Το…κακό σενάριο, δηλ. την προοπτική να λάβει η Ελλάδα ένα νέο δάνειο και να υπάρξει νέο μνημόνιο ξορκίζει με τον πιο επίσημο τρόπο η κυβέρνηση και δια στόματος Αντώνη Σαμαρά έστειλε μήνυμα χθες ότι η χώρα θα προχωρήσει χωρίς νέα μνημόνια και νέα δανεικά.
Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να…εξαφανίσει, όσο αυτό είναι εφικτό επικοινωνιακά και πολιτικά, τη συντήρηση της σεναριολογίας για την προοπτική ενός νέου δανεισμού και άρα την έλευση ενός προγράμματος, επέλεξε χθες να εμφανιστεί κατηγορηματικά αντίθετος, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κεντροδεξιό Πορτογάλο ομόλογό του, Πέδρο Πάσος Κοέλο.
Στον απόηχο της εμφάνισής του στην 79η ΔΕΘ και εν μέσω αντιφατικών εκτιμήσεων και σχολίων και διασταυρούμενων πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα εξήγγειλε, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «σε λίγο, θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης».
Η κίνηση του Πρωθυπουργού ήταν αναμενόμενη στα πλαίσια της επιχείρησης που κάνει η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα επικοινωνιακά και να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι έρχονται καλύτερες μέρες, ενώ θέλησε να δείξει ότι βαδίζει στο δρόμο της Πορτογαλίας που ολοκλήρωσε το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας, ύψους 78 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο.
Εξάλλου, όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη η Ελλάδα δεν επιθυμεί να ζητήσει νέα χρηματοδότηση, καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με διάφορά μέσα και παράλληλα επιδιώκει τη μετάβαση από το ευρωπαϊκό μνημόνιο σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης (με την έγκριση των Βρυξελλών) από την Πρωτοχρονιά του 2015.
Ο κ. Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και είπε συγκεκριμένα ότι τα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν εντός του έτους. Μάλιστα είπε ότι η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει την τελική έξοδο από την κρίση, να ολοκληρώσει τα μνημόνια με διαρθρωτικές αλλαγές, να βγει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της. Παράλληλα προσδιόρισε την επόμενη περίοδο, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ιεραρχήσει στους δημοσιονομικούς της στόχους και δεν παρεκκλίνει από αυτές και προχωρά με γοργά βήματα στις διαρθρωτικές αλλαγές και στο τέλος του μνημονίου.
Οι δυο ηγέτες αναμένουν πολλά από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις τους και όσα συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ δίνουν μεγάλη σημασία στην κίνηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ιταλού, Μάριο Ντράγκι να μειώσει τα επιτόκια. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι η κίνηση Ντράγκι δείχνει απόφαση για χτύπημα της ύφεσης και περιμένουν και άλλες πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ρευστότητας.
Η συνάντησή τους έγινε στη σκιά των δηλώσεων του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είπε ότι είναι σφάλμα να πιστεύει κανείς ότι μια χαλάρωση της δημοσιονομικής σταθερότητας μπορεί να παράξει ανάπτυξη. Οι κκ. Σαμαράς και Κόελο (εξήρε την προσπάθεια του Ελληνα Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «κατάφερε να οδηγήσει το καράβι μέσα σε μεγάλη τρικυμία και θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου«) έχουν την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι δυο Πρωθυπουργοί που διατηρούν τακτική επικοινωνία, καθώς και οι δυο ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους, όταν αυτές ήταν ήδη σε καθεστώς επιτήρησης και είχε ψηφισθεί μνημόνιο, θεωρούν ως ζωτικής σημασίας τη δημιουργία και ενίσχυση ενός μετώπου του Νότου (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία) έναντι των χωρών του Βορρά που είναι και οπαδοί της σκληρής λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η επίσκεψη του Κοέλο είχε όμως και νουθεσίες από την πλευρά του Πορτογάλου, ο οποίος είπε «εάν θέλετε να έχετε πλήρη επιστροφή στις αγορές, πρέπει να πείσετε τις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα γίνει αν προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για τα όσα έγιναν πριν τον Ιούνιο του 2012, δηλ. πριν αναλάβει την πρωθυπουργία και βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει τα λάθη που έγιναν από το ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα υπέφερε κυρίως στο πρώτο πρόγραμμα περισσότερο από όσο έπρεπε. Οι διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν ότι οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν ακριβείς και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η χώρα πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Ως πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάζω το μέλλον, η ιστορία θα γράψει για το παρελθόν».
Στη συνάντησή τους οι δυο ηγέτες συζήτησαν και τις επόμενες κινήσεις της Πορτογαλίας, η οποία έχει εξέλθει από τη στενή επιτήρηση των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις αγορές κρατικών ομολόγων, στοχεύοντας στην άντληση κεφαλαίων με ελκυστικό κόστος. Μάλιστα η Πορτογαλική κυβέρνηση προσέλαβε τις Credit Agricole, Danske, Caixabi, Deutsche Bank, Morgan Stanley και Nomura για να δρομολογήσουν την έκδοση 15ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου με έτος ωρίμανσης το 2030.

Ακόμη άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του Κοέλο ότι θα στηρίξει την απόφαση της Ιρλανδίας να προπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ. Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Εντα Κένι, επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν χορηγηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επειδή βαρύνονται με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την Ε.Ε., κάτι που θα σημάνει την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων έως και 375 εκατ. ευρώ ανά έτος