Στο Κάιρο στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας με την ελπίδα οι επαφές του Τζον Κέρι με τον ΓΓ του ΟΗΕ να οδηγήσουν σε εκεχειρία Ισραηλινών-Χαμάς.
Κατά την άφιξή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 47 εκατ. δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο Κέρι.
Ο υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί αλλά δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ.
Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχει σχετικά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ.
Η συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Η χειρότερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από το 2009 έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή περισσότερων από 550 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους 112 παιδιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF. Oι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000 και δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων.
Ωστόσο, ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε δήλωσε ότι η οργάνωση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε άνευ όρων εκεχειρία με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι στόχος της παρούσας σύγκρουσης είναι να σπάσει τον επταετή αποκλεισμό της Γάζας.
Και στο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας διεμήνυσε ότι η μάχη θα συνεχιστεί «όσο είναι απαραίτητο», γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες για το περιθώριο επιτυχίας της πλέον υψηλόβαθμης μέχρι στιγμής μεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Η αιματοχυσία συνεχίζεται
Δύο ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Συνολικά, 27 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Νωρίς το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των νέων ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο και τον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας.
Μεταξύ των επτά, περιλαμβάνονται πέντε μέλη μίας οικογένειας, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες, και σκοτώθηκλαν κατά τη διάρκεια δύο αεροπορικών επιδρομών στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας, 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, ενώ 3.640 έχουν τραυματιστεί.
Διάγγελμα Ομπάμα στο Λευκό Οίκο
«Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να επιτύχουμε εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμα που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο.
Υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ωστόσο στη σκιά της σφαγής στη γειτονιά Σατζάιγια υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν ιδιαίτερα» για τον αυξανόμενο αριθμό των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους.
«Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει βήματα για την προστασία των πολιτών και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα απευθείας στους Ισραηλινούς» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ προς τους δημοσιογράφους.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μπει άμεσα ένα τέλος στον πόνο του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος βρίσκεται μαζί με τον Τζον Κέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα επιδιώκοντας την επίτευξη εκεχειρίας.
Ωστόσο, ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οργάνωση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε άνευ όρων εκεχειρία με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι στόχος της παρούσας σύγκρουσης είναι να σπάσει τον επταετή αποκλεισμό της Γάζας.
Και στο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας διεμήνυσε ότι η μάχη θα συνεχιστεί «όσο είναι απαραίτητο», γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες για το περιθώριο επιτυχίας της πλέον υψηλόβαθμης μέχρι στιγμής μεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Την περασμένη εβδομάδα η Αίγυπτος υπέβαλε πρόταση για άνευ όρων εκεχειρία και ακόλουθη διαπραγμάτευση για τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας.
Το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση, ωστόσο η Χαμάς την απέρριψε ζητώντας εγγυήσεις εκ των προτέρων για την άρση του αποκλεισμού -που επιβλήθηκε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αφότου η οργάνωση έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Γάζα το 2007 εν μέσω της ενδοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.
Η Τουρκία κήρυξε, εν τω μεταξύ, τριήμερο πένθος για τους Παλαιστινίους που έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας «σφαγή» τις ενέργειες των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να εμφανιστεί ως βασικός συνήγορος του παλαιστινιακού αγώνα, χαρακτηρίζοντας «γενοκτονία» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Προκάλεσε την οργή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τον κατηγόρησε για αντισημιτισμό μετά τη δήλωση ότι το Ισραήλ «ξεπέρασε τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα».
Την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ζήτησε τη Δευτέρα και η Ρωσία. «Το εύρος των απωλειών και της καταστροφής που έχει υποστεί ο πληθυσμός της Γάζας απαιτούν μία άμεση συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.