Η επιστημονική κοινότητα πενθεί 100 ειδικούς που θα έπαιρναν μέρος στο 20ό Διεθνές Συνέδριο «AIDS 2014», το οποίο ξεκινά σήμερα Κυριακή στη Μελβούρνη. «Μαζί με αυτό το αεροπλάνο μπορεί να χάνεται, για χρόνια, η θεραπεία για το AIDS… Οι γνώσεις τους είναι αναντικατάστατες» λένε συγκλονισμένοι συνάδελφοί τους από όλον τον κόσμο. Οι κορυφαίοι ερευνητές για την καταπολέμηση του ιού HIV ταξίδευαν με τη μοιραία πτήση για την Κουάλα Λουμπούρ, όπου θα έπαιρναν άλλο αεροπλάνο προς την Αυστραλία.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ίσως η μεγαλύτερη αυθεντία για το AIDS, ο Ολλανδός Γιέπ Λάνγκε, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για το AIDS (IAS), ο άνθρωπος που ηγείτο των ερευνητικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της ασθένειας από το 1983. Ηταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη απλών και φθηνών φαρμάκων για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί.
«Ηταν υπέρμαχος της πρόσβασης σε προσιτές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες. Ο Γιέπ είχε αφοσιωθεί απόλυτα στη θεραπεία του ιού HIV και στην ιατρική περίθαλψη ασθενών στην Ασία και στην Αφρική. Χάσαμε έναν γίγαντα» είπαν συνάδελφοί του.
Τη ζωή του έχασε και ο βρετανός υπεύθυνος Τύπου για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), πολυμελής αποστολή της οποίας επέβαινε επίσης στην πτήση MH17.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη των συναδέλφων που είχαν τόσο τραγικό τέλος. Ομιλητές είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο ακτιβιστής Μπομπ Γκέλντοφ. Ανθρωποι από πολλές εθνικότητες ταξίδευαν από το Αμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ: 173 Ολλανδοί, 44 Μαλαίοι, 28 Αυστραλοί, 23 Αμερικανοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός είναι επιβεβαιωμένα νεκροί. Η ταυτότητα άλλων 40 επιβατών δεν έγινε αμέσως γνωστή.
Ογδόντα παιδιά, εκ των οποίων τρία βρέφη, είναι ανάμεσα στους 298 νεκρούς.
Οι τυχεροί που σώθηκαν


Υπάρχουν και οι τυχεροί, που σώθηκαν την τελευταία στιγμή, επειδή δεν ταξίδεψαν με το Μπόινγκ 777. Ενα ζευγάρι Βρετανών, που επρόκειτο να πετάξουν μαζί με το μωρό τους, λένε ότι ευχαριστούν τον Θεό. Ο Μπάρι και η Ιζι Σιμ άλλαξαν τα σχέδιά τους επειδή δεν βρήκαν θέσεις στο μοιραίο αεροπλάνο και έκλεισαν τελικά εισιτήρια με μια άλλη πτήση της ολλανδικής KLM.
Τυχερός στάθηκε και ένας άνδρας φροντιστής του πληρώματος που άλλαξε βάρδια ζητώντας από έναν συνάδελφό του να πετάξει στη θέση του. Ο Σαντζίντ Σινγκ τού έκανε την χάρη, και ήταν ανάμεσα στο 15μελές πλήρωμα της πτήσης MH17. Σε ένα από τα παράξενα παιχνίδια που παίζει η μοίρα, η σύζυγος του Σινγκ, επίσης αεροσυνοδός, σώθηκε από τον θάνατο επειδή είχε αλλάξει και εκείνη βάρδια με συνάδελφό της στην άλλη καταδικασμένη πτήση της Malaysian Airlines, εκείνη που χάθηκε μυστηριωδώς πριν από 131 ημέρες πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Μαύρο αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, το χιούμορ που έκανε ένας ολλανδός επιβάτης λίγο προτού επιβιβαστεί στην πτήση. «Αν εξαφανιστεί και αυτό, ιδού πώς είναι» έγραψε στο Facebook, ανεβάζοντας τη φωτογραφία με το εξωτερικό του αεροπλάνου λίγη ώρα προτού επιβιβαστεί.
«Την τελευταία στιγμή διάλεξα μια πτήση που αναχωρούσε την Κυριακή γιατί το εισιτήριο ήταν κατά 300 ευρώ φθηνότερο. Το ότι ήθελα να εξοικονομήσω κάποια χρήματα μου έσωσε τη ζωή» είπε ο τυχερός Μάαρτεν ντε Γιόνγκε, ολλανδός ποδηλάτης που επρόκειτο να λάβει μέρος σε αγώνες στη Μαλαισία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ