Στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες επικρατεί πρωτοφανής αναστάτωση και κινητικότητα, με όλους να είναι σε θέση μάχης, εν αντιθέσει με το κλίμα της ηττοπάθειας που επικρατούσε σε τμήμα της κυβέρνησης και της ΚΟ της ΝΔ. Εκτός από την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, στο επίκεντρο είναι οι πολιτικές διεργασίες και η μεγάλη πολιτική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεκινήσει.
«Πάμε για τη νίκη»
Η δικομματική κυβέρνηση έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη περίοδό της που φθάνει ως τον Μάρτιο του 2015, οπότε και την τελευταία (29) ή προτελευταία (22) Κυριακή του μήνα θα στηθούν κάλπες, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά τις τελευταίες αρνητικές δημοσκοπήσεις, η φράση που κυριαρχεί είναι: «Πάμε για τη νίκη».
Παρά τον εκνευρισμό και τη νευρικότητα που διακρίνει κανείς σε ζώνες του Μαξίμου, ουδείς πιστεύει ότι το παιχνίδι έχει χαθεί… Ο κ. Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να φθάσει ως το τέλος, ρίχνοντας στη μάχη «όλα τα όπλα του», ενώ αναμένεται να ζητήσει από όλους –υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές –να στηρίξουν έμπρακτα την κυβέρνηση. Εξάλλου από την πολιτική επιβίωση της ΝΔ εξαρτάται και η προσωπική επιβίωση πολλών, διότι σε περίπτωση ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη της «γαλάζιας» ΚΟ θα μειωθεί κατά περίπου 50% και θα αριθμεί 60-70 βουλευτές.
Η ατμόσφαιρα που υπάρχει στο επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που υπήρχε στον ίδιο χώρο στις αρχές του φθινοπώρου του 2009 επί Κώστα Καραμανλή. Η νυν ηγετική ομάδα δεν δείχνει καμία διάθεση –και αυτό ενισχύεται από τις πράξεις τους –να «παραδοθεί» αμαχητί, όπως έπραξε η τότε ηγεσία της ΝΔ στο ΠαΣοΚ.
«Θα τα παίξει όλα για όλα» αναφέρει στο «Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων του κ. Σαμαρά, ο οποίος ετοιμάζεται για σκληρό, μετωπικό πόλεμο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Το μήνυμα το εξέπεμψε ο ίδιος με μια αναφορά στην εκδήλωση της ΝΔ στη Χαλκιδική, όπου είπε, ενώπιον του κ. Καραμανλή, ότι δεν είναι κουρασμένος, αν και ορισμένοι υπουργοί του εμφανίζουν αντίθετα συμπτώματα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες πολλοί εισηγούνται, λόγω και της τοποθέτησης νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας στη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ένα «φρεσκάρισμα» του κυβερνητικού σχήματος με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις σε αυτόν τον επίπονο αγώνα των περίπου 150 ημερών.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει άμεσα ριζικές αλλαγές που θα αφορούν την πολιτική επικοινωνία της κυβέρνησης, αλλά και να προβεί σε κινήσεις στο πεδίο της στρατηγικής της κυβέρνησης.
Επί της ουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον με το όπλο ανά χείρας για την πολιτική εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ με σωρεία επιχειρημάτων που θα αναδειχθούν το προσεχές διάστημα σε Βουλή, ΜΜΕ, κοινωνικούς χώρους, καφενεία κ.ά.
Ο «οδικός χάρτης»
Ο βασικός στόχος του κ. Σαμαρά δεν αλλάζει: έξοδος της τρόικας, στο σύνολό της, από την Ελλάδα στα τέλη του έτους. Η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου από την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι θετική και θεωρείται πως το κλίμα είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι ανέμεναν και πως θα υλοποιηθεί ο στόχος «να κλείσει ο κύκλος της τρόικας».
Ο οδικός χάρτης που έχει χαραχθεί έχει ως σταθμούς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο πριν από το τέλος του χρόνου και την εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου στα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι το κλίμα θα μεταστραφεί και θα ενισχυθεί η κυβέρνηση, παίρνοντας πολιτικές ανάσες τουλάχιστον ως την προεδρική εκλογή.
Από εκεί και πέρα, αν δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές θα τεθούν σκληρά διλήμματα, με βασικό το ποιο κόμμα θα επιλέξει ο ελληνικός λαός για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για το χρέος.
Στο άλλο πεδίο, αυτό της ανασύνταξης της παράταξης, ο Πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του: ανασυγκρότηση της ΝΔ ως κορμού της Κεντροδεξιάς, αρχής γενομένης από τη χθεσινή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Η εφετινή επέτειος ήταν μια καλή ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά να επαναπροσδιορίσει τον πολιτικό χάρτη τη ΝΔ και να ορίσει τις νέες συντεταγμένες, ενώ φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά επιστρέφουν μικρομεσαία στελέχη ανά την επικράτεια.
Παρουσία των πρώην πρωθυπουργών, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή, αλλά και ιστορικών στελεχών, όλων των εποχών, όλων των γενιών και όλων των προέδρων, σήμανε την έναρξη της πολιτικής αντεπίθεσης για την επανασυσπείρωση του χώρου.
Στόχος η έξοδος από το Μνημόνιο
Το Μαξίμου ετοιμάζει εθνικό σχέδιο ανάπτυξης
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο κ. Σαμαράς και στην ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε να υπάρξει και εγγύηση από το Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μια χρονική στιγμή που επικρατεί προβληματισμός για τις κινήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η αγορά τιτλοποιημένων δανείων προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Στόχος η έξοδος από το Μνημόνιο
Το Μαξίμου ετοιμάζει εθνικό σχέδιο ανάπτυξης
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο κ. Σαμαράς και στην ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε να υπάρξει και εγγύηση από το Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μια χρονική στιγμή που επικρατεί προβληματισμός για τις κινήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η αγορά τιτλοποιημένων δανείων προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
«Δεν θα δεχθώ νέο πρόγραμμα» επαναλαμβάνει μονότονα ο Πρωθυπουργός, καθώς η αποδοχή του θα συνιστούσε ακύρωση της στρατηγικής του. Εξάλλου, η κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της «μνημόνιο», ένα ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Ηδη στο παρασκήνιο ετοιμάζεται με απόλυτη μυστικότητα το «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης», με το οποίο ασχολούνται οι στενοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου και Δημήτρης Πτωχός (νέος γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης).
Η πυξίδα του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου δείχνει μόνο έναν δρόμο: αυτόν της οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο. Ωσπου να φθάσει ως εκεί θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν ανησυχούν για το αποτέλεσμα, παρά την κούραση και την έλλειψη αντοχών πλέον από τις ΚΟ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, που θα αποτελέσει την αφετηρία για την έναρξη της τελικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των «λαϊκιστών».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ