Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις όπου θέλει

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Κυριακή ότι η συμμαχία θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις της οπουδήποτε θέλει, σε σχόλια που φαίνεται να αμφισβητούν τις συμφωνίες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που έχουν κλονιστεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ουκρανία.

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Κυριακή ότι η συμμαχία θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις της οπουδήποτε θέλει, σε σχόλια που φαίνεται να αμφισβητούν τις συμφωνίες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που έχουν κλονιστεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκεπτόμενος την Πολωνία διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα παρέχει την προστασία που έχει ζητήσει το συγκεκριμένο μέλος της συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία η οποία τους τελευταίους μήνες έχει προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία, και έχει κατηγορηθεί από τις δυτικές χώρες για την αποστολή στρατευμάτων και εξοπλισμού στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Στη σύνοδο κορυφής πριν από ένα μήνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν μια δύναμη ταχείας αντίδρασης ως «αιχμή του δόρατος» που θα μπορούσε να σταλεί σε ένα «καυτό σημείο» μέσα σε λίγες μέρες, και να προωθήσει εξοπλισμό και προμήθειες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης αν χρειαστεί.

Αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις από τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία, για τη στάθμευση εκεί χιλιάδων μόνιμων νατοϊκών στρατιωτών αφενός λόγω του οικονομικού κόστους και αφετέρου καθώς η συμμαχία δεν ήθελε να σπάσει το Σύμφωνο του 1997 με τη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ δεν θα έχει μόνιμες μάχιμες δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πάντως κατά την παρουσία του στη Πολωνία φάνηκε να λαμβάνει μια πιο σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας. «Το επόμενο έτος, κατά την υπουργική σύνοδο, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη λεγόμενη «αιχμή του δόρατος», αλλά ακόμη και πριν αυτή δημιουργηθεί το ΝΑΤΟ διαθέτει ένα ισχυρό στρατό που μπορούμε να τον αναπτύξουμε όπου θέλουμε» είπε ο Στόλτενμπεργκ όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TVP Info.

Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας, αλλά έχει ενισχύσει την άμυνα των ανατολικών κρατών μελών της.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ανέλαβε την Τετάρτη τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που η συμμαχία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις από την αναγεννημένη Ρωσία στα ανατολικά και από το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορα της Τουρκίας, που είναι και το νοτιότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η Συμμαχία έχει την επιλογή της μετακίνησης χερσαίων δυνάμεων στην Τουρκία εάν κριθεί απαραίτητο για την προστασία της ασφάλειας της χώρας μπροστά στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ από τη Βαρσοβία έρχεται τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους τζιχαντιστές να έχουν υψώσει τη σημαία τους στην ανατολική πλευρά της κουρδικής πόλης Κομπανί στη μεθόριο με την Τουρκία έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk