Οι μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ελληνική αγορά και απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζομένους θα είναι υποχρεωμένες από το 2015 να δημοσιεύουν απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Ουσιώδη στοιχεία του απολογισμού θα είναι ο αριθμός των απασχολούμενων γυναικών, ο «ισολογισμός» των απασχολουμένων (προσλήψεις και απολύσεις) και οι δράσεις που έχουν αναλάβει για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση κοινοτικής οδηγίας που πρόκειται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία έχει ευδιάκριτο το αποτύπωμα της ελληνικής προεδρίας και κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ΕΚΕ, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση με καταληκτική ημερομηνία τις 22 Σεπτεμβρίου 2014.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει βασικούς στόχους ως το 2020 τη διαμόρφωση στο 70% του ποσοστού απασχόλησης στην ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών, τη μείωση κατά 450.000 άτομα του πληθυσμού των πολιτών που απειλούνται από τη φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μείωση κατά 100.000 άτομα του αριθμού των παιδιών και νέων (0-17) που απειλούνται από τη φτώχεια και την κάλυψη άμεσων αναγκών αλλά και τη διαμόρφωση αποτελεσματικών και βιώσιμων μακροχρόνιων υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας δημιουργώντας ένα «δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας».
Επίσης, τον σεβασμό του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι και την αναγνώριση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της ενθάρρυνσης των εργατικών σωματείων, καθώς και την ανάπτυξη των θεσμών διαβούλευσης με στόχο την προώθηση της συμμετοχής και της δημοκρατίας στον εργασιακό χώρο.
Αναφορικά με τους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης θεωρείται αναγκαία η παροχή κατάρτισης, επανακατάρτισης και διά βίου μάθησης, η ανάπτυξη συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σε εργαζομένους πλησίον της σύνταξης και η στήριξη συνεργατικών σχημάτων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Καταπολέμηση της διαφθοράς
Σχετικά με την αναγκαιότητα της διαφάνειας επισημαίνεται ότι αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δεδομένου ότι η έλλειψή της στις επιχειρήσεις τρέφει τη διαφθορά.
Παράλληλα επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας τους κατά 10% παγκοσμίως, αυξάνει έως και 25% το κόστος των συμβάσεων προμηθειών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ έχει δυσμενέστατες κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις αφού πλήττει κυρίως τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Και σύμφωνα με το World Economic Forum, η διαφθορά φαίνεται να είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα σχετικά με το επιχειρείν στην Ελλάδα σήμερα μετά τη γραφειοκρατία.
Και γι’ αυτόν τον λόγο προβλέπονται ενδεικτικές ενέργειες όπως είναι:
–Γραπτή δέσμευση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
–Δημόσια δέσμευση συμμόρφωσης προς όλους τους σχετικούς νόμους, συμπεριλαμβανομένων των νόμων κατά της διαφθοράς.
–Υποστήριξη της ηγεσίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
–Εταιρικός Κώδικας Δεοντολογίας καταπολέμησης της διαφθοράς, που αφορά ρητά όλους τους εργαζομένους, συνεργάτες, διαμεσολαβητές, εργολάβους, υπεργολάβους και προμηθευτές.

– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους υπαλλήλους για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

– Πολιτικές καθορισμού προσφοράς ή αποδοχής κατάλληλων/ακατάλληλων δώρων, φιλοξενίας και εξόδων ταξιδίων, απαγόρευσης φιλοδωρημάτων για διευκολύνσεις κ.τ.λ.

– Πολιτική απαγόρευσης πολιτικών συνεισφορών ή πλήρους γνωστοποίησής τους.

– Απαγόρευση αντιποίνων για την καταγγελία πιθανής παράβασης κάποιας πολιτικής.

– Παροχή καναλιών/δομών μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγείλουν εμπιστευτικά πιθανές παραβάσεις κάποιας πολιτικής ή να ζητήσουν συμβουλές.

Ακόμη το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει ότι η προαγωγή της επιχειρηματικής ηθικής μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τρόπους όπως είναι η τιμολογιακή πολιτική επιχειρήσεων, ο σεβασμός στα δικαιώματα των καταναλωτών και δράσεις για την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

HeliosPlus