Οι εκθέσεις των επιθεωρητών – ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για άρνηση ελέγχου σε πέντε δήμους, από τους δέκα συνολικά που ελέγχονται έως τώρα, εστάλησαν σήμερα, Πέμπτη, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Συγκεκριμένα, οι δήμοι Χαλανδρίου, Λαρίσης, Νικαίας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πατρέων και Ζωγράφου, που ελέγχονται για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αρνήθηκαν τη χορήγηση στοιχείων και δικαιολογητικών στους εντεταλμένους για το σκοπό αυτό επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Για τους δήμους αυτούς έχουν εκδοθεί εκθέσεις άρνησης του ελέγχου, οι οποίες διαβιβάστηκαν λόγω αρμοδιότητας και στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αργύρη Ντινόπουλο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία επανελέγχου εξελίσσεται κανονικά στους άλλους πέντε δήμου, ήτοι στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ασπροπύργου και Ρεθύμνης, όπου τα αρμόδια όργανα συνεργάζονται και παρέχουν τα σχετικά στοιχεία στα κλιμάκια των ελεγκτών. Αντίστοιχος έλεγχος διενεργείται και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς.

«Η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εξάντλησαν όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους ελεγχόμενους φορείς, αλλά φαίνεται πως κάποιοι επιλέγουν να αρνούνται το αυτονόητο, δηλαδή τον έλεγχο νομιμότητας. Τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τη μεταβίβαση των εκθέσεων στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο Δήμος Λαρισαίων για τον έλεγχο των πτυχίων

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του επανελέγχου συμβάσεων εργαζομένων και μετά την ουσιαστικά ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων για μη αποστολή των σχετικών στοιχείων, από το γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρεί να παρουσιάσει μια εντελώς πλαστή εικόνα, επιτιθέμενη συκοφαντικά κατά δημάρχων και αιρετών της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θέλουν, δήθεν, να καλύψουν παρανομίες και παρατυπίες, απειλώντας τους μάλιστα με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικαστικές διώξεις. Οι πρωτεργάτες αυτής της επίθεσης, παραπλανούν και ψεύδονται.

» Επίτηδες αποκρύπτουν ότι η διαδικασία ελέγχου των πλαστών πτυχίων είναι διαδικασία χωριστή και ανεξάρτητη από τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Ο έλεγχος των τίτλων έχει ξεκινήσει με νόμο του 2013 επί υπουργίας κ. Αντώνη Μανιτάκη.

» Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Λαρισαίων, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι έχουν διεξαχθεί και συνεχίζονται ενώ σε περιπτώσεις παρατυπιών θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

» Αποσιωπούν επίσης οι εμπνευστές αυτής της χυδαίας και συκοφαντικής επίθεσης, ότι η μετατροπή συμβάσεων έγινε με συμμετοχή συλλογικών οργάνων και ανεξάρτητων αρχών (Δημοτικά Συμβούλια, Υπηρεσιακά Συμβούλια και ΑΣΕΠ). Με τις ενέργειές της η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ουσιαστικά ακυρώνει το ΠΔ 164/2004 το οποίο έχει κριθεί θετικά από το ΣτΕ, Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο και δίνει στο ΑΣΕΠ το κεντρικό ρόλο του ελέγχου. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα έγινε κατ’ εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας και κρίθηκε αμετάκλητα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ποιος λοιπόν τηρεί τη νομιμότητα;».