Με κάθε επισημότητα υπέγραψε ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας το διάταγμα για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης στις 9 Νοεμβρίου, με την Βαρκελώνη να προωθεί αποφασισμένη την κίνηση παρά τις αντιδράσεις από τη Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει απορρίψει σε κάθε τόνο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και προτίθεται να κινήσει κάθε νομικό μέσο κατά της διεξαγωγής του.

Περιστοιχιζόμενος από την ηγεσία του καταλανικού Κοινοβουλίου, το οποίο είχε προ ημερών ψηφίσει το νόμο για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ο Αρτούρ Μας υπέγραψε το πρωί του Σαββάτου το διάταγμα που τον θέτει σε ισχύ. Η τελετή, τυπική μεν αλλά ισχυρής συμβολικής σημασίας, μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση.

Η καταλανική ηγεσία έχει επιδιώξει τους τελευταίους μήνες επίμονα τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αίτημα που έχει βρει ισχυρή απήχηση σε τμήμα του πληθυσμού της περιφερείας αλλά και σφοδρές αντιδράσεις από την κεντρική κυβέρνηση.

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες πριν την διενέργεια του σκωτσέτζικου δημοψηφίσματος, στους δρόμους της Καταλονίας συναντούσε κανείς όλο και συχνότερα συνθήματα «9Ν» – η ημερομηνία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει γίνει το όνομα του κινήματος.

Στην πλευρά της Μαδρίτης, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα για να επισημοποιηθεί η προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του δημοψηφίσματος.