Mε καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ (+21%) και αυξημένο περιθώριο ebitda κατά 1,3 μονάδες έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του 2014 για τον ΟΤΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Οι επιδόσεις του ΟΤΕ συνέπεσαν με τις προβλέψεις των αναλυτών για ακόμη ένα καλό τρίμηνο, καθώς και ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός κατήλθε στις 30/6/2014 στα 1,54 δις. ευρώ έναντι 2,45 δις. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 καταγράφοντας πτώση 37%.

Το προσαρμοσμένο ebitda του β τριμήνου διαμορφώθηκε στα 342,5 εκατ. ευρώ έναντι 346,6 εκατ. ευρώ το β τρίμηνο του 2013 (-1,2%).

Σε επίπεδο εξαμήνο οι πωλήσεις του οργανισμού υποχώρησαν κατά 2,8% στα 1,96 δις.ευρώ, το προσαρμοσμένο ebitda έφτασε τα 679,6 εκατ. ευρώ (-2,3%) και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 44,1% στα 125,1 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου 2014, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Και το Β’ τρίμηνο της χρονιάς, παρουσιάσαμε καλά αποτελέσματα, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA και τα καθαρά μας κέρδη, παρά την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και τον έντονο ανταγωνισμό. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, ο ΟΤΕ κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης, ενώ περιόρισε περαιτέρω την απώλεια γραμμών στο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα της συνεχούς έμφασης που δίνουμε στη συγκράτηση του κόστους, η κερδοφορία στη σταθερή τηλεφωνία παρουσίασε νέα σημαντική βελτίωση».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Όπως αναμέναμε, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου επανήλθαν στα επιθυμητά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο. Ενισχύουμε διαρκώς τη χρηματοοικονομική μας ευελιξία, ενώ μετά το τέλος του Β’ τριμήνου μειώσαμε ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού μέσω μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης έκδοσης ομολόγων. Επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ώστε να διασφαλίσουμε την ξεκάθαρη υπεροχή των προϊόντων μας στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία. Οι δυναμικές μας επιδόσεις στην αγορά, παρά την επιβαλλόμενη διαφορά στις τιμές των προϊόντων στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, επιβεβαιώνoυν ξεκάθαρα τη στρατηγική μας, η οποία θα συνεχίσει να στηρίζει τα έσοδά και την κερδοφορία μας για το υπόλοιπο έτος και μακροπρόθεσμα».

Στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα, οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ κατά το τρίμηνο ανήλθαν σε 34.000 ή 46% των συνολικών καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων της αγοράς σημειώνοντας υψηλότερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα παρά τον έντονο ανταγωνισμό.
Στη σταθερή τηλεφωνία της Ρουμανίας τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,7% στο β τρίμηνο σημειώνοντας για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα των εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής και από μεγάλα έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδος τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7,5% στο β τρίμηνο λόγω της κρίσης και του ισχυρού ανταγωνισμού. Στην κινητή τηλεφωνία Ρουμανίας επήλθε μείωση 8,8% στο β τρίμηνο αν και στο εξάμηνο υπάρχει οριακή άνοδος 0,1%. Η μείωση των εσόδων στο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα των σημαντικών μειώσεων στα τέλη τερματισμού που εφαρμόστηκαν στη χώρα τον Απρίλιο του 2014.
Στις 30 Ιουνίου, ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 296.000 με την προσέλκυση 17.000 νέων πελατών στο τρίμηνο.

Αναβάθμιση από τη Moody΄s

O οίκος αξιολόγησης Moody΄s αναβάθμισε τον ΟΤΕ σε Ba3 από Β2 καθώς και το rating προγράμματος ομολόγων επίσης από Β2 σε Βa3.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ο οργανισμός ενίσχυσε τους δεσμούς του με τις ξένες τράπεζες και έχει μικρή εξάρτηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η αναβάθμιση του ΟΤΕ έχει σχέση και με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Τα διαθέσιμα του ΟΤΕ (πάνω από 1 δις. ευρώ) μαζί με τις μελλοντικές ταμειακές ροές καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών, επισημαίνει η Moody΄s.