Σκληρή «κόντρα» είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργ. Ντινόπουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα, με αφορμή τις φωνές που ακούστηκαν σχετικά με τα δάνεια που έχουν συνάψει ΝΔ και ΠαΣοΚ. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο επιχειρεί την αμερικανοποίηση των κομμάτων και την μετατροπή τους σε Α.Ε., ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης, όπως και άλλοι βουλευτές του κόμματος, ζήτησαν εξηγήσεις για την δανειοδότηση των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων και την εξυπηρέτηση των δανείων που είχαν συνάψει τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν στην συσσώρευση μεγάλων χρεών.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης «τουλάχιστον δέκα φορές έχουμε ζητήσει να μας πουν τα δυο κόμματα ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει για τα περίπου 300 εκ. ευρώ -160 εκ. και 140 εκ.- που έχουν πάρει και δεν μπορούν προφανώς να εξυπηρετήσουν». Μάλιστα αναφέρθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι πήρε νέο δάνειο ύψους 14,6 εκ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο ενώ ήδη χρωστούσε πάνω από 140 εκ. ευρώ, ενώ σχετικά με τα πορίσματα των ελέγχων που έχουν διενεργήσει ανεξάρτητοι ελεγκτές στο ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «ξεφτίλα» το γεγονός να τα κρατά κλειστά στο συρτάρι του ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος. «Υπάρχουν σκιές που σκεπάζουν απαξάπαντες και χρειάζονται εξηγήσεις», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα του δεν ομιλεί για σκάνδαλα, αλλά ζητεί ενημέρωση για τους όρους ρύθμισης των δανείων. «Δεν μιλάμε ούτε για σκάνδαλο, ούτε ότι ΄΄τα πιάσανε΄΄. Λέμε απλώς ΄΄φέρτε τις ρυθμίσεις΄΄». Όσον αφορά το κόμμα του ανέφερε ότι τα χρέη του προς τις τράπεζες είναι 8,5 εκ. ευρώ τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Ο κ. Ντινόπουλος αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «η ΝΔ όποια δάνεια έχει πάρει, τα έχει πάρει με διαφάνεια και τα εξυπηρετεί όπως και όλα τα άλλα χρέη της». «Ξηγημένα πράγματα. Η ΝΔ τα δάνειά της τα εξυπηρετεί. Δεν είστε και εισαγγελείς, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα είναι σε πλήρη διαφάνεια», πρόσθεσε, ενώ αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δήθεν εμείς δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ εσείς χρωστούσατε στους ηχολήπτες του ραδιοσταθμού σας». «Γιατί δεν τους πληρώνατε;», ανέφερε.

Εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο κ. Κ. Τριαντάφυλλος απέδωσε την διόγκωση των χρεών του κόμματος στο ότι «δεν μπήκε τάξη στις δαπάνες εν όψει εκλογών, όπως για όλα τα κόμματα» και τόνισε ότι «θα βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας προκειμένου να σταθεί στα πόδια του αυτός ο χώρος». Μάλιστα είπε ότι υπήρξε στο παρελθόν κακή διαχείριση των οικονομικών του ΠαΣοΚ λόγω ανταγωνισμού για τους ετεροδημότες. Όσον αφορά τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τα ποσά που παρουσιάστηκαν λέγοντας ότι είναι πάνω από 8,5 εκ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στις συσσωρευμένες ζημίες των κομματικών μέσων ενημέρωσης.

Η σύγκρουση επεκτάθηκε στο σύνολο του νομοσχεδίου με τον κ. Βούτση να καταγγέλλει αμερικανοποίηση και διαμόρφωση συστήματος λόμπυ γύρω από τα κόμματα, τα οποία, όπως υποστήριξε, μετατρέπονται σε Α.Ε. Μάλιστα είπε ότι παραμένει η «μεγάλη σκιά» της υπόθεσης Siemens και της χρηματοδότησης εκ μέρους της πολιτικών κομμάτων στην χώρα μας, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε διερεύνηση. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κοντονής λέγοντας ότι «τα μεγάλα ποσά που έμπαιναν στα ταμεία των κομμάτων δεν ήταν ούτε της κρατικής χρηματοδότησης, ούτε τα κουπόνια». «Ήταν το μαύρο πολιτικό χρήμα που εισέρρεε στα ταμεία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ και τώρα νομιμοποιείτε με το νομοσχέδιο αυτό, διότι ποιοι είναι αυτοί που θα προστρέξουν να στηρίξουν οικονομικά τα κόμματα; Αυτοί που θα περιμένουν ανταπόδοση», ανέφερε.

Ο κ. Ντινόπουλος κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «άθλια λασπολογία». «Για ένα κορυφαίο νομοσχέδιο δεν αποφύγατε τον έμφυτο λαϊκισμό και την λασπολογία», είπε, ενώ με αφορμή τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτη περί προσπάθειας χρηματισμού βουλευτών για την συγκέντρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας 180 ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε: «Προσπαθείτε να εκβιάσετε συναδέλφους σας: ΄΄Μην τολμήσετε και ψηφίσετε για την εκλογή του ΠτΔ. Μην ψηφίσετε γιατί θα σας κολλήσουμε την ρετσινιά ότι τα πήρατε΄΄. Τέτοιοι είστε. Εκβιαστές. Έχετε το σύνδρομο του κουμπαρά».

Ενώ για την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο είπε: «Σας ενοχλεί το νομοσχέδιο διότι βγάζει τα πόθεν έσχες. Και αυτό σας καίει. Θα μένουν περισσότερο καιρό δημοσιευμένα, θα φαίνονται και οι δικοί σας, όλοι αυτοί με τα χαρτοφυλάκια, οι σοσιαλιστές του χαβιαριού που νόμιμα κερδοσκοπούν. Τώρα τελειώσανε αυτά και θα φαίνονται ποιοι είναι οι οικονομημένοι της Αριστεράς, με καταθέσεις στην Black Rock και τα άλλα funds που κατακεραυνώνετε».