργός αναμένει από τους βουλευτές, κυρίως τους ανεξάρτητους, αλλά και από τμήμα των ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως ο ίδιος το ορίζει. «Εναν εχθρό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή και απαλλαγμένη από παλαιές αμαρτίες παλαιά Ελλάδα. Οποιος συμμαχήσει μαζί του είναι δύσκολο να εξηγήσει στην ιστορία και στη συνείδησή του γιατί συμμάχησε εναντίον της Ελλάδας των ονείρων μας» είναι η χαρακτηριστική φράση που επαναλαμβάνει ο κ. Σαμαράς, ενώ αναμένει από τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Μια ψύχραιμη ψήφος είναι η καλύτερη προσφορά στη δημοκρατία» λένε στα ενδότερα της κυβερνητικής εξουσίας, ενώ εκφράζεται ο φόβος να ανοίξουν πληγές στην ελληνική κοινωνία καθώς, όπως σημειώνεται, η χώρα μας θα παραμείνει ο ασθενής της Ευρώπης.
Το κρίσιμο ερώτημα για πολλούς νεοδημοκράτες υπουργούς και βουλευτές, ανεξάρτητα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχουν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου ή απλώς ελπίζει στην πίεση, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, προς τους ανεξάρτητους και όχι μόνο βουλευτές. Ορισμένα κορυφαία στελέχη διατυπώνουν το ερώτημα μήπως ο κ. Σαμαράς επεδίωξε μέσω της προεδρικής εκλογής μια διέξοδο μέσω μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι συζητούν, έχοντας κατά νου τη μετεκλογική μέρα, σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης».
Είναι σαφές όμως από τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠαΣοΚ ότι, παρά τις δημόσιες προβλέψεις, θα συγκροτηθεί προεδρική πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία, ο κ. Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινούνται έχοντας στο πλάνο τους και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ στη Συγγρού διά παν ενδεχόμενο «κλειδώνουν» ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές.
Ακόμα και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό για την απόφαση των δύο αρχηγών να επισπευσθούν οι ψηφοφορίες, είπε από τη Λαμία που βρισκόταν ότι είναι πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά προειδοποίησε τα τοπικά στελέχη: «Για καλό και για κακό ας είμαστε έτοιμοι για εκλογές». Την ίδια άποψη συμμερίζονται και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Κώστας Καραμανλής αποφεύγει να τοποθετηθεί απέναντι στον κ. Σαμαρά και επιμένει ότι «πρέπει να παλέψουν όλοι για να βρεθούν οι 180», ο δε Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ουσιαστικά ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας για να διαπραγματευθεί την τελική συμφωνία (για το χρέος) με τους δανειστές.
Τα διλήμματα που ετέθησαν στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΚΟ δεν αφορούν μόνο τους βουλευτές που καλούνται να ψηφίσουν «ναι» στον κ. Δήμα, αλλά και την κοινωνία. Το κρίσιμο ερώτημα που διατυπώνουν πολλοί είναι αν θα βρουν απήχηση στην κοινωνία και αν αυτό καταγραφεί στις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει και την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Σε αυτό το κλίμα αξιοποιούνται στο έπακρο οι αναφορές, τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ που εμφανίζουν μια Ελλάδα μετέωρη, ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν, αλλά και η στάση διεθνών οίκων, όπως η Goldman Sachs και η Moody’s που προχώρησε στην επισήμανση ότι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα είναι «αρνητικό πιστωτικό γεγονός» που σημαίνει ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα υποβαθμιστεί.
«Ο φόβος πουλάει» λένε οι γνωρίζοντες, αξιολογώντας τις κινήσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αποφασίσει ότι θα πορευθεί από εδώ και πέρα εν όψει των τριών κρίσιμων ψηφοφοριών, αλλά και μετά αν χρειαστεί στις βουλευτικές εκλογές, με την επιχειρηματολογία και τη ρητορική του 2012. «Ευρώ ή δραχμή», «ΝΔ ή χάος», «ΣΥΡΙΖΑ = καταστροφή» θα είναι επί της ουσίας μερικά από τα συνθήματα της «γαλάζιας» επιχειρηματολογίας.

Παρέμβαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Η προχθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι αρκετά αποδυναμωμένος αν και νεοεκλεγείς λόγω των Luxleaks, αποτέλεσε ένα σημαντικό όπλο, όπως θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιούνκερ, παρεμβαίνοντας στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι Ελληνες γνωρίζουν τι θα σήμαινε λανθασμένη έκβαση εκλογών για τη χώρα και την ευρωζώνη», επεσήμανε πως «έχει κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» και ανέφερε, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα ήθελε να δει «ακραίες δυνάμεις» στην ηγεσία της χώρας, αλλά θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα».
Πολλοί στη ΝΔ δεν συμμερίζονται την ανάλυση της ηγεσίας και σημειώνουν ότι δεν μπορεί να καταφύγει και πάλι το κόμμα εν όψει πιθανών εκλογών σε μια επιχειρηματολογία φόβου, αλλά πρέπει να επενδύσει σε θετικό πολιτικό λόγο. Αυτό απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου και θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός θα συσπειρώσει, όσο και εάν αυτό το αμφισβητούν ορισμένοι, ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Προέχει όμως η προεδρική εκλογή για την οποία ελπίζει ο Πρωθυπουργός καθώς η επιλογή του κ. Δήμα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει, μετά τις κατάλληλες κινήσεις, τη θετική ψήφο πολλών ανεξάρτητων βουλευτών και να διεμβολίσει τις ΚΟ των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, λόγω και του μετριοπαθούς προφίλ του και του πρότερου πολιτικού βίου του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk