Σε δίλημμα βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη στρατηγική την οποία πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα, και ειδικά αν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, λόγω μη εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ηγεσία της ΝΔ στις εκλογές του 2012 επέλεξε να υιοθετήσει μια στρατηγική που είχε στο επίκεντρό της το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;», το οποίο βοήθησε στην εκλογική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, εμμένουν στις συζητήσεις τους με υπουργούς και βουλευτές ότι η ΝΔ οφείλει να αναδεικνύει τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η οποία θα γκρεμίσει, όπως λένε, ό,τι έχει οικοδομηθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

«Είδατε τι έγινε πριν από λίγες ημέρες με τη στάση των αγορών και πώς πάγωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ… Οι αγορές είναι σκληρές και το είδαν ο Τσίπρας και το επιτελείο του»
τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Σοφία Βούλτεψη, ενώ προ ημερών προκάλεσε αίσθηση η τοποθέτηση του μετριοπαθούς Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg, ότι «ο μισός ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται άνετα με την ιδέα να φύγει από το ευρώ».
Αλλοι, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Ευρ. Στυλιανίδης, έχουν πιο μετριοπαθή προσέγγιση και τονίζουν ότι η ΝΔ δεν πρέπει στην πορεία προς τις εκλογές να επενδύσει στην ένταση και στην πόλωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναδεικνύονται οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεγάλη συζήτηση όμως που διεξάγεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ συνδυάζεται με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που ενισχύουν το επιχείρημα ορισμένων ότι δεν μπορεί το κόμμα πλέον να επενδύει στον φόβο, αλλά ήρθε η ώρα για στροφή και επένδυση στην ελπίδα και στον ρεαλισμό.

«Η στρατηγική του φόβου εξάντλησε τα περιθώριά της. Είναι ώρα να παρουσιάσουμε και ένα οραματικό σχέδιο για το αύριο, για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα»
υποστηρίζουν αρκετοί που αντικρούουν την άποψη ορισμένων, ότι «από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα, η μόνη ορθή στρατηγική είναι αυτή του φόβου».
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς πρέπει να κινηθεί η ΝΔ, αλλά υπάρχουν κεντρικοί παράγοντες που επισημαίνουν ότι ο σωστός δρόμος είναι η αποκαλούμενη «στρατηγική του ρεαλιστικού φόβου». Μάλιστα τονίζουν ότι αυτή έχει απήχηση στη σημερινή εκλογική βάση της ΝΔ που αποτελείται –με βάση και μετρήσεις –κατά 32,7% από συνταξιούχους (παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος), κατά 24,7% από ασχολουμένους με τα οικιακά, ενώ περίπου 30% είναι αγρότες.
Η σύγχυση είναι ορατή στη ΝΔ, καθώς ακόμη και θετικές ενέργειες της κυβέρνησης δεν μπορούν να προβληθούν με επιτυχία, με αποτέλεσμα οι όποιες θετικές επιδράσεις να εξανεμίζονται εντός λίγων ωρών. «Πολλές φορές βρισκόμαστε στο καναβάτσο και σε θέση άμυνας» αναφέρουν υπουργοί και βουλευτές που βλέπουν την κυβέρνηση μονίμως να αντιπολιτεύεται επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι δεν εστιάζουν το πρόβλημα μόνο στο πρόσωπο της κυρίας Βούλτεψη –παρά την έντονη κριτική που της ασκούν –αλλά θεωρούν ότι υπάρχει απουσία κεντρικής πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής.
Αρκετά κορυφαία στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Κεντροδεξιά, η οποία έχει έρθει σε ρήξη όχι μόνο με τα λαϊκά ή τα μεσαία στρώματα, αλλά ακόμη και με τμήματα των ανώτερων, ακόμη και αστικών στρωμάτων. Μάλιστα μιλάνε για τη «βουβή» διαμαρτυρία των δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων που εκδηλώθηκε ανοιχτά στις ευρωεκλογές.
Ουδείς θέλει στο Μέγαρο Μαξίμου να σκεφθεί το ενδεχόμενο να χαθούν από τη ΝΔ παραδοσιακά στρώματα ψηφοφόρων της και αναμένουν ότι η πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα την ενισχύσει, αν και ακόμη δεν έχει απαντηθεί πώς θα αντιμετωπιστεί επαρκώς η κοινωνική και εκλογική ρήξη της ΝΔ με τον κόσμο της. Υπάρχουν όμως βουλευτές, όπως ο Κώστας Μαρκόπουλος, που δεν αποκλείουν οι πολίτες να κινηθούν τιμωρητικά, χωρίς να σκεφθούν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.


Τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων
Τι συζητούν στα ενδότερα της ΝΔ

Προ ημερών έγινε μια ενδιαφέρουσα σύναξη στα γραφεία της ΝΔ, υπό την προεδρία του Γραμματέα της Ανδρέα Παπαμιμίκου και παρόντων στελεχών όπως π.χ. οι Ευ. Μεϊμαράκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μενέλαος Δασκαλάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων με βάση την ανάλυση που εκλογολόγου Πάνου Σταθόπουλου. Εκεί διαπίστωση όλων ήταν ότι στις μετρήσεις κοινό είναι το εύρημα της ανησυχίας για την πορεία της χώρας. Η ανησυχία σχετίζεται με την πολιτική αβεβαιότητα (σχετικά με την εκλογή ΠτΔ), αλλά και την πρόσφατη εμπειρία με το «κραχ των αγορών», χωρίς να παραγνωρίζεται και η όξυνση των εθνικών θεμάτων.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι οι πολίτες επιζητούν μεταρρυθμίσεις αλλά και ριζικές αλλαγές στη συνολική λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Σε κάποιο σημείο αναφέρθηκε ότι οι πολίτες δεν θέλουν αντιπαραθέσεις που ωραιοποιούν τις καταστάσεις και αποφεύγουν τις αλήθειες. Γι’ αυτό και λένε ότι τελικά πλανάται ένας «φόβος» για την τυχόν «έλευση του ΣΥΡΙΖΑ» σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την όποια «ελπίδα» μπορεί να φέρνει σε ένα μέρος της κοινωνίας η εξέλιξη αυτή.
Τα στελέχη της ΝΔ επισήμαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει για τους πολίτες περισσότερο ένα κόμμα διαμαρτυρίας παρά μια πολιτική δύναμη που είναι πραγματικά «έτοιμη» να αναλάβει το τιμόνι της χώρας. Δεν έλειψαν όμως και οι ενστάσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης.

«Το αρνητικό είναι ότι εκτός από τις αστοχίες (π.χ. ΕΝΦΙΑ) στα μάτια των πολιτών η κυβέρνηση μοιάζει εγκλωβισμένη στη διαχείριση των οικονομικών δεικτών που “καθησυχάζουν” τους δανειστές μας, χωρίς να έχει δώσει σαφές στίγμα προοπτικής για τη χώρα»
υπογραμμίστηκε.
Οπως έχει επισημάνει εγκαίρως ο κ. Μεϊμαράκης, το «κλειδί» των εκλογών βρίσκεται στους αναποφάσιστους και σε όσους απείχαν από την εκλογική διαδικασία. Οπως τονίστηκε και στη σύσκεψη, από τις έρευνες υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες προτιμούν να απέχουν από τις εκλογές και άλλοι τόσοι δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα επιλέξουν όταν βρεθούν μπροστά στις κάλπες. «Πρόκειται για μια μαζική απροσδιόριστη στάση που αποκαλύπτει πάντως μια σαφή στάση αναμονής και όχι οριστικής επιλογής στην εκλογική συμπεριφορά» λένε από τη ΝΔ και το θεωρούν ένα θετικό σήμα για το μέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ