Εντονος εκνευρισμός στην κυβέρνηση από τη στάση της τρόικας

«Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού». Με τη φράση αυτή περιέγραψε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στο «Βήμα» το βράδυ της Τρίτης την κατάσταση που επικρατεί λόγω της στάσης της τρόικας. Κυριολεκτικά η κατάσταση είναι οριακή και υπάρχει έντονος εκνευρισμός σε όλα τα επίπεδα του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε χθες βράδυ να κάνει τη δική του κίνηση, θέλοντας να θέσει τους πιστωτές προ των ευθυνών τους και με την ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έθεσε όριο στη στάση και στις απαιτήσεις τους.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε…«πέταξε» ουσιαστικά την μπάλα στην τρόικα, προς την οποία έστειλε σαφές και αυστηρό μήνυμα, αφήνοντας υπαινιγμό ότι δεν επιθυμεί τη μετάβαση της Ελλάδας στην επόμενη ημέρα και, επί της ουσίας, την οδηγούν σε πολιτική περιπέτεια.

Υπό τη σκιά των σεναρίων και των πιέσεων για τρίμηνη ή ακόμα και για εξάμηνη παράταση του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους πιστωτές και με τη φράση «είμαστε έτοιμοι για την τελική συμφωνία, αυτή μπορεί να υπάρξει αν πράγματι όλοι θέλουμε την επόμενη ημέρα», τους κάλεσε να προχωρήσουν οι ίδιοι στο επόμενο βήμα.

Ο κ. Σαμαράς δεν είχε άλλη επιλογή από την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής και ήταν σαφής ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπαναχωρήσεων. «Παράλογες πιέσεις ουδείς μπορεί να δεχθεί, εγώ δεν μπορώ να τις δεχτώ» είπε και επικαλέστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, λέγοντας πως «είμαστε στο τέλος του 2014 και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως φερόταν 2,5 ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν».

Η έκκληση για σεβασμό προς την Ελλάδα ήταν μια ακόμα επιλογή του Πρωθυπουργού που επιχείρησε παράλληλα να ακυρώσει και να αντιστρέψει το επιχείρημα των πιστωτών ότι στην Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης, λέγοντας πως ουδείς στο εξωτερικό νομιμοποιείται, επικαλούμενος αυτήν την παράμετρο, «να φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην πολιτική αστάθεια».

Η ομιλία του Πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει ο ίδιος επέλεξε, ενώ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και μέσα σε αυτό το κλίμα των πιέσεων, ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις του. Και αυτό διότι ο κ. Σαμαράς είναι απρόβλεπτος και μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, με βάσει και την πολιτική του διαδρομή, να κάνει την πιο ριψοκίνδυνη κίνηση. Απλά, χθες το βράδυ, έκανε την πρώτη κίνηση και αναμένει την απάντηση της τρόικας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η ένταση κυριαρχεί, καθώς ουδείς είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμα στις ελληνικές προτάσεις μετά από τόσες ώρες. Κυβερνητικοί παράγοντες με γνώσει των παρασκηνίων της διαπραγμάτευσης, δεν μπορούν να απαντήσουν με ευκολία στο ερώτημα εάν υπάρχει χαραμάδα αισιοδοξίας ή οδεύουμε προς νέα εμπλοκή.

«Είναι αφύσικο» έλεγαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, να έχουν λάβει το μήνυμα από τις τρεις τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής και να μην υπάρχει ακόμα απάντηση. Πως εξηγείται αυτό; Η ελληνική πλευρά αναφέρεται στο διχασμό που επικρατεί στους κόλπους της τρόικας, ενώ το νέο στοιχείο είναι ότι υπάρχει πλέον και συμμαχία ΔΝΤ και ΕΚΤ.

«Νομίζω είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» ήταν μια άλλη φράση που ανέφερε άλλος κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας στο «Βήμα», αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ποιο είναι το σχέδιο β της ελληνικής κυβέρνησης; Προφανώς και υπάρχει λένε, αλλά κανείς δεν γίνεται πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά αναμένει την ύστατη στιγμή την παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και ευελπιστεί να επικρατήσει η λογική.

Αυτό που ανησυχεί έντονα την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα της δημιουργήσει ένα ακόμα πρόβλημα και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η εξάμηνη ή στην καλύτερη περίπτωση, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, η τρίμηνη παράταση του μνημονίου.

Η χθεσινή νύκτα, ήταν για μια ακόμα φορά, μακρά, αφού συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές της χώρας, ενώ υπήρχε και η εσωτερική διαπραγμάτευση της τρόικας για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και θέσεων μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό και χθες από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ότι «η διαπραγμάτευση με την τρόικα και κατά βάθος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών του προγράμματος που λήγει, αλλά τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου της νέας σελίδας».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η μεγάλη δυσκολία είναι η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς όπως διευκρίνισε «δεν έχουμε ένα εσωτερικό μέτωπο που βοηθά την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Πρωθυπουργός με την ομιλία το βράδυ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου είπε πως το ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα και γι’ αυτό επέμεινε ότι αυτή είναι επιβεβλημένη ώστε η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της. «Εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα μπορούμε κάλλιστα να δανειζόμαστε πλέον από τις αγορές και όχι από τους δανειστές μας, ιδιαίτερα αν μας δώσουν και την προληπτική γραμμή στήριξης» είπε, αναφερόμενος ουσιαστικά και στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επέκρινε πολλές φορές.

Την ίδια στιγμή επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου και στο σύνολο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ για το Plan B που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στην Καθημερινή (σ.σ. κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι δόθηκε από την τρόικα), σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση για να επέλθει συμφωνία έκανε πολλές υποχωρήσεις.

Και αυτό, διότι πέραν του δημοσιονομικού πακέτου με βασική συνιστώσα την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και των παραμετρικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό (κατώτατη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης και κατάργηση ως το 2019 όλων των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση προ των 62 ετών), το πακέτο των ελληνικών προτάσεων περιλαμβάνει και «προληπτικά μέτρα» για πρώτη φορά τα οποία έρχονται σε προφανή αντίθεση με όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών.

Το κλίμα στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είναι πολύ βαρύ και όπως σημείωναν χθες αρκετοί βουλευτές εάν ψηφίσουν τέτοια μέτρα, είναι σαν να αυτοκτονούν πολιτικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk