«Εχουμε σχέδιο απέναντι στην τρόικα»

Αναμέτρηση με τις αναποδιές θα είναι για την κυβέρνηση το διάστημα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. «Τότε θα φανεί πού πάει το πράγμα» παραδέχεται ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Αναμέτρηση με τις αναποδιές θα είναι για την κυβέρνηση το διάστημα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. «Τότε θα φανεί πού πάει το πράγμα» παραδέχεται ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Το σχέδιο της κυβέρνησης εξελίσσεται ικανοποιητικά, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία, ωστόσο το εσωτερικό περιβάλλον κρύβει απρόβλεπτους κινδύνους. Η πολιτική αβεβαιότητα, οι δημοσκοπήσεις, η έλλειψη συναίνεσης και οι αμφιβολίες για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο η τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Το τοπίο παραμένει θολό παρότι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν. «Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, αλλά δεν υπάρχει εμπλοκή» τονίζουν.
Η διαπραγμάτευση


Στην κυβέρνηση δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, όμως εκτιμούν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο είναι συνεκτικό, προσεκτικά διαμορφωμένο και ρεαλιστικό. Η πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε η ελληνική οικονομία από τις αγορές ανάγκασε τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να αναπροσαρμόσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη στρατηγική τους. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα: ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης ως τις 20 Νοεμβρίου ή το αργότερο σε κάθε περίπτωση πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, συμφωνία για το «άνοιγμα» της προληπτικής γραμμής στήριξης, περιγραφή της λύσης για το χρέος και νέος προσδιορισμός της σχέσης με το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρχει καθαρή εικόνα τόσο από την πλευρά των εταίρων όσο και από τη δική της για την επόμενη ημέρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 18ης Δεκεμβρίου.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένουν ότι το ελληνικό σχέδιο τηρείται σε συνάρτηση με τους κρίσιμους σταθμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπόλοιπων εταίρων. Ηδη, ολοκληρώθηκαν με θετικό τρόπο τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως το πρώτο βήμα στο τελευταίο μίλι για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στέλνουν το μήνυμα ότι η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία και μάλιστα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επαναφορά στην «κανονικότητα». Μάλιστα ο κ. Σαμαράς τόνισε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, ότι «αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».
Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ επιτέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για σύγχυση και αμηχανία εξαιτίας της ανώμαλης προσγείωσής της έπειτα από την άνοδο των spreads και την επιτυχή κατάληξη των stress tests. «Κατάλαβε κανένας τι ήθελε να πει ο Τσίπρας στη δήλωσή του έπειτα από τη συνάντηση με τον Στουρνάρα;» έθεταν το ερώτημα.
Σε σύσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με στελέχη του ΠαΣοΚ, τους περιέγραψε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να αποσαφηνιστεί η σχέση με το ΔΝΤ, χωρίς να υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέο δάνειο και ότι δεν μπορεί να ανοίξουν θέματα όπως το Ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις για τα οποία πιέζει η τρόικα.
Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα η σύσκεψη των δύο πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέστη και ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος τους ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η εντύπωση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι οι Γερμανοί επιθυμούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την ελληνική προσπάθεια και για δικούς τους εσωτερικούς λόγους και ότι ο κ. Σόιμπλε αποδέχεται ως δεδομένη εξέλιξη την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ωστόσο η γερμανική πλευρά επιμένει στην ύπαρξη εγγυήσεων ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ανοιχτά μέτωπα


Η ΝΔ και το ΠαΣοΚ σπεύδουν να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κλιμακίου του ΠαΣοΚ, αποτελούμενο από τους Τάκη Ρήγα, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιάννη Κουτσούκο και Εύη Χριστοφιλοπούλου με τον Δημήτρη Σταμάτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Παπασταύρου για το θέμα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Τελικώς επήλθε συμβιβασμός καθώς έφυγε από τη μέση ο κατώτατος μισθός των 680 ευρώ, αφού δεν θα προσλαμβάνονται στο εξής υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 958 ευρώ συν την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για όσους θα υπηρετήσουν στην επαρχία (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ).
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφερόμενοι στο Ασφαλιστικό εκτιμούν ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις και οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι τα Ταμεία είναι στον σωστό δρόμο. Για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα υποστηρίζουν ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά εταιρείες οι οποίες απευθύνονται στην Δικαιοσύνη ζητώντας να μην καταβάλλουν μισθούς λόγω οικονομικών προβλημάτων και εξετάζεται η προώθηση ρύθμισης που θα προβλέπει διαδικασίες-εξπρές με στόχο να καταβάλλονται άμεσα τα δεδουλευμένα.
Επίσης, η κυβέρνηση θα τρέξει γρήγορα για να υλοποιήσει τη δέσμευση για τις 5.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του έτους, σε εφαρμογή της συμφωνίας του 2012 για 15.000 απολύσεις κατά τη διετία 2013-14. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από «πράσινους» υπουργούς όσο και από «γαλάζιους»


Διορθωτικές κινήσεις
Παρασκήνιο για τους 180

Με βασική επιδίωξη να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να αντιστρέψει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση προχωρεί τάχιστα σε διορθωτικές κινήσεις. Η πιο χαρακτηριστική πρωτοβουλία είναι η αυριανή κατάθεση στη Βουλή από τον Νίκο Δένδια, που μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια που πέρασε κυριολεκτικά από… σαράντα κύματα.
Παράλληλα εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την επίτευξη του στόχου των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή. Ο κ. Σαμαράς παραμένει αισιόδοξος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και κάνει και ο ίδιος αρκετές κινήσεις, όπως η συνάντηση που είχε με τον Κώστα Καραμανλή στα μέσα της εβδομάδας.
Στους κόλπους της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι αν δεν διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει θετικό περιβάλλον για την ευόδωση της κυβερνητικής προσπάθειας για τη συγκρότηση της προεδρικής εκλογής. Γι’ αυτό επιδιώκεται να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, η οποία και θα αποτελέσει μοχλό για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας, αφού θα τεθεί και στην κρίση ουσιαστικά της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να τοποθετηθούν οι ψηφοφόροι, εγκρίνοντάς την ή απορρίπτοντάς την, τον Μάρτιο του 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk