Μία νέα διατύπωση που περιγράφει τις προθέσεις και τα σχέδιά του έναντι των μνημονίων, υιοθέτησε την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Economist που πραγματοποιείται σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Καβούρι.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος μίας «κυβέρνησης σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» θα είναι «να απεντάξουμε την Ελλάδα από τα Μνημόνια και τις ιδεοληπτικές και τιμωρητικές εμμονές των δανειστών και να την επανεντάξουμε, ως πολιτικά ισότιμο μέλος, στην Ευρώπη». Παράλληλα μίλησε για επιτακτική ανάγκη ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να απορρίψει την πρόσκληση συμμετοχής της αντιπολίτευσης στην διαπραγμάτευση για το χρέος, λέγοντας τα εξής: «Η κυβέρνηση καλεί εσχάτως την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση. Και αναρωτιόμαστε ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει η κυβέρνηση; Την αντιπολίτευση ή μήπως τον ελληνικό λαό;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να αποδεχθεί την πρόσκληση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι:

α. το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση να δεσμεύσει, με οποιονδήποτε τρόπο, το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στην κοινωνία. Έλαβε εντολή αποχώρησης,
β. η κυβέρνηση βαρύνεται με το αρνητικό προηγούμενο του καταστροφικού PSI. Αυτό δεν ήταν διαπραγμάτευση. Ήταν αυτοχειριασμός προς εξυπηρέτηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, για τον οποίο προσωποποιούνται ευθύνες,
γ. η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στα Μνημόνια και τη λιτότητα που ανατροφοδοτούν το δημόσιο χρέος και τη δυναμική του, που βάζει τα θεμέλια της νέας ύφεσης, και
δ. πώς θα διαπραγματευτεί την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται πως είναι ήδη βιώσιμο;

«Είναι, λοιπόν, σαφές και σε κάθε ελληνίδα και σε κάθε έλληνα. Η κυβέρνηση δε θέλει συναίνεση για το χρέος. Θέλει συναίνεση για το μνημόνιο και την καταστροφή. Θέλει συνυπογραφή της καταστροφής. Θέλει συνοδοιπόρους για να εφαρμόσει υπογεγραμμένα προαπαιτούμενα», υπογγράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του για τις δημόσιες επιχειρήσεις, στον απόηχο της φορτισμένης συζήτησης στη Βουλή, όπου συζητείται και τίθεται σε ψηφοφορία την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ.
Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη ΔΕΗ ενιαία και δημόσια για να μην αλλάξει τίποτα. Ακριβώς, το αντίθετο. Τη θέλουμε ενιαία και δημόσια για να την αλλάξουμε».

Οπως έσπευσε δε να διευκρινίσει, «είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τους δημόσιους φορείς και το δημόσιο συνολικά, με το ίδιο πλαίσιο και την ίδια νοοτροπία οργάνωσης και λειτουργίας που επέβαλαν, για ίδιο κομματικό όφελος η ΝΔ και το ΠαΣοΚ μεταπολιτευτικά».

Υπό αυτήν την έννοια, κατά τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτο το δίπολο: ιδιωτικοποίηση ή διατήρηση του status quo και αποτελεί επικοινωνιακό κατασκεύασμα των «ενθουσιωδών παπαγάλων της κυβέρνησης, μήπως και διαμορφώσουν κοινωνική συναίνεση, ή έστω ανοχή, στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στόχος του είναι η συνολική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τέσσερα κύρια σημεία του σχεδίου για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες όπως είπε πρέπει να διασφαλίζουν:

– το δικαίωμα στα κοινωνικά αγαθά, περιλαμβανομένης της ενέργειας. Στόχος η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα και η αποκατάσταση του δικαίωματος όλων σε μια ελάχιστη ποσότητα ενέργειας. «Να παραμείνει το ρεύμα δικαίωμα και να μην ξαναγίνει πολυτέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

– τον εξορθολογισμό, τη διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία τους, ως κοινωνικών και αναπτυξιακών θεσμών,

– τη δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική λογοδοσία,

– τη συμβολή τους στον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι κινητήριοι μοχλοί της ανασυγκρότησης. Οι επιχειρήσεις ενέργειας θα εκσυγχρονιστούν, σύμφωνα με τους τέσσερις άξονες που προανέφερα, και θα λειτουργήσουν με όρους δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «με την έννοια αυτή, η αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ είναι χαρακτηριστική αντιπαράθεση για το μέλλον του τόπου».