ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 κίτρινες πιπεριές

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τελείωμα

αλάτι

1 ντομάτα

1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο

1 αγγούρι

100 γρ. φέτα

2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

10 γρ. πράσινη ελιά, ψιλοκομμένη

5-6 φύλλα μποράντζας, χονδροκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τις κίτρινες πιπεριές να ψηθούν για λίγα λεπτά στον φούρνο. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, τις ξεφλουδίζουμε, τις ξεσποριάζουμε, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις ρίχνουμε στο multi, μαζί με το ελαιόλαδο και 1 πρέζα αλάτι. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει. Θα χρειαστούμε 10 γρ. για τη συνταγή. Η υπόλοιπη διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Χαράζουμε σταυρωτά τη βάση της ντομάτας και τη ζεματίζουμε για 1 λεπτό σε νερό που κοχλάζει. Αφού κρυώσει λίγο, αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα της (κρατάμε στην άκρη τη σάρκα και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε και βγάζουμε την καρδιά της, το κεντρικό δηλαδή μέρος της). Ψήνουμε τη φλούδα σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο, μαζί με το καθαρισμένο κρεμμύδι, ώστε να ξεραθούν. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και τρίβουμε με τα χέρια τη φλούδα της ντομάτας (ή τη χτυπάμε στο multi) για να πάρουμε 10 γρ. από τη «σκόνη» της.

Κόβουμε το αγγούρι παράλληλα στο μήκος του σε φλοίδες με το «μαντολίνο». Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη φέτα, τη φρέσκια ρίγανη, τη σκόνη ντομάτας και την κρέμα της κίτρινης πιπεριάς. Βάζουμε λίγη από αυτή τη γέμιση στην άκρη της κάθε φλοίδας αγγουριού και τυλίγουμε σε ρολάκια.

Γαρνίρουμε με την πράσινη ελιά, την καρδιά της ντομάτας, το κρεμμύδι και τα φύλλα μποράντζας. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και κρέμα κίτρινης πιπεριάς.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.