Ανοικτά όλα τα μέτωπα για την κυβέρνηση μετά το αυτογκόλ ΕΝΦΙΑ

Σε καθεστώς μείζονος εσωστρέφειας βρίσκεται το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Σε καθεστώς μείζονος εσωστρέφειας βρίσκεται το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου μετά το νέο αυτογκόλ της κυβέρνησης να αφαιρέσει από τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος και την άτακτη υποχώρηση έναντι των απαιτήσεων της τρόικας. Η κυβέρνηση βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε δυσχερή θέση από δικά της στρατηγικά λάθη που αναδεικνύουν εν πολλοίς την αδυναμία της. Το κλίμα στο εσωτερικό της Κ.Ο. είναι πολύ βαρύ και χρειάστηκε χθες να παραβρεθεί στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης που συνάντησε και συνομίλησε με πάρα πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές στην προσπάθειά του να κατευνάσει την οργή.

Την ίδια στιγμή, και χωρίς να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα ακόμα για το χρόνο έλευσης των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα, η κυβέρνηση απέστειλε προς την τρόικα επιστολή επί των 19 σημείων που έθεσε προ ημερών η πλευρά των πιστωτών.

Στην επιστολή της η κυβέρνηση αναφέρει την άρνησή της να ανοίξει το ασφαλιστικό (δηλ. όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων) και την θέλησή της να συζητήσει ρυθμίσεις διοικητικής φύσης, ενώ δεσμεύεται ότι θα επανεξεταστεί κατά προτεραιότητα εντός του επόμενου έτους (σ.σ. δεν προσδιορίζει χρονικό σημείο) η βιωσιμότητα του συστήματος, αφού όμως τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Η κυβέρνηση επίσης, επιμένει στην άρνησή της να ανοίξει ο φάκελος «ομαδικές απολύσεις» και προτείνει την επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές και για προϊόντα που έχουν χαμηλούς συντελεστές.

Αν και δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, όπως σημείωσαν από ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα και παράλληλα να προχωρήσει το θέμα των προαπαιτούμενων, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό κενό (καταγράφηκε υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού περίπου 1,2 δισ. ευρώ) και γι’ αυτό η τρόικα αντέδρασε και απεσύρθη η διάταξη.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την αναμενόμενη σημερινή ψήφιση της τροπολογίας που άλλαξε τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες μια σειρά νομοσχέδια, όπως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, όπου υπάρχει αναφορά για το όριο πλειστηριασμών προς το δημόσιο και το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Βέβαια, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και το χρόνο που έχει χαθεί, ουδείς μπορεί να πει με σαφήνεια, εάν θα προλάβει η κυβέρνηση το χρονικό ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Εurogroup.

Εκτός όμως από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να κλείσει ομαλά η αξιολόγηση της τρόικας, για την οποία εξακολουθεί να εκφράζει αισιοδοξία ο Πρωθυπουργός, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που αδυνατεί να υποστηρίξει πολλές φορές επαρκώς τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Το τελευταίο αυτογκολ εξόργισε πολλούς και ήδη μια σειρά βουλευτών, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Γιώργος Βλάχος, κ.α. εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, ενώ στο εντευκτήριο της Βουλής ακούστηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για το υπουργείο Οικονομικών.

Μονίμως στο στόχαστρο, όπως ήταν παλαιότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χάρης Θεοχάρης, είναι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και η γ.γ. Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου. Εξάλλου είναι ο εύκολος στόχος, αφού ουδείς έχει διάθεση να εξαπολύσει τα πυρά του προς άλλη κατεύθυνση για προφανείς λόγους, καθώς θα βρεθεί και ο ίδιος σε δύσκολή θέση. Πολλοί έλεγαν όμως ότι η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική και δεν μπορούσε να ληφθεί μονομερώς από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ άλλοι αόριστα έδειχναν ως υπαίτιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, ενώ υπάρχει μια θετική απόφαση, όπως αυτή των 100 δόσεως που αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για πολίτες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ταυτόχρονα βάζει ένα αυτογκόλ και βρίσκεται αμυνόμενη και απολογούμενη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk