Εικοσαήμερη προθεσμία δίνουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας έως ότου δοθεί λύση στα χρόνια προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ με τη μη εξόφληση των οφειλών του. Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων προειδοποιούν ότι αν μέχρι τότε δεν έχει δοθεί λύση, τότε ενδέχεται να αποφασιστεί η επίσχεση παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Η σχετική απόφαση, όπως είπαν, θα ληφθεί στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου που έχει προσδιοριστεί για τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου κ. Γ. Βουγιούκα, «οι προτάσεις μας είναι η μοναδική διέξοδος για όλες τις πλευρές (ΕΟΠΥΥ, πάροχοι, ασφαλισμένοι) και κυρίως για τον Οργανισμό ο οποίος πρέπει με έναν άκρως ελλειμματικό προϋπολογισμό, να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες 9,5 εκατ. περίπου ασφαλισμένων, χωρίς όμως να οδηγήσει στη χρεοκοπία και στην οικονομική καταστροφή τους παρόχους, οι οποίοι νομοτελειακά θα καταλήξουν σε αυτό το τέλος αφού δεν θα αποζημιώνονται για το 50% των παρεχομένων υπηρεσιών τους, με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού οι οποίοι δεν θα έχουν πουθενά να πραγματοποιήσουν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις, παρά μόνο στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων όπου η αναμονή σήμερα είναι από 5 έως 8 μήνες».
Την ίδια στιγμή, στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της επίσχεσης προς τον ΕΟΠΥΥ, «προκειμένου να δώσει την δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ».