Μίζες, Κομόρες και Μιτεράν

Αρωμα διπλωματικού… πόκερ έχει πλέον η υπόθεση με τις μίζες από την προμήθεια των υποβρυχίων

Αρωμα διπλωματικού… πόκερ έχει πλέον η υπόθεση με τις μίζες από την προμήθεια των υποβρυχίων, καθώς ένας εκ των 35 κατηγορουμένων-μη πολιτικών προσώπων είναι διπλωματικός υπάλληλος, έχει μπει τεσσερισήμισι μήνες φυλακή και του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο, ο οποίος σκιαγραφείται ως εκ των βασικών διακινητών του μαύρου χρήματος επί θητείας Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και έχει γίνει το πρόσωπο γύρω από το οποίο εξυφαίνεται ένας ιδιότυπος ιστός με στοιχεία, τόπους και ονόματα κάθε άλλο παρά συνηθισμένα: από τις νήσους Κομόρες και τον Φρανσουά Μιτεράν ως τη Γενεύη και τα Ηνωμένη Εθνη.
Το κρίσιμο αυτή τη φορά δεν είναι οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα, αλλά το διπλωματικό status του Αβατάγγελου, ο οποίος φέρει την ιδιότητα του υπουργού-συμβούλου του προέδρου στις νήσους Κομόρες και είναι διαπιστευμένος από το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Εχει εξάλλου, εκτός από την ελληνική, και την κομοριανή υπηκοότητα, έχει διατελέσει σύμβουλος τεσσάρων προέδρων του νησιωτικού συμπλέγματος και διατηρεί σχέση με τον συγκεκριμένο τόπο από τη δεκαετία του 1990.
Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους που πρόσκεινται στον Αλέξανδρο Αβατάγγελο, όταν ήλθε για να καταθέσει ενώπιον των ανακριτικών αρχών στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2013 εκτελούσε διπλωματική αποστολή, με στόχο την ενίσχυση του στόλου των Κομορών, και συγκεκριμένα την αγορά τριών μεσαίων καραβιών που θα εξυπηρετούσαν τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ των νησιών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι έχουν γίνει σχετικά πέντε διαβήματα (δύο από την κυβέρνηση στις Κομόρες και τρία από τη διπλωματική αποστολή των νήσων στη Γενεύη) προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μπορεί να εκπροσωπεί το νησιωτικό σύμπλεγμα στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΞ δεν έχει απαντήσει ακόμη επισήμως, ενώ ποικιλοτρόπως «μηνύει» προς την άλλη πλευρά ότι αυτά είναι θέματα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η περίπτωση του Αβατάγγελου έχει καταστεί ιδιαίτερα περίπλοκη και από το εξής γεγονός: μετά την ανάκριση αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (με σκεπτικό ότι διαθέτει υποδομή στο εξωτερικό και θεωρείται ύποπτος φυγής). Η εγγύηση αυτή ωστόσο ουδέποτε κατεβλήθη από τον τότε συνήγορό του (παρ’ ότι ο Αβατάγγελος έδωσε τα χρήματα), με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να παραμείνει άθελά του στη φυλακή τεσσερισήμισι μήνες και να καταθέσει μήνυση μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση του εν λόγω ποσού από τον συγκεκριμένο δικηγόρο! Σήμερα βρίσκεται πλέον εκτός Κορυδαλλού και αναμένει την εισαγγελική πρόταση του κ. Ευστάθιου Βεργώνη ως προς το ποιοι θα παραπεμφθούν στη μεγάλη δίκη για τα υποβρύχια.
Στην παρούσα φάση η (νέα) υπεράσπιση του Αβατάγγελου έχει προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο με βασικό αίτημα να αρθεί ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και να του επιτραπεί να ταξιδεύει ή, εναλλακτικά, να του επιτρέπεται η μετάβαση στην Ελβετία, της οποίας είναι μόνιμος κάτοικος, με υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα.
Ανεξαρτήτως πάντως της έκβασης της υπόθεσης, ενδιαφέρουσα παραμένει η πληροφορία ότι για τη θέση συμβούλου της κυβέρνησης στις Κομόρες «ευθύνεται» ο εκλιπών γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν. Γαλλοτραφής και κάτοικος Βελγίου επί σειρά ετών ο Αβατάγγελος είχε γνωρίσει τον Μιτεράν όταν στις Κομόρες επικρατούσε πολιτική αστάθεια, με σειρά πραξικοπημάτων και πλείστες όσες απόπειρες – οι νήσοι υπήρξαν γαλλική αποικία και η Γαλλία είχε εμμέσως λόγο και μετά την ανεξαρτησία τους το 1974. Ο Αβατάγγελος είχε κριθεί από τον γάλλο πρόεδρο άνθρωπος-κλειδί στις αντίξοες εκείνες συνθήκες…


Νέα πρόσωπα
Και στρατιωτικοί στην ανάκριση για τα PHZ

Οι μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν σχετίζονται όμως μόνο με τα υποβρύχια αλλά και με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα (PHZ), για τα οποία η ανάκριση είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σε διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται τώρα νέα πρόσωπα, τα οποία θα κληθούν από τις ανακριτικές αρχές να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Πρόκειται για πολιτικούς υπαλλήλους, παλαιά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και στρατιωτικούς που εκ της ιδιότητός τους μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή περί τα εξοπλιστικά. Το ανακριτικό έργο (Σπύρος Γεωργουλέας και Χριστόφορος Μάρκου) έχει αποδώσει καρπούς, εντοπίζοντας εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και κινήσεις που θεωρούνται ύποπτες, ως εκ τούτου ζητείται η αποκρυπτογράφησή τους.

«Τόσο το ύψος των εμβασμάτων όσο και η συχνότητα των τραπεζικών κινήσεων προκαλούν ερωτήματα. Εχει εντοπιστεί κίνηση-ροή που μόνο παράδοξη μπορεί να χαρακτηριστεί, και επιπλέον τα λεφτά αβγατίζουν με ραγδαίους ρυθμούς»
σημειώνει πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Οι ανακριτικές αρχές βρίσκονται εξάλλου σε ανοιχτή γραμμή με τη γερμανική Δικαιοσύνη (που και αυτή έχει εντοπίσει όνομα έλληνα στρατιωτικού, συνταξιούχου σήμερα), και ειδικότερα με την Εισαγγελία του Μονάχου, η οποία διερευνά την εμπλοκή δύο βουλευτών του γερμανικού κόμματος SPD στις μίζες που πλήρωσε η εταιρεία Krauss Maffei Wegmann (προμηθεύτρια των PHZ) μέσω της εταιρείας BFS.
Η BFS κρύβει πολύτιμα μυστικά καθώς θεωρείται ότι είχε αναλάβει στην Ελλάδα το «λάδωμα» προσώπων που βρίσκονταν ψηλά στην πυραμίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και πάντως ψηλότερα από τη θέση την οποία κατείχε ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk