Απέχουν σήμερα, Τρίτη, οι δικηγόροι του Πειραιά εν όψει της επαπειλούμενης μετεγκατάστασης των δικαστηρίων –από το κτίριο στην οδό Σκουζέ και άλλα πέντε– στο κτίριο των παλαιών καπναποθηκών ΚΕΡΑΝΗΣ, επί της οδού Θηβών, στη Νίκαια.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προσδίδει στην αποχή προειδοποιητική χροιά, καθώς η μετεγκατάσταση θεωρείται εδώ και καιρόcasusbelliστο λιμάνι και αναμένονται περαιτέρω κινητοποιήσεις. Ο νομικός κόσμος έχει εναντιωθεί στη συντριπτική πλειοψηφία του (κατά 98%, σύμφωνα με τη γενική συνέλευση της 3ηςΟκτωβρίου 2013) στο σχέδιο, ενώ στο πλευρό του στέκονται φορείς και ηχηρά ονόματα της πόλης, με βασικό επιχείρημα ότι δεν θέλουν να αποσπασθεί από τη χωροταξική και λειτουργική δομή της πόλης ο χώρος απονομής της δικαιοσύνης.

Όσοι γνωρίζουν την υπόθεση, τονίζουν ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι το «κερασάκι στην τούρτα», καθώς δικηγόροι έχουν ήδη κινηθεί νομικά, με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μηνυτήριες αναφορές, μεταξύ άλλων προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρίαΕυτέρπη Κουτζαμάνη.

Στο φόντο της όλης διαμάχης βρίσκεται το γεγονός ότι το κτίριο του Κεράνη συγκαταλέγεται στα συνολικά 28 ακίνητα που πωλήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Πανγαία και τηEurobankProperties.

Η δικαστική έκβαση

Στην αναφορά που είχε κατατεθεί στον Άρειο Πάγο ζητήθηκε να διερευνηθεί εάν υπήρχε έδαφος τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, ενώ τονιζόταν ανοικτά ότι με το σχέδιο ανακατασκευής – πώλησης – μίσθωσης του νέου κτιρίου, σε σχέση με τις σημερινές δαπάνες στέγασης των ίδιων υπηρεσιών, προκαλείται βλάβη στα συμφέροντα του Δημοσίου. Διατυπωνόταν, μάλιστα, ευθεία μομφή «ύπαρξης ευθυνών όσων σε γνώση των ανωτέρω, συνεχίζουν τις εργασίες στο κτίριο αυτό, δαπανώντας χρήματα του Δημοσίου χάριν ιδιωτικών συμφερόντων της εταιρείας Πανγαία».

Για την ιστορία της υπόθεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του το 2013 αρνήθηκε να επιτρέψει την υπογραφή των σχεδιαζόμενων συμβάσεων, κρίνοντας αδιαφανείς όλες τις διαδικασίες, και τις πωλήσεις και επαναμισθώσεις για 20 χρόνια, καθώς και μη συμφέρουσες για το ελληνικό Δημόσιο. Το ΤΑΙΠΕΔ άσκησε αίτηση ανάκλησης της απόφασης, με αποτέλεσμα άλλοι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ανακαλέσουν την πρώτη απόφαση, κατά πλειοψηφία, καθώς έκριναν ότι «δεν υπήρχε παραβίαση των αρχών διαφάνειας και αμεροληψίας». Οι ίδιοι εκτίμησαν επίσης ότι η συμφωνία για το τίμημα των 261,3 εκατ. ευρώ και για τα 28 ακίνητα δεν έπληττε τα συμφέροντα του Δημοσίου – επομένως, έσφαλε η προηγούμενη πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, στις 2 Απριλίου 2014 εκδικάστηκε ενώπιον του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕαίτηση ακυρώσεως, με άξονα τους πολεοδομικούς όρους για το κτίριο του Κεράνη, με την οποία και υποστηριζόταν ότι ήταν παράνομη και αντισυνταγματική η μεταστέγαση των δικαστηρίων.

Τα προεδρικά διατάγματα και ο νέος δήμαρχος

Την περασμένη εβδομάδα οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, καθώς έλαβε χώρα σύσκεψη παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, στην οποία και κατέστη σαφής η πρόθεση άμεσης μεταφοράς των δικαστικών υπηρεσιών στη Νίκαια. Ο νέος δήμαρχος Πειραιά κ.Ι. Μώραληςέχει ζητήσει «προθεσμία» τεσσάρων μηνών, ως τις 30 Οκτωβρίου, προκειμένου να μπορέσει να υποβάλει τη δική του πρόταση επί του θέματος.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε πάντως στη συνάντηση αυτή ότι το υπουργείο έχει ήδη καταβάλει ενοίκιο 2,6 εκατ. ευρώ, ετησίως, για το κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται, ενώ πρόσθεσε ότι ο χρόνος μετασκευής της Ραλλείου, που φιλοξενεί σήμερα δικαστικές υπηρεσίες, υπολογίζεται σε 2½-3 χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, η απονομή της Δικαιοσύνης θα γίνεται σε κτίρια ανεπαρκή και επικίνδυνα για την υγεία των δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων, λόγω αμιάντου και έλλειψης εξόδων κινδύνου, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η μετεγκατάσταση στις παλιές καπναποθήκες του Κεράνη θα είναι προσωρινή.