Απειλές κατά Ιορδανίας και Λιβάνου εξαπολύουν οι τζιχαντιστές που ανακοίνωσαν την ίδρυση «ισλαμικού χαλιφάτου» στις περιοχές που τελούν υπό την έλεγχό τους στη Συρία και το Ιράκ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, εκπρόσωπος του ISIS δηλώνει μπροστά σε συνοριακό πέρασμα στη συρο-ιρακινή μεθόριο, υποσχόμενος και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης: «Αυτά δεν είναι τα μόνα σύνορα που θα διαρρήξουμε, θα διαρρήξουμε και άλλα σύνορα».

Την ίδια στιγμή στο Ιράκ, ο ιρακινός στρατός έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Τικρίτ και άλλων πόλεων του βορείου Ιράκ, οι οποίες κατελήφθησαν κατά την αστραπιαία επέλαση των τζιχαντιστών που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου.

Με ηχητικό μήνυμα στο Διαδίκτυο, κατά την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, το ISIS, το οποίο στο εξής ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος» για να απαλειφθεί κάθε γεωγραφικός προσδιορισμός, όρισε το ηγέτη του Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι «χαλίφη» και κατά συνέπεια «ηγέτη των μουσουλμάνων» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τον θάνατο του Μωάμεθ, ο χαλίφης είναι ο διάδοχος του προφήτη και «εμίρης των πιστών» του μουσουλμανικού κόσμου. Το καθεστώς αυτό εξέλιπε μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ-Αντνάνι, εκπρόσωπος του ISIS, εξηγεί ότι το χαλιφάτο εκτείνεται από το Χαλέπι στη Συρία μέχρι την επαρχία Ντιγιάλα του ανατολικού Ιράκ.

«Μουσουλμάνοι, απορρίψτε τη δημοκρατία, την κοσμικότητα, τον εθνικισμό και τα άλλα σκουπίδια της Δύσης. Επιστρέψτε στη θρησκεία σας» είπε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού Κάσιμ Ατα δήλωσε ότι η ίδρυση Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη που κατελήφθησαν στο Ιράκ και τη Συρία από τους τζιχαντιστές σημαίνει ότι η οργάνωση έχει εξελιχθεί σε κίνδυνο για όλες τις χώρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των ευρωπαίων τζιχαντιστών που πολεμούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος.

Στη Συρία, όπου οι δυνάμεις του ΙSIS συγκρούονται και με τους πρώην συμμάχους τους, οι οποίοι εξεγέρθηκαν απέναντι στις ωμότητες και τις ηγεμονικές του τάσεις, το «Ισλαμικό Κράτος» έχει ορίσει την Ράκα «πρωτεύουσα» και έχει καταλάβει μεγάλο τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, καθώς και στρατηγικά σημεία της επαρχίας του Χαλεπίου.

Στο Ιράκ, όπου έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, σαλαφιστικών ομάδων και ορισμένων σουνιτικών φυλών, το ISIS έχει εδραιώσει τη θέση του από τον Ιανουάριο στην επαρχία Αλ-Ανμπαρ (δυτικό Ιράκ) και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχει καταλάβει τη Μοσούλη, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευί, καθώς και τμήματα των επαρχιών Ντιγιάλα, Σαλαχεντίν και Κιρκούκ.

Απέναντι στην απειλή του «εξτρεμιστικού ισλαμισμού», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το ιορδανικό καθεστώς και την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Για να συνδράμει τον ιρακινό στρατό, η Ρωσία απέστειλε πέντε μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi και οι Ηνωμένες Πολιτείες 300 στρατιωτικούς συμβούλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν επάνω από τη Βαγδάτη.

Ο ιρακινός υπουργός Αμυνας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα ρωσικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις εντός των προσεχών ημερών.

Η στάση του Μαλίκι

Τη ώρα που πληθαίνουν οι δημόσιες εκκλήσεις και οι πιέσεις, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό του Ιράκ για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας/σωτηρίας, ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, στον οποίο επιρρίπτονται ευθύνες για την περιθωριοποίηση των σουνιτών και τη σημερινή κατάληξη, άλλαξε την αρχική αρνητική του στάση και φαίνεται να υιοθετεί τελικά την ιδέα. Το νέο ιρακινό κοινοβούλιο συνεδριάζει αύριο,Τρίτη, για να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Ο σύμβουλος του αλ-Μάλικι για θέματα «εθνικής συμφιλίωσης», Αμερ Χουζάι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σήμερα ο κίνδυνος για το Ιράκ είναι μεγαλύτερος από την περίοδο 2006-2007 και τη σύγκρουση ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα.

Ο ιρακινός στρατός την Κυριακή ενέτεινε τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης στην επαρχία Σαλαχεντίν. Χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Τικρίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας, κατά τις οποίες οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν προς την πόλη.