Μία εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν» ασπάζεται εμμέσως ο Αλ. Τσίπρας, μία εβδομάδα πριν την παρουσία του στην ΔΕΘ και με αφορμή την επίσκεψή του στα γραφεία του ΣΔΟΕ το πρωί της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε την επίσκεψή του στο Σώμα, προκειμένου να αναδείξει ελλείψεις και προβλήματα υπηρεσιακού χαρακτήρα, αλλά κυρίως με στόχο να επισημάνει ότι βασική πληγή της οικονομίας παραμένει η φοροδιαφυγή, την οποία από την αξιωματική αντιπολίτευση προσδιορίζουν στα 15 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και άλλων παρόμοιων, λέγοντας ότι από τα 2062 ονόματα έχουν ελεγχθεί μόλις 25 σε διάστημα διετίας και ότι οι υπόλοιπες έχουν ανατεθεί σε μόλις 35 στελέχη της υπηρεσίας. Επέστησε την προσοχή στα ενδεχόμενα παραγραφής υποθέσεων ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «διατηρώντας τις φορολογικές υπηρεσίες σε κατάσταση αδράνειας και αδυναμίας, συντηρεί ένα άλλοθι για να αφήνει ανέλεγκτη την φοροδιαφυγή των ισχυρών».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα της φοροδιαφυγής έχει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις ενώ γίνεται λόγος για «τεράστιο κυβερνητικό σκάνδαλο, που σε περιόδους βαθειάς οικονομικής κρίσης κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 15 δισ.».
Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι από τις 25 υποθέσεις (της λίστας Λαγκάρντ) που ελέγχθηκαν, «προκύπτουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια φόροι» και συμπλήρωσε: «Συμπέρασμα: Όποιος δε θέλει να ζυμώσει –που λέει και ο λαός μας –όχι δέκα μέρες, αλλά δέκα χρόνια κοσκινίζει».
Παράλληλα ζήτησε «να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί άμεσα ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Επαινοι για το ΣΔΟΕ, επίθεση στο ΥΠΟΙΚ

Από την διάρκειας περίπου μίας ώρας επίσκεψη στα γραφεία του ΣΔΟΕ και την συζήτηση που είχε με την διοίκηση και τους εργαζομένους ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αντλήσει επιχειρηματολογία και αφορμές προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση προς το υπουργείο Οικονομικών.
Σε ανεπίσημη ενημέρωση από την Κουμουνδούρου λίγες ώρες αργότερα, αναφέρθηκε ένας κατάλογος εκκρεμών υποθέσεων, όπως οι εξής:
· Η λίστα Λουξεμβούργου
· Η λίστα Ελλήνων με σκάφη υπό ολλανδική σημαία.
· Η λίστα Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο
· Η λίστα «Νικολούδη»
· Το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων.
· Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
· Οι έλεγχοι στις επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
· Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Παρά ταύτα όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προσεκτικός σε ό,τι αφορά το Σώμα και άλλες υπηρεσίες, το έργο των οποίων κατ’ ουσίαν η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε – εμμέσως πλην σαφώς – να εξάρει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναφορά από κομματικές πηγές στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) το οποίο όπως αναφέρθηκε ελέγχει, μεταξύ άλλων, και δύο ακόμα πολύ σημαντικές υπoθέσεις, τα Εμβάσματα Εξωτερικού 2009 – 2011, και τις Off shore εταιρείες.
Με βάση τους διενεργηθέντες και διενεργούμενους ελέγχους, η Κουμονδούρου κάλεσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει στα εξής:
· Πότε έφτασε στην ελεγκτική υπηρεσία
· Πόσους φορολογούμενους ή εταιρείες αφορά
· Τι ποσοστό έχει ελεγχθεί μέχρι τώρα
· Πόσοι ελεγκτές ασχολούνται
· Αν έχει χορηγήσει στην ελέγχουσα υπηρεσία ειδικό λογισμικό και επιπλέον προσωπικό για την συγκεκριμένη υπόθεση
· Τι ποσά έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30.6.2014
· Τι ποσά έχουν εισπραχθεί μέχρι 30. 6. 2014
· Τι έσοδα υπολογίζουν οι υπηρεσίες ότι θα βεβαιωθούν με την ολοκλήρωση της υπόθεσης
· Πότε παραγράφεται φορολογικά η υπόθεση

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε πλήρως δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, έπειτα από ελέγχους και αποφάσεις του ΣΔΟΕ έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 600 εκ. σε γερμανικές αντιπροσωπείες, οι οποίες εισήγαγαν πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα με υποτιμολόγηση, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το αντίστοιχο ΦΠΑ και το φόρο πολυτελείας.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αρμόδια Εφορία στην οποία έχει διαβιβαστεί η υπόθεση, καθυστερεί αδικαιολόγητα την είσπραξη των προστίμων αυτών. «Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να απαντήσει αν η καθυστέρηση αυτή είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών πολιτικών πιέσεων, ή οφείλεται σε άλλους λόγους», ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.

Δήλωση του υπουργείου Οικονομικών

Σε απάντηση σημερινής δήλωσης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά από επίσκεψή του στο ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το ΣΔΟΕ προκειμένου να εξασφαλίσει το κατάλληλο σκηνικό για την παράστασή του. Το σενάριο ήταν ήδη έτοιμο και είχε διαρρεύσει από την Κουμουνδούρου από χθες, είτε από απροσεξία είτε προκειμένου να δώσει μια πρόγευση. Επομένως, δεν χρειαζόταν την ενημέρωση για τις δηλώσεις του.

Το ΣΔΟΕ ανεπηρέαστο από οποιαδήποτε παρέμβαση, διεξάγει αγώνα για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης και της διαφθοράς. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του έργου του, αποτυπώνονται στις μηνιαίες ανακοινώσεις-Δελτία του. Τα αποτελέσματα αυτά το έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των πολιτών και μόνο ο κ. Τσίπρας φαίνεται να τα αγνοεί ή να τα χρησιμοποιεί επιλεκτικά».