Μαχητικά αεροσκάφη Mirage της πολεμικής αεροπορίας της Γαλλίας πρόκειται να φθάσουν «τις επόμενες ημέρες» στην Ιορδανία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS), ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Νίγηρα.

«Οι πρώτες προκεχωρημένες ομάδες, άνδρες και εξοπλισμοί, βρίσκονται ήδη εκεί, και ορισμένοι συνεχίζουν να φθάνουν τις τελευταίες αυτές ώρες, αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω. Η αύξηση των δυνάμεων συνεχίζεται με την άφιξη των αεροσκαφών Mirage στις επόμενες ημέρες»
δήλωσε ο Βαλς κατά την επίσκεψή του στην Νιαμέι, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στις χώρες του Σάχελ.

«Παντού στον κόσμο, οι ένοπλες δυνάμεις μας αποδεικνύουν καθημερινά- στην υπηρεσία της Γαλλίας και των συμπατριωτών μας- τις ικανότητές τους» επισήμανε από την αεροπορική βάση 101 της πολεμικής αεροπορίας της Γαλλίας στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, απ’ όπου αναχωρούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διεξάγουν αναγνωριστικές επιχειρήσεις στο Σάχελ.

«Ο στόχος είναι να έχουμε τα έξι Mirage 2000 έως το τέλος του έτους»
στο Αμάν όπου θα εγκαταστήσουμε μία βάση «σε συμφωνία με τις αρχές της Ιορδανίας, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του Ντάες» (στα αραβικά το Ισλαμικό Κράτος), επισήμανε ο γάλλος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Νίγηρα Μπρίγκι Ραφινί.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη την αποστολή έξι τζετ Mirage 2000-D στην Ιορδανία, τα οποία θα συμμετέχουν μαζί με τα εννέα μαχητικά αεροσκάφη Raphale, τα οποία απογειώνονται από τις βάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.